Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασμένο κρέας: Τι πρέπει να προσέχουμε

ΑρχικήPicksNews LineΣυσκευασμένο κρέας: Τι πρέπει να προσέχουμε
spot_img

Η Εταιρεία ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΣ Α.Ε που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1971 δίνει πολύτιμες συμβουλές για τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε συσκευασμένο κρέας.

Τα συσκευασμένα κρέατα και προϊόντα κρέατος είναι μία τάση που κερδίζει διαρκώς και το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Ο λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι αφενός η ευκολία που προσφέρει η τυποποίηση, κι αφετέρου η «διαφάνεια» στη σήμανση αυτών των προϊόντων.

Ο καταναλωτής που επιλέγει τυποποιημένο κρέας ή έτοιμα συσκευασμένα κρεατοσκευάσματα (μπιφτέκια, λουκάνικα, κεμπάπ, σουβλάκια, κιμά, κ.ά) παίρνει ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει στη μαγειρική του άμεσα, ή με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία εκ μέρους του. Ταυτόχρονα, μπορεί να δει άμεσα στη συσκευασία μία σειρά από πληροφορίες για το κομμάτι κρέατος που αγοράζει, όπως:

 • όνομα και στοιχεία της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας
 • ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος (σφαγής, συσκευασίας κ.λπ)
 • είδος συσκευασίας (κενού αέρος, τροποποιημένης ατμόσφαιρας κ.ο.κ)
 • ημερομηνία λήξης
 • προέλευση του κρέατος
 • είδος κοπής
 • σύνθεση του προϊόντος και σε τι ποσοστό είναι το κάθε συστατικό
 • καθαρό βάρος
 • αριθμό παρτίδας και ομάδας ζώων (όπου απαιτείται)
 • πληροφορίες για το αν η διαχείριση του προϊόντος έχει γίνει σε γραμμή παραγωγής όπου συσκευάζονται και άλλα – πιθανώς αλλεργιογόνα – προϊόντα
 • συμβουλές συντήρησης και ασφαλούς διαχείρισης του προϊόντος
 • οδηγίες μαγειρέματος
 • πιστοποιητικά ελέγχων και διασφάλισης ποιότητας, κ.ο.κ

Γνωρίζοντας τα παραπάνω μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, το βάρος και την τιμή του ανά κιλό. Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες δεν μας είναι γνωστές όταν αγοράζουμε χύμα το κρέας μας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Το κρέας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας, γι’ αυτό, πρέπει να φροντίζουμε να επιλέγουμε ποιοτικά προϊόντα κρέατος. Τα βασικά σημεία που πρέπει να ελέγχουμε όταν αγοράζουμε κρέας, και ειδικά τυποποιημένο κρέας, είναι:

 • Χρώμα: Το βόειο κρέας πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και να μην έχει καθόλου καφέ κηλίδες. Η ύπαρξη των τελευταίων ίσως είναι σημάδι ακατάλληλης αποθήκευσης, ή ακόμη και χαλασμένου κρέατος.

Το χοιρινό κρέας, αν και έχει χαρακτηριστεί ως «το άλλο λευκό κρέας», πρέπει κι αυτό να έχει μια ροζ/κόκκινη απόχρωση, και όχι μια απόχρωση που παραπέμπει σε λευκό κρέας.

Το κοτόπουλο πρέπει να έχει ένα ανοιχτό ροζ χρώμα και τα λιπαρά του κομμάτια να είναι λευκά. Εάν η σάρκα του είναι γκριζωπή ή πράσινη, ή εάν το λίπος έχει κίτρινο χρώμα, αυτό ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι αλλοίωσης.

 • Λίπος: Το πολύ λιπαρό κρέας πρέπει μεν να αποφεύγεται, αλλά, το χοιρινό και το βόειο κρέας πρέπει να έχουν επαρκείς ποσότητες λίπους γύρω από το κρέας. Το δε βόειο πρέπει να έχει και στο εσωτερικό του. Το λίπος δίνει στο κρέας περισσότερη γεύση αλλά το προστατεύει και από την αλλοίωση.
 • Υγρό: Μια μικρή ποσότητα υγρού εντός της συσκευασίας είναι φυσιολογική – γι’ αυτό στα δισκάκια τοποθετείται συνήθως ένα απορροφητικό στρώμα κάτω από το κρέας. Όταν όμως η ποσότητα του υγρού υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, αυτό ενδέχεται να είναι σημάδι ότι το κρέας δεν έχει αποθηκευτεί ή συντηρηθεί σωστά.
 • Συσκευασία: Στη συσκευασία υπάρχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να εξετάζουμε πριν προμηθευτούμε ένα προϊόν. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει εκτός από το περιεχόμενο να εξετάζουμε και την ίδια τη συσκευασία. Αυτή πρέπει να είναι καθαρή και άθικτη. Να μην έχει αλλοιωθεί, τρυπήσει ή παραμορφωθεί, καθώς, κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει και την ποιότητα του περιεχομένου της.

Πηγή: ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα