Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η μονακολίνη Κ και γιατί ανακαλούνται τα συμπληρώματα διατροφής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι η μονακολίνη Κ και γιατί ανακαλούνται τα συμπληρώματα διατροφής
spot_img

Ειδοποίηση RASFF – Στη Γερμανία δεσμεύτηκαν συμπληρώματα που εξάγονται και στην Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF ενημερώθηκε από την Γερμανία για την υπερβολικά υψηλή παρουσία μονακολίνης Κ σε συμπληρώματα διατροφής που εξάγονται και στην Κύπρο.

Η περιεκτικότητα σε μονακολίνες που μετρήθηκε στο δείγμα που ελέγχθηκε με 4,53 mg ανά ημερήσια δόση που υπερβαίνει σαφώς τη μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σύμφωνα με το Παράρτημα III Μέρος Β του Κανονισμού (ΕΚ) 1925/2006, σύμφωνα με το οποίο μεμονωμένες μερίδες του εκχυλίσματος κόκκινου ρυζιού (που υπάρχει στο εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής) του προϊόντος για καθημερινή κατανάλωση πρέπει να περιέχει λιγότερο από 3 mg μονακολίνες.

Μονακολίνη Κ περιέχει η Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού. Είναι ένα εκχύλισμα που έχει υποστεί ζύμωση με τον ζυμομύκητα Monascus purpureus. Η χημική δομή της μονακολίνης Κ είναι βασικά ίδια με αυτή της λοβαστατίνης, μιας στατίνης που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική βιομηχανία για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η μονακολίνη Κ από κόκκινη μαγιά ρυζιού συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα.

To 2018 η EFSA είχε γνωμοδοτήσει σχετικά με την μονακολίνη Κ σε μαγιά κόκκινου ρυζιού, υποστηρίζοντας ότι οι μονακολίνες από RYR όταν χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής προκαλούν σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια στο επίπεδο χρήσης των 10 mg/ημέρα. Η ομάδα έκρινε επίσης ότι έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών για μονακολίνες από RYR σε επίπεδα πρόσληψης έως και 3 mg/ημέρα. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στη μονακολίνη Κ από RYR θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ραβδομυόλυσης, και στο ήπαρ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο