Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Απαγορεύτηκαν τα ενεργειακά ποτά Prime Energy λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη και βιταμίνη Α

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Απαγορεύτηκαν τα ενεργειακά ποτά Prime Energy λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη και βιταμίνη Α
spot_img

Επείγουσα ειδοποίηση από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας – Κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Η νορβηγική αρχή για την Ασφάλεια τροφίμων Mattilsynet προειδοποίησε τους καταναλωτές για τα ενεργειακά ποτά Prime Hydration και Prime Energy  προέλευσης ΗΠΑ, τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι «η πώληση των προϊόντων αυτών αντιβαίνει τους νορβηγικούς κανονισμούς» και συνεπώς απαγορεύεται η πώλησή τους. H Mattilsynet είπε πως η κατανάλωσή τους εγκυμονεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τα αμερικανικά ποτά Prime Hydration και Prime Energy έχουν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολύ δημοφιλή στη Νορβηγία, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. 

“Εάν προσθέσετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, καφεΐνη ή άλλες ουσίες από αυτές που επιτρέπονται σε τέτοια ποτά, μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Στη συνέχεια, δεν μπορούν να πωληθούν στη Νορβηγία”, λέει η Are Sletta, υπεύθυνη τμήματος στο τμήμα χημικής ασφάλειας τροφίμων της Νορβηγικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Τα προϊόντα της Prime έχουν μια σειρά από διαφορετικές ουσίες που προστίθενται σε αυτά για τα οποία απαιτείται άδεια.  Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής αιτήσεις από εισαγωγείς με τις απαραίτητες πληροφορίες για προϊόντα της Prime.

Υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και βιταμίνη Α

Στη Νορβηγία, έχουν θεσπιστεί όρια στο πόση καφεΐνη μπορεί να προστεθεί σε ροφήματα. Αρκετά από τα προϊόντα της Prime έχουν σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα από αυτή που επιτρέπεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Για τα παιδιά και τους νέους, ακόμη και η χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, άγχος και προβλήματα ύπνου λέει η Mattilsynet.

Μερικά από τα προϊόντα της Prime έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες από άλλα τρόφιμα. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Τα προϊόντα πωλούνται, μεταξύ άλλων, σε ηλεκτρονικά καταστήματα, παντοπωλεία, ακόμη και σε καταστήματα παιχνιδιών.

Έλλειψη σήμανσης

Μερικά από τα προϊόντα της Prime που διατίθενται στην αγορά περιέχουν ηλεκτρολύτες ή αμινοξέα και με σύμβολα που αναφέρονται στην ανάπτυξη μυών. Σε τέτοια πλαίσια, πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα στην ετικέτα ότι τα προϊόντα προορίζονται μόνο για ενήλικες.

Οι εισαγωγείς της Prime είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των αγαθών που εισάγουν. Πρέπει επίσης να ελέγχουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν νόμιμο περιεχόμενο και ότι επισημαίνονται και διατίθενται στην αγορά σύμφωνα με τους νορβηγικούς κανονισμούς τόνισε η Are Sletta. Συνεπώς η πώληση των ροφημάτων Prime δεν επιτρέπεται εφόσον δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Νορβηγίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα