Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Τίγκα» σε χημικό απολυμαντικό η πάπρικα Τουρκίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Τίγκα» σε χημικό απολυμαντικό η πάπρικα Τουρκίας
spot_img

Για άλλη μία φορά οι Ευρωπαϊκές χώρες προειδοποίησαν για σοβαρό κίνδυνο από Τουρκικά προϊόντα.

Ένα στα τρία (35,3%) φορτία φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 περιείχαν υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF πρόσφατα η Ελλάδα, απέρριψε φορτία με λεμόνια, αλλά δεν ανιχνεύονται μόνο φυτοφάρμακα στα Τούρκικα Προϊόντα. Η Ελλάδα έχει απορρίψει κύμινο και ρίγανη λόγω παρουσίας τοξινών, καθώς και σουσάμι με σαλμονέλα, η Γαλλία κουτιά πίτσας με χημικές ουσίες και σύκα με αφλατοξίνες, η Κύπρος δημοφιλή ζαχαρωτά για διοξείδιο του τιτανίου κοκ.

Χθες (για άλλη μία φορά) οι Αρχές ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας ενημέρωσαν το RASFF για υψηλή περιεκτικότητα οξειδίου του Αιθυλενίου σε σκόνη πάπρικα από την Τουρκία χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, σοβαρό. Η Πάπρικα εξάγεται από την Τουρκία εκτός από τη Γερμανία, στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Το οξείδιο του αιθυλενίου ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 6,1 mg/kg με ανώτερο επιτρεπτό όριο τα 0,02 mg/kg.

Η Επιτροπή με τον κανονισμό 2022/1396 απαγόρευσε το οξείδιο του αιθυλενίου σε όλα τα πρόσθετα τροφίμων, ανεξαρτήτως προέλευσης του ενώ τον περασμένο Απρίλιο η ΕΕ προσέθεσε το οξείδιο του αιθυλενίου στη λίστα με τα φυτοφάρμακα που χρειάζεται να ελεγχθούν ως προς την τοξικότητά τους.

Βάσει της νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες πρέπει να ελέγχουν από φέτος ως και το 2026 δείγματα τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε οξείδιο του αιθυλενίου σε τρόφιμα όπως σιτάρι από το 2024, κριθάρι και βρώμη από το 2025 και αποξηραμένα φασόλια, σίκαλη και καστανό ρύζι ξανά το 2026 σε τυχαίες παρτίδες. Αν και η χρήση οξειδίου του αιθυλενίου για την απολύμανση τροφίμων δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη, επιτρέπεται σε άλλα κράτη από τα οποία εισάγει η Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο