Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε παγωτό γίνεται; Και όμως…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε παγωτό γίνεται; Και όμως…
spot_img

Ανάκληση 5.224 παγωτών λόγω σαλμονέλας στις ΗΠΑ.

Σήμερα η εταιρεία Tropicale Foods of Modesto στις ΗΠΑ ανακάλεσε παγωτό μάνγκο καθώς μετά από αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα. Όπως ανακοίνωσε ο FDA ανακλήθηκαν 5.224 τεμάχια του Helados Mexico Mini Cream Variety Pack με ημερομηνία best Before 10/11/2025.

Πόσο πιθανό είναι όμως να μολυνθεί το παγωτό από σαλμονέλα; Πολύ πιθανό εάν κάνουμε μία αναδρομή σε δηλητηριάσεις από παγωτό που έχουν καταγραφεί. Χαρακτηριστική περίπτωση μας πάει πίσω στο 1994 στις ΗΠΑ με 224.000 σαλμονελώσεις από το παγωτό Schwan’s. Η επιδημία  όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνα, ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα μόλυνσης παστεριωμένου προμίγματος παγωτού κατά τη μεταφορά σε ρυμουλκούμενο βυτιοφόρο που είχε προηγουμένως μεταφέρει μη παστεριωμένα υγρά αυγά που ήταν μολυσμένα με Salmonella enteritidis. 

Μία άλλη περίπτωση που έχει καταγραφεί αφορά δύο οικογένειες που αρρώστησαν με σαλμονέλα μετά από δείπνο σε εστιατόριο στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας σε διαφορετικές ημερομηνίες το 2010. Το μοναδικό μέλος της μίας οικογένειας που δεν αρρώστησε δεν είχε φάει παγωτό το οποίο σερβιρίστηκε μετά το δείπνο.

Η μόλυνση παγωτού από σαλμονέλα είναι πιο σπάνια σε σύγκριση με τις πιθανότητες που έχουν άλλα παθογόνα όπως η λιστέρια και το βακτήριο Staphylococcus aureus. Αυτό γιατί σε χαμηλές θερμοκρασίες η σαλμονέλα σταματά να πολλαπλασιάζεται αντίθετα με τη Listeria που είναι ψυχρόφιλη. Το 2015, 5 άτομα στο Κάνσας μολύνθηκαν με Listeria monocytogenes από παγωτό, εκ των οποίων τα 3 πέθαναν. Σε έρευνα του FDA το 2019 εντοπίστηκε Listeria monocytogenes σε 19 και σαλμονέλα σε 1 από τις 89 εγκαταστάσεις παραγωγής παγωτού που ελέγχθηκαν. Και ο σταφυλόκοκκος δυστυχώς έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ως ένας αρκετά κοινός παράγοντας μόλυνσης του παγωτού. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, τα 22 από τα 100 δείγματα παγωτού ήταν θετικά σε σταφυλόκοκκο.

Η σαλμονέλα είναι πιο πιθανό να μολύνει τους καταναλωτές εάν πρόκειται για τηγανητό παγωτό καθώς το τηγάνισμα στη διαδικασία στην παραγωγή τηγανητού παγωτού έχει σχεδιαστεί για να εκτελείται γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος να είναι ανεπαρκής για την καταστροφή της πιθανής σαλμονέλας που υπάρχει στην επικάλυψη του ωμού αυγού.

Συμπερασματικά οι δηλητηριάσεις από παγωτό δεν είναι σπάνιες και όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση τόσο από καταναλωτές όσο και από τη βιομηχανία. Όσο περισσότερο φυλάσσονται τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Όσον αφορά τις οικιακές μολύνσεις, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι πως καταναλώνουμε παγωτό από την ίδια τη συσκευασία κατ’ επανάληψη, ενώ αυτό λιώνει και ξανά παγώνει αρκετές φορές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο