Πέντε ειδοποιήσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης RASFF, για ακατάλληλα εισαγόμενα τρόφιμα.
Σήμερα 22 Μαΐου οι Ελληνικές αρχές «ανέβασαν» όχι μία, όχι δύο, αλλά 5 ενημερώσεις στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών, για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF. Οι ειδοποιήσεις έγιναν μετά από ελέγχουw εισαγόμενων προϊόντων στα σύνορα και αφορούσαν σε φιστίκια από τις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας, σε μανταρίνια από την Τουρκία, σε ρύζι από το Πακιστάν, σε μοσχοκάρυδο από την Ινδονησία και σε σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας.
Η πρώτη έγινε για αφλατοξίνες σε φιστίκια από τις ΗΠΑ που έφτασαν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας. Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται σοβαρός από το RASFF καθώς, η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στα φιστίκια βρέθηκαν: Aflatoxin B1 31.6±3.22 µg/kg με μέγιστο όριο τα 8 µg/kg και Aflatoxin total 33.8±3.24 µg/kg με μέγιστο όριο τα 10 µg/kg. Το φορτίο με τα φιστίκια δεσμεύτηκε στα σύνορα.
Η δεύτερη ειδοποίηση ήταν για μανταρίνια προέλευσης Τουρκίας, στα οποία βρέθηκε υψηλή ποσότητα του φυτοφαρμάκου Buprofezin (0.071±0.036 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 0.01 mg/kg). Και αυτό το φορτίο δεσμεύτηκε και δεν διατέθηκε στους Έλληνες καταναλωτές. Το Buprofezin ή στα ελληνικά βουπροφεζίνη είναι ένα φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των παρασίτων εντόμων σε καλλιέργειες. Τον Φεβρουάριο του 2017, αφού εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια, η Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό που απαγορεύει τη χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν βουπροφεζίνη σε καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών. Η απαγόρευση τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 21 Ιουνίου 2018. Ωστόσο για τρόφιμα που καλλιεργούνται σε χώρες όπου επιτρέπεται η χρήση του, έχει θέσει ανώτατο όριο υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου. H EE, μάλιστα απέρριψε αίτημα περιόδου χάριτος μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης πώλησης τροφίμων που περιέχουν υπολείμματα βουπροφεζίνης, ώστε να διατεθεί όλο το απόθεμα τροφίμων που το περιέχουν, «δεδομένου του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία».
Για σοβαρό κίνδυνο από ρύζι προέλευσης Πακιστάν ενημέρωσαν σήμερα οι ελληνικές αρχές και την Βουλγαρία όπου επίσης εισάγεται το ρύζι. Στο προϊόν εντοπίστηκαν αφλατοξίνες Aflatoxin B1 5.0±1.0 µg/kg με μέγιστο όριο τα 2.0 µg/kg (τα όρια των αφλατοξινών διαφέρουν από τρόφιμο σε τρόφιμο). Είναι ενδιαφέρον δε, ότι το Πακιστάν έχει υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ τα έγγραφα για αναγνώριση του ρυζιού Basmati που παράγεται στη χώρα ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ. Ωστόσο οι Ιταλοί έχουν αντιδράσει και μεταξύ των αιτιάσεων που προβάλουν, είναι πως σε αυτή τη χώρα χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα η τρικυκλαζόλη. Και σε αυτή τη περίπτωση ο έλεγχος έγινε στα σύνορα και το φορτίο κρατήθηκε.
Οι μυκοτοξίνες σε μοσχοκάρυδο από την Ινδονησία, που είναι η 4η σημερινή ειδοποίηση της Ελλάδας στο RASFF, είναι 4.300% πάνω από το μέγιστο όριο! Στο μοσχοκάρυδο εντοπίστηκε ποσότητα αφλατοξινών: Aflatoxin B1 220.2 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 5 µg/kg και Aflatoxin total 228.7 µg/kg με όριο 10 µg/kg. Σύμφωνα με το RASFF o κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι σοβαρός.
Η τελευταία ενημέρωση της Ελλάδας προς τις χώρες της ΕΕ αφορά σε σουσάμι από τη Νιγηρία που δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα.
Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF, για γεύμα στιγμής που πωλείται από μεγάλα σουπερμάρκετ και περιέχει απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Στις 13 Μαΐου οι αρχές της χώρας μας έκαναν τρεις ειδοποιήσεις στο RASFF για προσπάθεια εισαγωγής ακατάλληλων τροφίμων (σουσάμι και φιστίκια με σαλμονέλα), στις 8 Μαΐου για σουσάμι από το Τσαντ με σαλμονέλα, ενώ τον Απρίλιο ενημέρωσε για κοτόπουλο Βουλγαρίας μολυσμένο επίσης με σαλμονέλα.