Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα για τα φυτικά υποκατάστατα ζωικών τροφίμων

ΑρχικήPicksNews LineΟ ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα για τα φυτικά υποκατάστατα ζωικών τροφίμων
spot_img

Όλο και περισσότερα φυτικά υποκατάστατα για γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η vegan διατροφή διαγράφει τη δική της πορεία μέσα από τις συνήθειες διαφορετικών καταναλωτών. Ωστόσο, αυτά τα υποκατάστατα μπορεί να μην είναι υγιεινά για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιοποιήσει μια έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των διατροφών που αποτελούνται από φυτικής προέλευσης υποκατάστατα, στην οποία εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με τη θετική αποτελεσματικότητα αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Πρόκειται για προϊόντα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και απλά σάκχαρα. Αντίθετα, είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα.

«Η θρεπτική τους αξία δεν συμπίπτει με εκείνη των φυσικών ζωικών τροφών που ισχυρίζονται ότι αντικαθιστούν», αναφέρει η μελέτη. Επιπλέον, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωσή τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο ΠΟΥ προτείνει “να μην τεθεί το κρέας στο επίκεντρο της διατροφής κάποιου“, περιορίζοντας την κατανάλωσή του, αλλά όχι για να το αποκλείσει εντελώς. Στην πραγματικότητα, αυτή η πρωτεΐνη παρέχει μερικά μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Α και ο ψευδάργυρος.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι: «παρά τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα, δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες υγιεινές». Ωστόσο, είναι δυνατόν να ακολουθήσετε μια “υγιεινή” vegan διατροφή, εφόσον τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12 (που βρίσκονται κυρίως σε ζωικές πηγές) περιλαμβάνονται με εναλλακτικό τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της βιταμίνης D, η εναλλακτική λύση θα μπορούσε επίσης να είναι η επαρκής έκθεση στον ήλιο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι σημαντικό να εισαχθούν υγιεινά, ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι. Η μελέτη δακτυλοδεικνύει τις φυτικές δίαιτες που βασίζονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως απομιμήσεις λουκάνικων, nuggets και χάμπουργκερ ή ποτά όπως το “γάλα” αμυγδάλου και βρώμης, το φυτικό “τυρί” και το “γιαούρτι”. Αυτά τα τρόφιμα είναι σκευάσματα ουσιών που προέρχονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως άμυλα, σάκχαρα, λίπη και απομονωθέντα πρωτεΐνες, και συχνά περιέχουν ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής, της γευστικότητας και της οπτικής έκκλησης.

“Οι φυτικές δίαιτες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και δεν πρέπει να θεωρούνται αυτόματα υγιεινές. Τα κύρια τυφλά σημεία παραμένουν όσον αφορά τη διατροφική σύνθεση αυτών των υποκατάστατων προϊόντων και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ποιότητα και την ποικιλία των τροφίμων», εξήγησε στην EFA ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών. Και πρόσθεσε: «αυτή η έλλειψη πληροφοριών εμποδίζει τις κυβερνήσεις να διαμορφώσουν αποτελεσματικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα