Ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να πλυθούν για την αποφυγή κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης.
Ορισμένα προϊόντα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μικροβίων και φυτοφαρμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν.
Η μη πλύση των φρούτων και των λαχανικών πριν από την κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία, όπως τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιούν πολλές ομάδες εμπειρογνωμόνων.
Η ερώτηση, λοιπόν, είναι: Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένουμε;
- Φράουλες
Οι φράουλες πρέπει να ξεπλένονται σωστά για να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες και τα υπολείμματα, καθώς είναι το πιο πιθανό φρούτο να περιέχει ένα ισχυρό κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
- Πατάτες
Το να παραλείψετε το τρίψιμο και το πλύσιμο για τις πατάτες θα μπορούσε να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες. Ως λαχανικό με ρίζα, οι πατάτες μπορούν να απορροφήσουν τα φυτοφάρμακα και τα μικρόβια από το έδαφος.
- Λάχανο
Τα φυλλώδη χόρτα, όπως το λάχανο, έχουν συνδεθεί με επιβλαβή μικρόβια, όπως το E. Coli και η σαλμονέλα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα ξεπλένετε καλά κάτω από νερό.
- Μαρούλι
Φροντίστε να εισχωρήσετε στην επιφάνεια των φύλλων όταν καθαρίζετε το μαρούλι, επειδή μερικές φορές μπορεί να περιέχει αρκετά μικρόβια. Αποφύγετε να αγοράζετε αλλοιωμένη ή με υγρασία σαλάτα, καθώς μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
- Βατόμουρα
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κράνμπερι συχνά περιέχουν υψηλό συνδυασμό φυτοφαρμάκων, επειδή οι αγρότες τα χρησιμοποιούν για να απαλλαγούν από τα έντομα που επιτίθενται στα φρούτα.
- Μήλα
Τα μήλα έχει βρεθεί ότι περιέχουν πολλαπλά φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε υψηλές συγκεντρώσεις.
- Πυρηνόκαρπα
Τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα νεκταρίνια έχουν βρεθεί να έχουν στελέχη λιστέριας που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Τρίψτε καλά και ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθούν.
Απαραίτητα μέτρα προστασίας
Τα χύμα λαχανικά και φρούτα μπορούν να αγγίζονται συχνά στα σούπερ μάρκετ. Αυτό σημαίνει ότι είναι βασικό να λαμβάνουμε μέτρα για τον σχολαστικό καθαρισμό των προϊόντων μπορεί να βοηθήσει να κρατήσουμε τα μικρόβια μακριά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια από την επαφή με τα ζώα και τις ουσίες στο έδαφος ή το νερό.
Ωστόσο, υπάρχουν περαιτέρω κίνδυνοι μόλυνσης ακόμη και όταν επιστρέφετε στο σπίτι που πρέπει να γνωρίζετε λόγω της ακατάλληλης αποθήκευσης και προετοιμασίας των τροφίμων.
Στα φρούτα που έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων περιλαμβάνονται οι φράουλες και τα κράνμπερις, οπότε πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή κατά το πλύσιμό τους.
Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο, έχουν πλυθεί σωστά, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.