Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψυγείο: Ρωτήστε έναν επιστήμονα Ασφάλειας Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΨυγείο: Ρωτήστε έναν επιστήμονα Ασφάλειας Τροφίμων
spot_img

Έλεγχος θερμοκρασίας – ποια τρόφιμα θέλουν οπωσδήποτε ψυγείο – διακοπή ρεύματος – Ημερομηνία λήξης – απόψυξη – αναθέρμανση.

Επιστήμονες για την ασφάλεια τροφίμων του statefoodsafety.com ερωτήθηκαν σχετικά με το ποια είδη τροφίμων πρέπει να διατηρούνται κρύα. Αν και ίσως γνωρίζετε ήδη ότι είναι σημαντικό να τοποθετείτε στο ψυγείο ορισμένα τρόφιμα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη παθογόνων ίσως να μην τα γνωρίζετε όλα σχετικά με το θέμα. Ακολουθούν μερικές οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Έλεγχος χρόνου/θερμοκρασίας για τρόφιμα ασφαλείας (TCS).
Μερικά τρόφιμα που είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη παθογόνων. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μια πηγή τροφής, όπως υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες, και υγρασία που χρειάζονται τα βακτήρια για να αναπτυχθούν. Εάν αφεθεί να παραμείνει στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας (41°F-135°F) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα παθογόνα μπορεί να αυξηθούν σε σημείο που το φαγητό να καταστεί επικίνδυνο για κατανάλωση. Θα πρέπει πάντα να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην αυξάνονται τα παθογόνα σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ορισμένες κοινές τροφές TCS περιλαμβάνουν:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί και γιαούρτι
  • Αυγά
  • Κρέας, πουλερικά, ψάρια και οστρακοειδή
  • Μαγειρευτά φαγητά όπως λαχανικά, ρύζι και πατάτες
  • Ακατέργαστα βλαστάρια και κομμένα φυλλώδη χόρτα
  • Κομμένα φρούτα
  • Κομμένα λαχανικά όπως ντομάτες
  • Σκόρδο σε λάδι
  • Εάν το πιάτο σας χρησιμοποιεί κάποιο από αυτά τα τρόφιμα ως συστατικά, θα πρέπει επίσης να τα διατηρήσετε κρύα. Για παράδειγμα, η πατατοσαλάτα περιέχει συνήθως μαγιονέζα, αυγά και μαγειρεμένες πατάτες, επομένως χρειάζεται ψύξη.

Επιπλέον, εάν κάποιο τρόφιμο TCS μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου για τέσσερις ώρες ή περισσότερο, θα πρέπει να πεταχτεί. Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούν να φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα σε περίπου τέσσερις ώρες. Εάν τρώτε φαγητό που έχει μείνει έξω για πολύ καιρό, είναι πιθανό να πάθετε τροφιμογενή ασθένεια .

Το βούτυρο πρέπει να μπει στο ψυγείο;
Οι εμπορικές κουζίνες πρέπει να διατηρούν το βούτυρο στο ψυγείο για να είναι εξαιρετικά ασφαλές, αλλά μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι οι οικιακοί σεφ δεν χρειάζεται πάντα να ψύχουν το βούτυρο τους. Παρόλο που είναι γαλακτοκομικό προϊόν, η διαδικασία παστερίωσης αλλάζει τις φυσικές ιδιότητες του βουτύρου. Μετά την παστερίωση, τα μόρια του νερού στο βούτυρο διαχωρίζονται με λίπος, το οποίο είναι σχεδόν αδιαπέραστο στα βακτήρια και προστατεύει το βούτυρο από τη μικροβιακή ανάπτυξη. Το αλατισμένο βούτυρο είναι ακόμη πιο ανθεκτικό στην ανάπτυξη παθογόνων. Όμως το σπιτικό βούτυρο ή το βούτυρο που δεν έχει παστεριωθεί πρέπει να διατηρείται πάντα στο ψυγείο.

Πόσο καιρό μένουν καλά τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς ρεύμα;
Εάν διακοπεί το ρεύμα χωρίς προειδοποίηση, κρατήστε το ψυγείο και τον καταψύκτη σας κλειστά. Τα ψυγεία θα παραμείνουν κρύα για περίπου τέσσερις ώρες ενώ οι καταψύκτες θα διατηρηθούν κρύα για περίπου 48 ώρες.

Αποθήκευση τροφίμων
Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας, θα πρέπει να τακτοποιείτε τα τρόφιμα ανάλογα με τη θερμοκρασία μαγειρέματος. Τα τρόφιμα με χαμηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος πρέπει να βρίσκονται στο επάνω μέρος, ενώ τα τρόφιμα που πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα πρέπει να αποθηκεύονται στο κάτω μέρος. Η οργάνωση του ψυγείου σας με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει το φαγητό σας πιο ασφαλές, καθώς τυχόν βακτήρια που διαρρέουν από τα τρόφιμα στα πάνω ράφια θα σκοτωθούν όταν τα τρόφιμα που βρίσκονται στο κάτω μέρος μολυνθούν.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται στο επάνω ράφι, ακολουθούμενα από λαχανικά , ολόκληρα κρέατα και θαλασσινά , αλεσμένα ή μηχανικά μαλακά κρέατα και τέλος πουλερικά.

Σήμανση ημερομηνίας τροφίμων
Εκτός από την αποθήκευση των τροφίμων σας στα σωστά ράφια, θα πρέπει να τα διατηρείτε με τη σωστή σειρά, ώστε να χρησιμοποιείτε πρώτα τα παλαιότερα τρόφιμα και να ελαχιστοποιείτε τη σπατάλη φαγητού. Θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο First In, First Out ( FIFO ).

Αφού σημειώσετε την κατάλληλη ημερομηνία για το φαγητό σας, αποθηκεύστε το έτσι ώστε το πιο παλιό φαγητό να βρίσκεται μπροστά και το νεότερο πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, το πρώτο φαγητό που θα αρπάξετε από το ράφι είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε πρώτα. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε το φαγητό μέχρι την ημερομηνία χρήσης του, φροντίστε να το πετάξετε αμέσως.

Απόψυξη, θέρμανση και αναθέρμανση
Εκτός από τη σωστή αποθήκευση των φρέσκων τροφίμων, είναι σημαντικό να αποψύχετε σωστά τα κατεψυγμένα τρόφιμα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Κρατήστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένες μεθόδους απόψυξης. Οι ασφαλείς μέθοδοι απόψυξης περιλαμβάνουν την απόψυξη των τροφίμων στο ψυγείο και το τρέξιμο κρύου νερού πάνω από τα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό μαγειρέματος, όπως εστίες και φούρνους, για να ξαναζεστάνετε και να μαγειρέψετε φαγητό.

Δροσιστικά τρόφιμα
Όταν ψύχετε τα τρόφιμα, ακολουθήστε τη διαδικασία ψύξης δύο σταδίων για να τα κρατήσετε μακριά από την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν ψύχετε μια μεγάλη παρτίδα φαγητού, μπορείτε να το βοηθήσετε να κρυώσει πιο γρήγορα χωρίζοντάς το σε μικρότερες μερίδες ή βάζοντάς το σε παγάκια.

Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία όταν εκτελείτε οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό έχει ξεπαγώσει, ψηθεί, ξαναζεσταθεί ή κρυώσει σωστά!

Η τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.

Πηγή: Statefoodsafety

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο