Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πράσινο φως” από την ΕΕ για την προσθήκη σε συμπληρώματα διατροφής μιας νέας πηγής σιδήρου

ΑρχικήΝομοθεσία“Πράσινο φως” από την ΕΕ για την προσθήκη σε συμπληρώματα διατροφής μιας νέας πηγής σιδήρου
spot_img

Ο κανονισμός 2024/248 με τον οποίο εγκρίνεται για προσθήκη σε συμπληρώματα διατροφής το αδιπικό τρυγικό υδροξείδιο του σιδήρου, ως νέα πηγή σιδήρου.


Το αδιπικό τρυγικό υδροξείδιο του σιδήρου (IHAT) είναι μια νέα διατροφική πηγή σιδήρου. Παρασκευάζεται από διάλυμα που περιέχει σίδηρο, χλωρίδιο, αδιπικό οξύ και L-(+)-τρυγικό οξύ, που αναπτύχθηκε για να μιμείται τις ιδιότητες και την απορρόφηση σιδήρου μέσω φερριτίνης, το φυσικό μέσο αποθήκευσης σιδήρου σε φυτά και ζώα.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της οδηγίας 2002/46/ΕΚ, οι διατάξεις σχετικά με τις βιταμίνες και τις ανόργανες ουσίες στα συμπληρώματα διατροφής που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θεσπίζονται μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η EFSA εξέδωσε επιστημονική γνώμη επί του θέματος, σύμφωνα με την οποία, το αδιπικό τρυγικό υδροξείδιο του σιδήρου που χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται ορισμένοι όροι που καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/1373 της Επιτροπής.

Με βάση τη θετική γνώμη της Αρχής και την έγκριση ως νέου συστατικού τροφίμων, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/1373, το αδιπικό τρυγικό υδροξείδιο του σιδήρου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του παραρτήματος II της οδηγίας 2002/46/ΕΚ, ώστε να επιτραπεί η χρήση του ως πηγής σιδήρου σε συμπληρώματα διατροφής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα