Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σύγχυσης, μεταξύ βρώσιμων και τοξικών φυτών
Σε μια μελέτη της ANSES ( Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας) σχετικά με περιπτώσεις σύγχυσης μεταξύ Βρώσιμων και δηλητηριωδών φυτών που καταγράφηκαν από τα γαλλικά κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων από το 2012 έως το 2018, η σύγχυση ιπποκάστανων με γλυκά κάστανα αντιπροσώπευε το 11% των περιπτώσεων, και ήταν τα πιο συχνά μετά τα κρούσματα σύγχυσης βολβών.
Το υποκάστανο ή Aesculus hippocastanum είναι εγγενές σε μια μικρή περιοχή στα μικτά δάση της οροσειράς της Πίνδου και στα μικτά δάση των Βαλκανίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης μέχρι το βόρειο Gästrikland στη Σουηδία, καθώς και σε πολλά πάρκα και πόλεις στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Πράγματι, αν και συνήθως αναφερόμαστε σε «κάστανα», «ζαχαρωμένα κάστανα» και «πουρέ κάστανου» ή «κρέμα», αναφερόμαστε μόνο σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκού κάστανου που καλλιεργείται για κατανάλωση.
Ενώ τα καλλιεργημένα ή άγρια γλυκά κάστανα είναι βρώσιμα, τα ιπποκάστανα είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο ή ερεθισμό του λαιμού.
Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ιπποκάστανα από τα γλυκά κάστανα;
Παρατηρήστε το σχήμα των ξηρών καρπών και της «κάψουλας» που τα περικλείει:
- η κάψουλα του γλυκού κάστανου, γνωστή ως “γρέζια”, είναι καφέ και έχει πολλές μακριές ράχες. Περιέχει δύο έως τρία καρύδια, τα οποία είναι αρκετά μικρά, πεπλατυσμένα και τριγωνικά σε σχήμα.
- Οι κάψουλες ιπποκαστανιάς είναι παχιές και πράσινες, με μικρές, κοντές, πιο φαρδιές ακίδες και γενικά περιέχουν μόνο μία μεγαλύτερη στρογγυλεμένη ψίχα.
Παρατηρήστε πού βρίσκονται τα δέντρα και εξετάστε τα φύλλα τους:
- Οι ιπποκαστανιές βρίσκονται σε πόλεις, πάρκα, σοκάκια και αυλές σχολείων… ενώ οι γλυκές καστανιές φυτρώνουν σε δάση, ή άλση.
- Κάθε φύλλο καστανιάς αποτελείται από πολλά οβάλ “φυλλαράκια”, τα οποία δίνουν σε ολόκληρο το φύλλο μια εμφάνιση σε σχήμα φοίνικα, ενώ τα φύλλα της γλυκιάς καστανιάς είναι απλά και επιμήκη χωρίς φυλλάρια.
Να προσέχετε
Κρατήστε υπολείμματα γευμάτων ή τραβήξτε φωτογραφίες από τους ξηρούς καρπούς που θα διαλέξετε για ευκολότερη αναγνώριση σε περίπτωση δηλητηρίασης.