Για άλλη μία φορά οι Ευρωπαϊκές χώρες προειδοποίησαν για σοβαρό κίνδυνο από Τουρκικά προϊόντα.
Ένα στα τρία (35,3%) φορτία φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 περιείχαν υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF πρόσφατα η Ελλάδα, απέρριψε φορτία με λεμόνια, αλλά δεν ανιχνεύονται μόνο φυτοφάρμακα στα Τούρκικα Προϊόντα. Η Ελλάδα έχει απορρίψει κύμινο και ρίγανη λόγω παρουσίας τοξινών, καθώς και σουσάμι με σαλμονέλα, η Γαλλία κουτιά πίτσας με χημικές ουσίες και σύκα με αφλατοξίνες, η Κύπρος δημοφιλή ζαχαρωτά για διοξείδιο του τιτανίου κοκ.
Χθες (για άλλη μία φορά) οι Αρχές ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας ενημέρωσαν το RASFF για υψηλή περιεκτικότητα οξειδίου του Αιθυλενίου σε σκόνη πάπρικα από την Τουρκία χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, σοβαρό. Η Πάπρικα εξάγεται από την Τουρκία εκτός από τη Γερμανία, στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Το οξείδιο του αιθυλενίου ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 6,1 mg/kg με ανώτερο επιτρεπτό όριο τα 0,02 mg/kg.
Η Επιτροπή με τον κανονισμό 2022/1396 απαγόρευσε το οξείδιο του αιθυλενίου σε όλα τα πρόσθετα τροφίμων, ανεξαρτήτως προέλευσης του ενώ τον περασμένο Απρίλιο η ΕΕ προσέθεσε το οξείδιο του αιθυλενίου στη λίστα με τα φυτοφάρμακα που χρειάζεται να ελεγχθούν ως προς την τοξικότητά τους.
Βάσει της νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες πρέπει να ελέγχουν από φέτος ως και το 2026 δείγματα τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε οξείδιο του αιθυλενίου σε τρόφιμα όπως σιτάρι από το 2024, κριθάρι και βρώμη από το 2025 και αποξηραμένα φασόλια, σίκαλη και καστανό ρύζι ξανά το 2026 σε τυχαίες παρτίδες. Αν και η χρήση οξειδίου του αιθυλενίου για την απολύμανση τροφίμων δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη, επιτρέπεται σε άλλα κράτη από τα οποία εισάγει η Ευρώπη.