Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη στην πρώτη θέση στον παγκόσμιο τομέα ζύμωσης πρωτεϊνών

ΑρχικήFuture Food TodayΗ Ευρώπη στην πρώτη θέση στον παγκόσμιο τομέα ζύμωσης πρωτεϊνών
spot_img

Επιτακτική ανάγκη για κλιμάκωση της παραγωγής, τονίζει νέα έκθεση.

    Μετά τη Σιγκαπούρη που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, η Ευρώπη αναμένεται να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή βιώσιμων τροφίμων μέσω της ζύμωσης, αφού ήδη φιλοξενεί το 47% της παγκόσμιας ικανότητας ζύμωσης πρωτεϊνών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ινστιτούτου Good Food (GFI) και της Integration Consulting, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κλιμακώσουν την παραγωγή τους ωστε να ανταποκριθούν της ζήτησης αλλά και να μειώσουν τις εκπομπές. 

   Για την προώθηση της παραγωγής αλλά και τη βελτίωση της αποδοχής της αγοράς, πριν λίγες μέρες χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα Meat4All, ένα ευρωπαικό έργο που στόχο έχει τη βελτίωση της εκβιομηχάνισης και της εμπορευματοποίησης του κλάδου. Νωρίτερα φέτος, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA, για τα προϊόντα που παράγονται με νέες τεχνολογίες, τονίστηκε μεταξύ άλλων πως η αποδοχή των καταναλωτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την “αντιληπτή φυσικότητα των τροφίμων ή των τεχνολογιών τροφίμων”. Πέραν τούτου, η Ευρώπη διαθέτει όλα τα εχέγγυα ώστε να επικρατήσει σε μια βιομηχανία που υπόσχεται βιωσιμότητα.

    «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ζύμωσης που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό μας», τονίζει η Carlotte Lucas, ανώτερη υπεύθυνη εταιρικής δέσμευσης στο Good Food Institute Europe. Η έκθεση, “Fermentation – A Global Climate Solution”, εμβαθύνει στο “πώς οι επενδύσεις της κυβέρνησης και της βιομηχανίας μπορούν να απελευθερώσουν αυτές τις δυνατότητες”. Καλύπτει επίσης τη ζύμωση ακριβείας, η οποία χρησιμοποιεί οργανισμούς όπως η μαγιά για την παραγωγή πραγματικών πρωτεϊνών αυγών ή γαλακτοκομικών και άλλων συστατικών. Η διαδικασία προσφέρει γεύσεις και υφές παρόμοιες με το κρέας, τα αυγά και το τυρί χωρίς τη χρήση ζώων.

    Σύμφωνα με μελέτη του Nature, η αντικατάσταση μόνο του 20% της παραγωγής του βοείου κρέατος από ζύμωση ακριβείας, θα μειώσει στο μισό την παγκόσμια αποψίλωση των δασών. Παράλληλα, είναι μια μέθοδος παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος που διαθέτει αστείρευτες δυνατότητες όσον αφορά την υφή και τη γεύση, και συνάμα προσφέρει στους αγρότες μια πολλά υποσχόμενη πηγή εσόδων μετατρέποντας το γεωργικό πλεόνασμα σε θρεπτικά τρόφιμα, οδηγώντας σε χαμηλότερη παραγωγή αποβλήτων.

   «Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος της Perfect Day, για παράδειγμα, έχει έως και 97% χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί έως και 99% λιγότερο γλυκό νερό από την πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα», λέει η Kim Decker, η οποία γράφει για τις βιομηχανίες τροφίμων, στο FoodIngredientsFirst. Συμπληρώνει επίσης ότι η ζύμωση είναι μια αποτελεσματική διαδικασία που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει νόστιμα και βιώσιμα τρόφιμα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, «πρέπει να δούμε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να επενδύουν στις δυνατότητες του».

   Η έκθεση διαπίστωσε ακόμη πως έλλειψη τεχνικών δυνατοτήτων και παραγωγικής ικανότητας, απομακρύνει τους παραγωγούς από τη μετάβαση στην εμπορευματοποίηση. Η βελτιστοποίηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία της διαδικασίας ζύμωσης ακριβείας είναι ένας άλλος τομέας που χρειάζεται περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη. Η Acacia Smith, ανώτερη διευθύντρια πολιτικής στο GFI Europe, σε μια πρόσφατη συνομιλία με την Food Ingredients First, τόνισε την ανάγκη κατασκευής εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας για την ενίσχυση της παραγωγής στον τομέα της ζύμωσης. Η ανακατασκευή υπαρχουσών τοποθεσιών ζυθοποιίας, καθώς η παραγωγή μπύρας χρησιμοποιεί εξοπλισμό παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ζύμωσης πρωτεϊνών, μπορεί να είναι μια λύση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα