Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνSalmonella: Το... "μπέρδεμα" με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
spot_img

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνο που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με υπόθεση που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές χειρίζονται τον εντοπισμό τύπων σαλμονέλας σε κρέας κοτόπουλου που δεν περιλαμβάνεται στον κανονισμό της ΕΕ.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε ήταν μεταξύ της Λιθουανικής Romega UAB, χονδρεμπόρου κρέατος πουλερικών, και της Κρατικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (VMVT) στη Λιθουανία σχετικά με την απόφαση της τελευταίας να επιβάλει πρόστιμο στη Romega και να διατάξει την εταιρεία να αποσύρει τα πουλερικά της λόγω ευρημάτων ορισμένων τύπων Salmonella.

Το ιστορικό των περιστατικών

Τον Οκτώβριο του 2018, μετά την ανίχνευση Salmonella kentucky σε νωπό κρέας πουλερικών που εισήχθη από την Πολωνία, οι λιθουανικές αρχές επιθεώρησαν την εταιρεία Romega. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, αποκάλυψαν την παρουσία αυτού του τύπου Salmonella σε νωπό κρέας πουλερικών που είχε διαθέσει η Romega στην αγορά και στις αρχές Απριλίου του 2019 της επεβλήθη πρόστιμο ύψους 540 ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, οι αρχές της Λιθουανίας, εντόπισαν τη Salmonella infantis σε νωπό κρέας πουλερικών που πωλείται από την ίδια εταιρεία, και απαγόρευσε στην επιχείρηση να συνεχίσει να διαθέτει το κρέας αυτό στην αγορά, ενώ την διέταξε να αποσύρει και να καταστρέψει τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούσαν στο εμπόριο.

Η Romega άσκησε προσφυγή ενώπιον του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Vilnius, ζητώντας την ακύρωση του προστίμου και της μεταγενέστερης απόφασης, κάτι που λίγο αργότερα απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφύγει πλέον στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Λιθουανίας.

Η εταιρεία επικαλέστηκε κανονισμό της ΕΕ ο οποίος απαγορεύει στο νωπού κρέας πουλερικών μόνο την παρουσία S. enteriditis και S. typhimurium. Σύμφωνα με τη Romega, η διαπίστωση της παρουσίας άλλων τύπων Salmonella σε νωπό κρέας πουλερικών, όπως η S. kentucky ή το S. infantis, δεν έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται τα προϊόντα αυτά ως μη ασφαλή τρόφιμα.

Η VMVT από την άλλη, θεωρούσε ότι θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω δειγματοληψία και αναλύσεις για άλλους ορότυπους της Salmonella spp που δεν καλύπτονται από τη σχετική νομοθεσία. Υποστήριξε δε, ότι το γεγονός πως δεν ανιχνεύθηκαν οι δύο τύποι σαλμονέλας που αναφέρονται στην Ενωσιακή νομοθεσία, δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Το αρμόδιο δικαστήριο της Λιθουανίας δήλωσε ότι είναι αβέβαιο σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της διακριτικής ευχέρειας των αρχών να ελέγχουν την παρουσία νωπού κρέατος πουλερικών σε τύπους σαλμονέλας ή παθογόνους μικροοργανισμούς διαφορετικούς από εκείνους που απαριθμούνται στους κανόνες της ΕΕ.

Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Romega δεν ήταν η μόνη εταιρεία που αμφισβήτησε τις αποφάσεις των Λιθουανικών αρχών σχετικά με τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο νωπό κρέας. 

Μέτρα σε περίπτωση υποψίας μη ασφαλών τροφίμων

Οι κυβερνήσεις της Λιθουανίας, της Τσεχίας και της Ιταλίας και η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσαν ότι, αν και η S. kentucky και η S. infantis φαίνεται να είναι λιγότερο διαδεδομένες από τις S. typhimurium και S. enteritidis, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ορίζει ότι μια αρχή μπορεί να πραγματοποιήσει περαιτέρω δειγματοληψίες και αναλύσεις για την ανίχνευση άλλων μικροοργανισμών, είτε ως επαλήθευση των διαδικασιών για τρόφιμα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν είναι ασφαλή, είτε για ανάλυση κινδύνου.

Μολονότι τα μικροβιολογικά κριτήρια του Κανονισμού 2073/2005 ισχύουν μόνο για ορισμένα παθογόνα, ο νόμος ορίζει ότι μια επίσημη αρχή δεν χρειάζεται να περιορίζεται, κατά την ανάλυση των τροφίμων, στην επαλήθευση της παρουσίας μόνο αυτών των μικροοργανισμών.

Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, αναφέρει πωςη αρμόδια αρχή κράτους μέλους μπορεί να θεωρήσει ως μη ασφαλή, την κατηγορία τροφίμων που αποτελείται από νωπά κρέατα πουλερικών στα οποία έχουν ανιχνευθεί άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί πλην των οροτύπων σαλμονέλας που διαλαμβάνονται στο παράρτημα Ι, κεφάλαιο 1, σημείο 1.28, του Κανονισμού 2073/2005, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό 1086/2011.

Η απόφαση προσέθεσε ότι εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να καθορίσει εάν η παρουσία σαλμονέλας Kentucky και Infantis μπορεί να δικαιολογήσει τα μέτρα που έλαβε η αρχή, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο διευθυντής του VMVT, Μαντάς Στασκεβίσιους, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί οροτύποι Salmonella, πάνω από 100, που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, που ωστόσο δεν αναφέρονται όλοι στη νομοθεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με λιθουανικά δημοσιεύματα, ο κ. Στασκεβίσιους δήλωσε: “Αναμφισβήτητα, κάθε τύπος Salmonella αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Μολονότι η εταιρεία προσπάθησε να ασκήσει έφεση κατά του γεγονότος ότι ο κανονισμός δεν περιέχει τα συγκεκριμένα βακτήρια που βρέθηκαν στο κρέας που εισάγουν, το δικαστήριο της ΕΕ διευκρίνισε ότι πρέπει να ακολουθείται το κριτήριο της λογικής και ότι μόνο τα ασφαλή τρόφιμα πρέπει να διατίθενται στους καταναλωτές. Δεν συμβιβαστήκαμε και δεν θα συμβιβαστούμε με την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτή η απόφαση του ΔΕΚ επιβεβαίωσε μόνο ότι έχουμε δίκιο.

Για να διαβάσετε την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα