Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα κρούσματα νοροϊού αυξάνονται στην Αγγλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα κρούσματα νοροϊού αυξάνονται στην Αγγλία
spot_img

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) με χθεσινή ανακοίνωσή του, υπενθύμισε στο κοινό απλές ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν για να μειώσουν την εξάπλωση του νοροϊού. Οι συμβουλές αυτές έρχονται μετά από την τακτική παρακολούθηση στην Αγγλία, η οποία δείχνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που προκαλούνται από τον ιό αυτό, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες (περίοδος 4 εβδομάδων από τα τέλη Ιανουαρίου έως τον Φεβρουάριο), αρχικά σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και τώρα σε χώρους φροντίδας.

Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μολυσματικός και προκαλεί έμετο και διάρροια, αλλά συνήθως περνά σε μερικές ημέρες. Μεταδίδεται εύκολα μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Η αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων παρατηρήθηκε αρχικά σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με 48% περισσότερα περιστατικά να αναφέρονται στο UKHSA σε σχέση με ό,τι θα αναμενόταν.

Οι αναφορές για εστίες νοροϊού σε χώρους φροντίδας στο UKHSA έχουν επίσης αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες το 2022 – με αύξηση από 24 που αναφέρθηκαν την εβδομάδα 6 (εβδομάδα που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου), σε 40 που αναφέρθηκαν την εβδομάδα 7 (εβδομάδα που ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου).

Ενώ οι εστίες που αναφέρθηκαν σε χώρους μονάδων φροντίδας συνολικά παραμένουν κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα πριν από την πανδημία, είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες και η αύξηση των κρουσμάτων νοροϊού σε χώρους φροντίδας συχνά προηγείται της αύξησης των κρουσμάτων σε νοσοκομειακές δομές. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοροϊού.

Ο καθηγητής Saheer Gharbia, Διεύθυνση Γαστρεντερικών Παθογόνων και Ασφάλειας Τροφίμων του UKHSA, δήλωσε:

“Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση ναυτίας, έμετο από βλήμα και διάρροια, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος και πόνο στα άκρα. Μείνετε στο σπίτι εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα νοροϊού και μην επιστρέψετε στην εργασία σας ή στείλτε τα παιδιά στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο μέχρι 48 ώρες μετά την εκκαθάριση των συμπτωμάτων.

Αποφύγετε να επισκεφθείτε ηλικιωμένους συγγενείς εάν δεν είστε καλά – ειδικά εάν βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας ή νοσοκομείο. Όπως και με το COVID-19 και άλλες μολυσματικές ασθένειες, το πλύσιμο των χεριών είναι πραγματικά σημαντικό για να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση αυτού του σφάλματος, αλλά θυμηθείτε, σε αντίθεση με τα τζελ αλκοόλ COVID-19 που δεν σκοτώνουν τον νοροϊό, οπότε το σαπούνι και το νερό είναι καλύτερα.”

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του νοροϊού

  1. Μείνετε στο σπίτι εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα νοροϊού. Μην επιστρέψετε στην εργασία σας ή στείλτε τα παιδιά στο σχολείο μέχρι 48 ώρες μετά την εκκαθάριση των συμπτωμάτων. Επίσης, αποφύγετε να επισκέπτεστε ηλικιωμένους ή φτωχούς συγγενείς, ιδιαίτερα εάν βρίσκονται στο νοσοκομείο ή σε οίκο ευγηρίας.
  2. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά με σαπούνι και ζεστό νερό. Τα αντισηπτικά τζελ χεριών με αλκοόλ δεν σκοτώνουν τον νοροϊό.
  3. Όταν ένα μολυσμένο άτομο κάνει εμετό, τα σταγονίδια μολύνουν τις γύρω επιφάνειες. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται οικιακό καθαριστικό με βάση τη χλωρίνη για την απολύμανση δυνητικά μολυσμένων οικιακών επιφανειών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως τουαλέτες, βρύσες, τηλέφωνα, λαβές θυρών και επιφάνειες κουζίνας.
  4. Εάν είστε άρρωστοι, αποφύγετε το μαγείρεμα και το να βοηθήσετε στην προετοιμασία γευμάτων για άλλους μέχρι 48 ώρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων, καθώς ο νοροϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω τροφίμων μολυσμένων από τον ιό όταν τα τρόφιμα αντιμετωπίζονται από συμπτωματικά άτομα ή μολυσμένα άτομα.
  5. Πλύνετε τυχόν μολυσμένα ρούχα ή κλινοσκεπάσματα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό και στους 60°C και, αν είναι δυνατόν, φορέστε γάντια μιας χρήσης για να χειριστείτε μολυσμένα αντικείμενα.

Η δραστηριότητα του νοροϊού έχει αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνωστίζονται περισσότερο – και είναι πιθανό ότι θα μπορούσαν να παρατηρηθούν τους επόμενους μήνες ασυνήθιστες ή εκτός εποχής αυξήσεις, προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Η Εθνική Ομάδα Επιτήρησης του Ιού Νοροϊού του UKHSA θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλα τα διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης για να εξασφαλίσει την έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε ασυνήθιστης δραστηριότητας και κρουσμάτων νοροϊού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα