Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι ούτε ωμά ούτε μαγειρεμένα.
Εάν κάποιος αναζητήσει στο google συνταγές με ραβέντι θα βρει άπειρες τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά…Ωστόσο οι ράχες της Δανίας εξέδωσαν προειδοποίηση στους καταναλωτές για τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Το ραβέντι ένα ανθεκτικό πολυετές φυτό της οικογένειας smartweed (Polygonaceae) που κατάγεται από την Ασία και καλλιεργείται για τους μεγάλους βρώσιμους μίσχους του, συνήθως σε δροσερές περιοχές των εύκρατων ζωνών. Οι σαρκώδεις, ξινοί και ιδιαίτερα όξινοι μίσχοι των φύλλων του φυτού χρησιμοποιούνται σε πίτες, συχνά με φρούτα του δάσους, σε κομπόστες, κονσέρβες και μερικές φορές ως βάση κρασιού ή απεριτίφ.
Σύμφωνα με το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας, τα φύλλα του ραβέντι περιέχουν υψηλές ποσότητες των ενώσεων του οξαλικού οξέος και ανθρακινόνες. Έχουν εντοπιστεί σοβαρές δηλητηριάσεις σε άτομα που έχουν φάει φύλλα (ωμά και μαγειρεμένα) και σε παιδιά που έχουν καταπιεί τμήματα φύλλων ή μεγάλες ποσότητες φρέσκων, ωμών στελεχών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης, σπασμούς, ακόμα και θάνατο.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων της Δανίας εξέτασαν την επιστημονική βιβλιογραφία και η κατανάλωση μόλις 10-20 γραμμαρίων φρέσκων φύλλων μπορεί να προκαλέσει εμετό. Η προσθήκη μιας ουσίας εξουδετέρωσης του οξαλικού οξέος στα φύλλα ραβέντι δεν βοηθάει στην αποφυγή δηλητηρίασης, καθώς οι άλλες ουσίες πιθανώς παίζουν επίσης ρόλο αν υπάρξει κατανάλωση των φύλλων.
Επιπροσθέτως, τα οικόσιτα ζώα, φυσιολογικά δεν θα έπρεπε έχουν πρόσβαση στο λαχανικό αυτό. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί δηλητηριάσεις, ορισμένες θανατηφόρες, σε μια κατσίκα, μια αγελάδα, μια γάτα, ένα κουνέλι, αρκετούς χοίρους και κοτόπουλα που έχουν τραφεί με τα φύλλα από ραβέντι.