Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!
spot_img

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας δείχνει πως οι σανίδες κοπής είναι μία παραμελημένη πηγή σωματιδίων μεγέθους μικρομέτρου τα οποία προκαλούνται από την διαδικασία τεμαχισμού των τροφίμων.

Οι περισσότερες σανίδες κοπής είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ, μπαμπού, ξύλο ή πλαστικό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα εργαλεία κουζίνας δημιουργούν αυλακώσεις και σημάδια κοπής από τον κιμά, τον τεμαχισμό και τον τεμαχισμό των τροφίμων. Έχει ήδη αποδειχθεί πως ορισμένα υλικά από πλαστικές σανίδες, συμπεριλαμβανομένου του πολυπροπυλενίου και του πολυαιθυλενίου, μπορούν να αποβάλουν κηλίδες νανο και μικρού μεγέθους όταν κόβονται με μαχαίρια. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσα από αυτά τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να παραχθούν κατά τη διάρκεια ρεαλιστικών σεναρίων παρασκευής τροφίμων. Αυτό θα ήταν μια σημαντική πληροφορία επειδή τα σωματίδια μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εάν καταποθούν. Έτσι, ο Syeed Md Iskander και οι συνεργάτες του θέλησαν να διερευνήσουν τα μικροσωματίδια που θα απελευθερώνονταν κατά τον τεμαχισμό λαχανικών σε πλαστικές και ξύλινες σανίδες, καθώς και οποιαδήποτε πιθανή τοξικότητα από αυτά τα μικροσκοπικά υλικά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και μέτρησαν τα σωματίδια μικρού μεγέθους που απελευθερώθηκαν από σανίδες κοπής, κατά τη διάρκεια τεμαχισμού τροφίμων με μαχαίρι. Στις δοκιμές τους, συνέκριναν τον τρόπο και το αποτέλεσμα τεμαχισμού από πέντε ανθρώπους και την κοπή από έναν σε διαφορετικά υλικά.

Από τα αποτελέσματα, η ομάδα υπολόγισε ότι η προετοιμασία των τροφίμων μπορούσε να παράγει 14 έως 71 εκατομμύρια μικροπλαστικά πολυαιθυλενίου και 79 εκατομμύρια μικροπλαστικά πολυπροπυλενίου από τις αντίστοιχες σανίδες τους κάθε χρόνο. Η επιστημονική ομάδα υπολόγισε μια ετήσια έκθεση ανά άτομο 7,4–50.7 g μικροπλαστικών από μια σανίδα κοπής πολυαιθυλενίου και 49,5 g μικροπλαστικών από μια σανίδα κοπής πολυπροπυλενίου.  Οι εκτιμήσεις μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με:

  • Το στυλ κοπής ενός ατόμου.
  • Το υλικό σανίδας.
  • Η δύναμη που απαιτείται για να κόψουμε τα τρόφιμα.
  • Είτε τα υλικά είναι χοντροκομμένα είτε ψιλοκομμένα.
  • Και πόσο συχνά χρησιμοποιείται σανίδα κοπής.

Οι ετήσιες εκτιμήσεις δεν καθορίστηκαν για τις ξύλινες σανίδες, αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα αντικείμενα απελευθέρωσαν 4 έως 22 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από τα πλαστικά σε διάφορες δοκιμές.

Ωστόσο η προκαταρκτική μελέτη τοξικότητας των μικροπλαστικών πολυαιθυλενίου δεν έδειξε δυσμενείς επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των κυττάρων ινοβλαστών ποντικού για 72 ώρες.

Αυτή η μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα ανθρώπινα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή. Ενώ οι πλαστικές σανίδες κοπής καθαρίζονται εύκολα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλες επιλογές για τη μείωση της πιθανής μόλυνσης από μικροπλαστικά στα τρόφιμα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Η American Chemical Society (ACS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η αποστολή της ACS είναι να προωθήσει την ευρύτερη επιχείρηση χημείας και τους επαγγελματίες της προς όφελος της Γης και όλων των ανθρώπων της. Η Εταιρεία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προώθηση της αριστείας στην επιστημονική εκπαίδευση και στην παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες και έρευνα που σχετίζονται με τη χημεία μέσω των πολλαπλών ερευνητικών λύσεων, των περιοδικών με κριτές, των επιστημονικών συνεδρίων, των ηλεκτρονικών βιβλίων και του εβδομαδιαίου περιοδικού ειδήσεων Chemical & Engineering  News. Τα περιοδικά ACS είναι από τα πιο δημοφιλή, πιο αξιόπιστα και πιο διαβασμένα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ωστόσο, η ίδια η ACS δεν διεξάγει χημική έρευνα. Ως ηγέτης στις λύσεις επιστημονικής πληροφόρησης, το τμήμα CAS συνεργάζεται με παγκόσμιους καινοτόμους για να επιταχύνει τις ανακαλύψεις επιμελώντας, συνδέοντας και αναλύοντας την επιστημονική γνώση του κόσμου. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα