Ανάκληση 5.224 παγωτών λόγω σαλμονέλας στις ΗΠΑ.
Σήμερα η εταιρεία Tropicale Foods of Modesto στις ΗΠΑ ανακάλεσε παγωτό μάνγκο καθώς μετά από αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα. Όπως ανακοίνωσε ο FDA ανακλήθηκαν 5.224 τεμάχια του Helados Mexico Mini Cream Variety Pack με ημερομηνία best Before 10/11/2025.
Πόσο πιθανό είναι όμως να μολυνθεί το παγωτό από σαλμονέλα; Πολύ πιθανό εάν κάνουμε μία αναδρομή σε δηλητηριάσεις από παγωτό που έχουν καταγραφεί. Χαρακτηριστική περίπτωση μας πάει πίσω στο 1994 στις ΗΠΑ με 224.000 σαλμονελώσεις από το παγωτό Schwan’s. Η επιδημία όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνα, ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα μόλυνσης παστεριωμένου προμίγματος παγωτού κατά τη μεταφορά σε ρυμουλκούμενο βυτιοφόρο που είχε προηγουμένως μεταφέρει μη παστεριωμένα υγρά αυγά που ήταν μολυσμένα με Salmonella enteritidis.
Μία άλλη περίπτωση που έχει καταγραφεί αφορά δύο οικογένειες που αρρώστησαν με σαλμονέλα μετά από δείπνο σε εστιατόριο στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας σε διαφορετικές ημερομηνίες το 2010. Το μοναδικό μέλος της μίας οικογένειας που δεν αρρώστησε δεν είχε φάει παγωτό το οποίο σερβιρίστηκε μετά το δείπνο.
Η μόλυνση παγωτού από σαλμονέλα είναι πιο σπάνια σε σύγκριση με τις πιθανότητες που έχουν άλλα παθογόνα όπως η λιστέρια και το βακτήριο Staphylococcus aureus. Αυτό γιατί σε χαμηλές θερμοκρασίες η σαλμονέλα σταματά να πολλαπλασιάζεται αντίθετα με τη Listeria που είναι ψυχρόφιλη. Το 2015, 5 άτομα στο Κάνσας μολύνθηκαν με Listeria monocytogenes από παγωτό, εκ των οποίων τα 3 πέθαναν. Σε έρευνα του FDA το 2019 εντοπίστηκε Listeria monocytogenes σε 19 και σαλμονέλα σε 1 από τις 89 εγκαταστάσεις παραγωγής παγωτού που ελέγχθηκαν. Και ο σταφυλόκοκκος δυστυχώς έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ως ένας αρκετά κοινός παράγοντας μόλυνσης του παγωτού. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, τα 22 από τα 100 δείγματα παγωτού ήταν θετικά σε σταφυλόκοκκο.
Η σαλμονέλα είναι πιο πιθανό να μολύνει τους καταναλωτές εάν πρόκειται για τηγανητό παγωτό καθώς το τηγάνισμα στη διαδικασία στην παραγωγή τηγανητού παγωτού έχει σχεδιαστεί για να εκτελείται γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος να είναι ανεπαρκής για την καταστροφή της πιθανής σαλμονέλας που υπάρχει στην επικάλυψη του ωμού αυγού.
Συμπερασματικά οι δηλητηριάσεις από παγωτό δεν είναι σπάνιες και όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση τόσο από καταναλωτές όσο και από τη βιομηχανία. Όσο περισσότερο φυλάσσονται τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Όσον αφορά τις οικιακές μολύνσεις, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι πως καταναλώνουμε παγωτό από την ίδια τη συσκευασία κατ’ επανάληψη, ενώ αυτό λιώνει και ξανά παγώνει αρκετές φορές.