Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή! Ποια μέρη λαχανικών είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα αφαιρείτε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή! Ποια μέρη λαχανικών είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα αφαιρείτε
spot_img

Δείτε τι πρέπει να τρώμε από μαρούλι, λάχανο, πατζάρια, καρότα, ντομάτα και αβοκάντο

Συχνά συνιστάται να τρώμε λαχανικά με το δέρμα – ίσως επειδή το δέρμα περιέχει βιταμίνες αλλά και για να αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφής. Αλλά για ορισμένες ποικιλίες αυτό δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.

- Advertisement -

Το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών του Μεκλεμβούργου-Δυτική Πομερανία (MV) προειδοποιεί ότι τα μεγάλα φύλλα και οι μίσχοι των φυλλωδών λαχανικών περιέχουν συχνά περισσότερα νιτρικά από τα εσωτερικά φύλλα. Επομένως, δεν συνιστάται η κατανάλωση τους.

Τα νιτρικά είναι ένα φυσικό συστατικό του εδάφους που μπορεί να μετατραπεί σε νιτρώδη στο σώμα. Τα νιτρώδη μπορούν, με τη σειρά τους, να συμβάλλουν στον σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμινών στο στομάχι. Τα φυλλώδη λαχανικά περιλαμβάνουν μαρούλι, λάχανο και κινέζικο λάχανο.

Τα ακόλουθα μέρη ντομάτα και αβοκάντο δεν πρέπει επίσης να καταναλώνονται:

  • Ντομάτες: Οι μίσχοι και τα πράσινα μέρη ντομάτας περιέχουν σολανίνη. Η ελαφρώς τοξική ουσία μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο ξύσιμο και αίσθηση καψίματος στο λαιμό. Σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα, διάρροια και μειωμένη συνείδηση.
  • Αβοκάντο: Οι σπόροι του αβοκάντο περιέχουν περσίνη, μια πικρή ουσία που είναι τοξική για τα κατοικίδια. Το αν η ποσότητα της περσίνης που περιέχεται στον πυρήνα είναι ασφαλής για τον άνθρωπο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση για δημοφιλές σνακ – Η λάθος συσκευασία και οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονεί

Η φλούδα των παντζαριών και των καρότων μπορεί να «κρατήσει» ακαθαρσίες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ειδικά σε τραχιές, ραβδώσεις. Ξεφλουδίσετε καλά πριν τα φάτε.

Ωστόσο, τα βιολογικά λαχανικά ή τα λαχανικά από τον κήπο του καθενός συνήθως καλλιεργούνται χωρίς χημικά-συνθετικά φυτοφάρμακα. Μπορείτε να τα πλύνετε και να τα βουρτσίσετε καλά και μετά να τα φάτε με το δέρμα.

Προσοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Την άνοιξη του 2024, το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Στουτγάρδης (CUVA) εξέτασε τα φύλλα από ραπανάκι για φυτοφάρμακα. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: η μέση περιεκτικότητα σε υπολείμματα στα φύλλα ήταν 40 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στις ρίζες. Ένας από τους λόγους είναι η μεγάλη επιφάνεια τους. Κατά τη στιγμή της έρευνας, δεν υπήρχε νόμιμο μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων για φύλλα ραπανάκι, αυτό τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Ιανουάριο του 2025. Ωστόσο, εννέα στα δέκα δείγματα υπερέβησαν την τιμή.

Τον Ιανουάριο του 2025, ακολούθησε μια νέα ανάλυση από το CUVA Stuttgart, αυτή τη φορά εξετάζοντας τα καρότα . Και εδώ, τα φύλλα περιείχαν κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από τις ρίζες. «Ο αριθμός των δραστικών ουσιών που ανιχνεύονται είναι κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιος στα φύλλα […] από ότι στις ρίζες που καταναλώνονται συνήθως».

Επί του παρόντος δεν υπάρχει μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων για κορυφές καρότου. Η CUVA Stuttgart χρησιμοποίησε την οριακή τιμή για τη ρόκα για σύγκριση: εννέα από τα 13 δείγματα την υπερέβησαν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα