Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια Ελέγχων στο πλαίσιο
του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας
Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου κρέατος ορτυκιού, με την εμπορική ονομασία
“ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΟΡΤΥΚΙΑ 4 ΤΕΜΑΧΙΑ” με αριθμό παρτίδας LOT:15253232, ημερομηνία κατάψυξης
29/12/2023 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση 29/12/2025, τo οποίο παράγεται στην Ισπανία από την
Επιχείρηση Urgel Ganadera S.A..
Σε συνέχεια εργαστηριακών δοκιμών από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χαλκίδας, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella Typhimurium.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω
προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί
το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ούτε έχουν αλλοιωμένη γεύση. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από μόλυνση σαλμονέλας. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ασθενές. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση. Περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Κατά τα άλλα, οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.