Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σουσάμι κυριαρχεί στις ανακλήσεις τροφίμων στις ΗΠΑ – Τα μη δηλωμένα αλλεργιογόνα η κύρια αιτία ανακλήσεων

Αύξηση στις ανακλήσεις τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο σουσάμι κυριαρχεί στις ανακλήσεις τροφίμων στις ΗΠΑ - Τα μη δηλωμένα αλλεργιογόνα η κύρια αιτία ανακλήσεων
spot_img

Τα εντυπωσιακά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην έκθεση Food for Thought 2024.

Το 2023 εκδόθηκαν συνολικά 313 ανακοινώσεις ανάκλησης προϊόντων διατροφής από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) – αύξηση κατά 8% σε σχέση με το 2022 – και οι τροφιμογενείς ασθένειες που σχετίζονται με τα ανακληθέντα προϊόντα νόσησαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και οδήγησαν σε έξι θανάτους.

Για την αποκάλυψη των τάσεων ανάκλησης, το Εκπαιδευτικό Ταμείο των Ερευνητικών Ομάδων Δημόσιου Ενδιαφέροντος των ΗΠΑ (PIRG), μια μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος που έχει ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, ανέλυσε και τις 313 ανακλήσεις που εκδόθηκαν το 2023 στην έκθεση του Food for Thought 2024, διαπιστώνοντας ότι τα μη δηλωμένα αλλεργιογόνα κυριαρχούσαν στους λόγους ανάκλησης τροφίμων – κυρίως λόγω του σουσαμιού – με τον αριθμό των ανακλήσεων λόγω μη δηλωμένων αλλεργιογόνων να εκτοξεύεται στα ύψη το 2023.

Ανακλήσεις FDA και USDA: Οι τάσεις

Από τις 313 ανακλήσεις και ειδοποιήσεις ανάκλησης που εκδόθηκαν το 2023 και από τους δύο οργανισμούς, οι 224 εκδόθηκαν από τον FDA, ο οποίος ρυθμίζει περίπου το 78% της προμήθειας τροφίμων στις ΗΠΑ, και οι 89 ήταν από το USDA. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ανακλήσεων που εκδόθηκαν από τον FDA παρέμεινε αρκετά σταθερός, ωστόσο, οι ανακλήσεις που εκδόθηκαν από το USDA αυξήθηκαν κατά 31% μεταξύ 2022 και 2023. Το σύνολο των 89 ανακλήσεων του USDA που εκδόθηκαν το 2023 εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τα σύνολα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγήθηκαν της πανδημίας COVID-19. Οι 89 ανακλήσεις που εκδόθηκαν από το USDA το 2023 αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό από το 2019.

Το USDA τηρεί λεπτομερή αρχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύφθηκε ένα ζήτημα ασφάλειας τροφίμων που οδήγησε σε ανάκληση. Σε σχεδόν 44% των ανακλήσεων του USDA, τα ζητήματα ασφάλειας τροφίμων που οδήγησαν σε ανακλήσεις ανακαλύφθηκαν από ομοσπονδιακές (37,1%) ή πολιτειακές (6,7%) ρυθμιστικές αρχές, ακολουθούμενες από εταιρείες (25,8%), καταναλωτές που υπέβαλαν καταγγελίες (23,6%), λιανοπωλητές (3,4%) και άλλες πηγές (3,4%).

Τα επιδημικά ξεσπάσματα τροφιμογενών ασθενειών και οι σχετικές ανακλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023 περιλαμβάνουν:

Πεπόνι μολυσμένο από σαλμονέλα, που νόσησε περισσότερους από 400 ανθρώπους σε 44 πολιτείες, με αποτέλεσμα 158 νοσηλείες και έξι θανάτους. Τα πρώτα κρούσματα σαλμονέλωσης επιβεβαιώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2023, ενώ Ο FDA ανακοίνωσε την πρώτη ανάκληση από εταιρεία τροφίμων στις 8 Νοεμβρίου 2023 και τελικά ακολούθησαν άλλες 11 εταιρείες με εθελοντικές ανακλήσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) κήρυξαν τη λήξη της επιδημίας στις 19 Ιανουαρίου 2024.

Σακουλάκια πουρέ φρούτων που περιείχαν κανέλα από ξένο προμηθευτή που ήταν νοθευμένα με μόλυβδο και κάδμιο. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σε 44 πολιτείες νόσησαν, με τη μέση ηλικία των ασθενών να είναι 1 έτος. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνα ειδοποίησε τον FDA για τα πρώτα τέσσερα συνδεδεμένα κρούσματα δηλητηρίασης από μόλυβδο σε παιδιά στις 28 Οκτωβρίου 2023. Ο FDA ανακοίνωσε ανάκληση από την WanaBana LLC στις 30 Οκτωβρίου 2023, η οποία επεκτάθηκε στις 9 Νοεμβρίου για να συμπεριλάβει σακουλάκια μάρκας Wanabana, Schnucks και Weis.

Λόγοι για ανακλήσεις τροφίμων το 2023

Σύμφωνα με την ανάλυση της PIRG, οι μισές από τις συνολικά 313 ανακλήσεις τροφίμων (49,2%) εκδόθηκαν λόγω μη δηλωμένων αλλεργιογόνων, ακολουθούμενες από τη μόλυνση από δύο παθογόνα: Listeria monocytogenes (15%) και Salmonella (8,6%). Λιγότερο συνηθισμένοι λόγοι ανάκλησης ήταν η έλλειψη επιθεώρησης/ανάγκη για επανέλεγχο (6,1%), η μόλυνση από ξένες ύλες (4,8%), ζητήματα εισαγωγής (2,6%), η μόλυνση από Escherichia coli (2,6&), η μόλυνση από Κρονοβακτηρίδιο (1,3%), η μόλυνση από ηπατίτιδα Α (1,3%) και οι κίνδυνοι πνιγμού (1,3%).

Ο αριθμός των προϊόντων που ανακλήθηκαν λόγω μη δηλωμένων αλλεργιογόνων εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου το 39% αυτής της αύξησης προκλήθηκε από το μη δηλωμένο σουσάμι, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο για την ασφάλεια, θεραπεία, εκπαίδευση και έρευνα των αλλεργιών στα τρόφιμα (Food Allergy Safety, Treatment, Education, and Research Act – FASTER Act) που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, προστέθηκε στον κατάλογο των «Big 9» αλλεργιογόνων που απαιτείται από τον νόμο να αναγράφονται στη συσκευασία των τροφίμων. Το μη δηλωμένο σουσάμι ήταν η μοναδική αιτία 13 ανακλήσεων τροφίμων το 2023.

Επιπλέον, οι ανακλήσεις λόγω μόλυνσης από ξένες ύλες (δηλ. μέταλλο, πλαστικό και άλλες φυσικές προσμίξεις) μειώθηκαν κατά 40% το 2023 σε σχέση με το 2022 (όπου σημειώθηκαν 15 και 25 ανακλήσεις από ξένες ύλες, αντίστοιχα), ενώ οι ανακλήσεις λόγω σαλμονέλας μειώθηκαν κατά 31% (από 39 το 2022 σε 27 το 2023) και οι ανακλήσεις λόγω L. monocytogenes αυξήθηκαν κατά 9% (από 43 το 2022 σε 47 το 2023).

Τα πιο συχνά ανακληθέντα τρόφιμα το 2023

Οι ανακλήσεις τροφών για κατοικίδια ζώα αυξήθηκαν επίσης, από 4 το 2022 σε 7 το 2023, έξι από τις οποίες προκλήθηκαν από σαλμονέλα ή άλλη μικροβιακή μόλυνση. Σε ένα κρούσμα του 2023 που σχετίζεται με τροφές για κατοικίδια ζώα, έξι από τα επτά άτομα που νόσησαν ήταν μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Τα σνακ, όπως μπισκότα, μπάρες δημητριακών, καραμέλες και ποπ κορν, ήταν ο πιο συχνά ανακληθείς τύπος τροφίμων το 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% του συνόλου. Τα άλλα πιο συχνά ανακληθέντα τρόφιμα το 2023 ήταν πεπόνι (κυρίως λόγω σαλμονέλας) και άλλα φρούτα (όλα εκτός από μία ανάκληση λόγω L. monocytogenes ή ηπατίτιδας Α), βοδινό κρέας (E. coli και ξένη ύλη), σούπα (μη δηλωμένα αλλεργιογόνα), σαλάτα και φυλλώδη λαχανικά (λιστέρια και μη δηλωμένα αλλεργιογόνα), πουλερικά (μη δηλωμένα αλλεργιογόνα ή μη επαρκώς μαγειρεμένα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα), τυρί (L. monocytogenes), λαχανικά (L. monocytogenes), συμπληρώματα διατροφής (μη δηλωμένα αλλεργιογόνα) και τροφές για κατοικίδια ζώα (σαλμονέλα).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο