Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται σε Έλληνες καταναλωτές.
Την Παρασκευή 19 Ιουλίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε σε τρεις ειδοποιήσεις/ενημερώσεις για κίνδυνο από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες.
Ο Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Ολλανδίας και μέσω του συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), διακινούνται στην Ευρώπη και πιθανόν στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου συμπληρώματα διατροφής στα οποία περιέχεται το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο Tongkat Ali ή Eurycoma longifolia. Αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να προωθούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου. Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Επίσης κατόπιν ενημέρωσης από τις ελβετικές αρχές, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος SLEEKFIT DETOX CAYI LIMON. Το συγκεκριμένο σκεύασμα προωθείται στο διαδίκτυο ως συμπλήρωμα διατροφής και είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν αυτό περιέχει την ουσία σιβουτραμίνη (sibutramine) χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε των Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.
Τέλος κατόπιν ενημέρωσης από τις βελγικές αρχές, ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων DOUBLE UP PILLS και WEIGHT GAIN PILLS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν DOUBLE UP PILLS περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες betamethasone και dexamethasone και το προϊόν WEIGHT GAIN PILLS περιέχει τη φαρμακευτική ουσία cyproheptadine, χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.