Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
31.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για ιό της γρίπης των πτηνών σε γάλα εμπορίου – Νέα επιστημονική μελέτη τονίζει τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣε επιφυλακή οι ΗΠΑ για ιό της γρίπης των πτηνών σε γάλα εμπορίου – Νέα επιστημονική μελέτη τονίζει τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο
spot_img

Συνεχίζεται η έρευνα για τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, από το γάλα.

Στα τέλη Μαρτίου 2024, ο υψηλής παθογονικότητας ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) του υποτύπου H5N1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ρινικά επιχρίσματα και γάλα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, αυξάνοντας την ανησυχία ότι οι ιοί HPAI A(H5N1) ενδέχεται να εισέλθουν στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Και πράγματι, τον περασμένο Απρίλιο οι αρχές των ΗΠΑ εντόπισαν ίχνη  του ιού της Γρίπης των πτηνών H5N1 σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.  

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε ανακοίνωσή του δήλωσε: «Σε εκτεταμένη έρευνα που έγινε σε εθνικό επίπεδο, σωματίδια του ιού βρέθηκαν στο γάλα που προερχόταν από ζώα που είχαν προσβληθεί (από αυτόν) στο σύστημα επεξεργασίας και στα ράφια». Λόγω του πανικού που ακολούθησε και θέλοντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές, ο  FDA σχεδίασε μια μελέτη δειγματοληψίας λιανικής για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ασφάλειας του παστεριωμένου γάλακτος. Σε όλα αυτά τα δείγματα δεν ανιχνεύθηκε βιώσιμος ιός. 

Μία νέα επιστημονική μελέτη όμως φέρνει νέα στοιχεία και δεδομένα. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν δείγματα νωπού γάλακτος από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είχαν μολυνθεί με γρίπη H5N1 παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ιού στα αναπνευστικά τους όργανα και χαμηλότερα επίπεδα ιού σε άλλα ζωτικά όργανα. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος από ζώα ενέχει κίνδυνο μόλυνσης από τον H5N1 και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για τον άνθρωπο. 

Από το 2003, οι ιοί της γρίπης H5N1 έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες χώρες, επηρεάζοντας κυρίως άγρια ​​πτηνά και πουλερικά με περίπου 900 κρούσματα ανθρώπων, κυρίως μεταξύ ατόμων που είχαν στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας εξαιρετικά παθογόνος ιός της γρίπης των πτηνών που ονομάζεται HPAI H5N1 έχει εξαπλωθεί για να μολύνει περισσότερα από 50 είδη ζώων και στα τέλη Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ένα ξέσπασμα ιού μεταξύ των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας. Μέχρι σήμερα, 52 κοπάδια βοοειδών σε εννέα πολιτείες έχουν επηρεαστεί, ενώ δύο ανθρώπινες μολύνσεις έχουν εντοπιστεί σε εργάτες φάρμας με επιπεφυκίτιδα. Αν και μέχρι στιγμής ο ιός δεν έχει δείξει γενετικά στοιχεία για την απόκτηση της ικανότητας μετάδοσης από άτομο σε άτομο, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας παρακολουθούν στενά την κατάσταση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής ως μέρος των συνολικών προσπαθειών ετοιμότητας για πανδημία. 

Για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον H5N1 με την κατανάλωση νωπού γάλακτος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και το Texas A&M Veterinary Medical Diagnostic Laboratory τάισαν με νωπό γάλα από μολυσμένα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής σε πέντε ποντίκια. Τα ζώα εμφάνισαν σημάδια ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου λήθαργου, και υποβλήθηκαν σε ευθανασία την 4η ημέρα για να προσδιοριστούν τα επίπεδα του ιού των οργάνων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα ιού στις ρινικές οδούς, την τραχεία και τους πνεύμονες των ζώων και μέτρια έως χαμηλά επίπεδα ιού σε άλλα όργανα, σύμφωνα με τις λοιμώξεις H5N1 που βρέθηκαν σε άλλα θηλαστικά. 

Εκτός από τις μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές έκαναν επίσης δοκιμές για να προσδιορίσουν ποιες θερμοκρασίες και χρονικά διαστήματα απενεργοποιούν τον ιό H5N1 στο νωπό γάλα από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Τέσσερα δείγματα γάλακτος με επιβεβαιωμένα υψηλά επίπεδα H5N1 δοκιμάστηκαν στους 63 βαθμούς Κελσίου για 5, 10, 20 και 30 λεπτά ή στους 72 βαθμούς Κελσίου (161,6 βαθμούς Φαρενάιτ) για 5, 10, 15, 20 και/ή 30 δευτερόλεπτα. Κάθε ένα από τα χρονικά διαστήματα στους 63℃ σκότωσε επιτυχώς τον ιό. Στους 72℃, τα επίπεδα του ιού μειώθηκαν αλλά δεν απενεργοποιήθηκαν πλήρως μετά από 15 και 20 δευτερόλεπτα. Οι συγγραφείς τονίζουν, ωστόσο, ότι η εργαστηριακή τους μελέτη δεν ήταν πανομοιότυπη με τη μεγάλης κλίμακας βιομηχανική παστερίωση νωπού γάλακτος και αντικατοπτρίζει πειραματικές συνθήκες που θα πρέπει να επαναληφθούν με άμεση μέτρηση του μολυσμένου γάλακτος σε εμπορικό εξοπλισμό παστερίωσης. 

Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, οι ερευνητές αποθήκευσαν νωπό γάλα μολυσμένο με H5N1 στους 4 ℃ (39,2 βαθμούς Φαρενάιτ) για πέντε εβδομάδες και βρήκαν μόνο μια μικρή μείωση στα επίπεδα του ιού, υποδηλώνοντας ότι ο ιός στο νωπό γάλα μπορεί να παραμείνει μολυσματικός όταν διατηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου.

Μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων συνεχίζει να υποδεικνύει ότι η εμπορική προμήθεια γάλακτος είναι ασφαλής. Ενώ οι εργαστηριακές μελέτες παρέχουν σημαντικές, χρήσιμες πληροφορίες, υπάρχουν περιορισμοί που αμφισβητούν τα συμπεράσματα σχετικά με την εμπορική επεξεργασία και την παστερίωση του πραγματικού κόσμου. Ο FDA διεξήγαγε μια αρχική έρευνα με 297 λιανικά γαλακτοκομικά προϊόντα που συλλέχθηκαν σε καταστήματα λιανικής σε 17 πολιτείες και αντιπροσώπευαν προϊόντα που παράγονται σε 132 τοποθεσίες επεξεργασίας σε 38 πολιτείες. Όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά για βιώσιμο ιό. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ευκαιρία διεξαγωγής πρόσθετων μελετών που αναπαράγουν στενά τις συνθήκες του πραγματικού κόσμου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η ΕΕ αλλάζει τον κανονισμό για τη λιστέρια – Από ποια τρόφιμα κινδυνεύουμε

Η λιστερίωση είναι σπάνια, αλλά έχει ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 30%.

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα