Δείτε τι πρέπει να τρώμε από μαρούλι, λάχανο, πατζάρια, καρότα, ντομάτα και αβοκάντο
Συχνά συνιστάται να τρώμε λαχανικά με το δέρμα – ίσως επειδή το δέρμα περιέχει βιταμίνες αλλά και για να αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφής. Αλλά για ορισμένες ποικιλίες αυτό δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.
Το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών του Μεκλεμβούργου-Δυτική Πομερανία (MV) προειδοποιεί ότι τα μεγάλα φύλλα και οι μίσχοι των φυλλωδών λαχανικών περιέχουν συχνά περισσότερα νιτρικά από τα εσωτερικά φύλλα. Επομένως, δεν συνιστάται η κατανάλωση τους.
Τα νιτρικά είναι ένα φυσικό συστατικό του εδάφους που μπορεί να μετατραπεί σε νιτρώδη στο σώμα. Τα νιτρώδη μπορούν, με τη σειρά τους, να συμβάλλουν στον σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμινών στο στομάχι. Τα φυλλώδη λαχανικά περιλαμβάνουν μαρούλι, λάχανο και κινέζικο λάχανο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το μέλι σας νοθευμένο; Πώς θα το καταλάβετε – Οι συστάσεις των Αρχών και των ειδικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε αρώματα και κολόνιες – Πώς θα μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές
Τα ακόλουθα μέρη ντομάτα και αβοκάντο δεν πρέπει επίσης να καταναλώνονται:
- Ντομάτες: Οι μίσχοι και τα πράσινα μέρη ντομάτας περιέχουν σολανίνη. Η ελαφρώς τοξική ουσία μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο ξύσιμο και αίσθηση καψίματος στο λαιμό. Σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα, διάρροια και μειωμένη συνείδηση.
- Αβοκάντο: Οι σπόροι του αβοκάντο περιέχουν περσίνη, μια πικρή ουσία που είναι τοξική για τα κατοικίδια. Το αν η ποσότητα της περσίνης που περιέχεται στον πυρήνα είναι ασφαλής για τον άνθρωπο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση για δημοφιλές σνακ – Η λάθος συσκευασία και οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονεί
Η φλούδα των παντζαριών και των καρότων μπορεί να «κρατήσει» ακαθαρσίες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ειδικά σε τραχιές, ραβδώσεις. Ξεφλουδίσετε καλά πριν τα φάτε.
Ωστόσο, τα βιολογικά λαχανικά ή τα λαχανικά από τον κήπο του καθενός συνήθως καλλιεργούνται χωρίς χημικά-συνθετικά φυτοφάρμακα. Μπορείτε να τα πλύνετε και να τα βουρτσίσετε καλά και μετά να τα φάτε με το δέρμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρια γεμάτα μαμούνια πουλάει μεγάλο σουπερμάρκετ – 5 περιστατικά μόνο τις τελευταίες ημέρες
Προσοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Την άνοιξη του 2024, το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Στουτγάρδης (CUVA) εξέτασε τα φύλλα από ραπανάκι για φυτοφάρμακα. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: η μέση περιεκτικότητα σε υπολείμματα στα φύλλα ήταν 40 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στις ρίζες. Ένας από τους λόγους είναι η μεγάλη επιφάνεια τους. Κατά τη στιγμή της έρευνας, δεν υπήρχε νόμιμο μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων για φύλλα ραπανάκι, αυτό τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Ιανουάριο του 2025. Ωστόσο, εννέα στα δέκα δείγματα υπερέβησαν την τιμή.
Τον Ιανουάριο του 2025, ακολούθησε μια νέα ανάλυση από το CUVA Stuttgart, αυτή τη φορά εξετάζοντας τα καρότα . Και εδώ, τα φύλλα περιείχαν κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από τις ρίζες. «Ο αριθμός των δραστικών ουσιών που ανιχνεύονται είναι κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιος στα φύλλα […] από ότι στις ρίζες που καταναλώνονται συνήθως».
Επί του παρόντος δεν υπάρχει μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων για κορυφές καρότου. Η CUVA Stuttgart χρησιμοποίησε την οριακή τιμή για τη ρόκα για σύγκριση: εννέα από τα 13 δείγματα την υπερέβησαν.