Λίγες μόνο μπουκιές από άψητο κοτόπουλο είναι αρκετές για να οδηγήσουν στον θάνατο.
Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προσιτά και «εύκολα» τρόφιμα και η ζήτησή του αυξάνεται καθώς η φήμη του ως καθαρού κρέατος έχει παραμείνει αλώβητη, ενώ ταυτόχρονα είναι και από τα τρόφιμα, των οποίων η τιμή δεν έχει δει μεγάλη αύξηση, όπως άλλες ζωικές πρωτεΐνες. Μάλιστα Στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι από το 1990 η κατανάλωση κοτόπουλου ανά άτομο έχει αυξηθεί κατά 70% στις πλούσιες χώρες. Ωστόσο ο χειρισμός και η κατανάλωση του απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή , καθώς οι τροφικές δηλητηριάσεις από κοτόπουλο δεν είναι λίγες. Να θυμίσουμε μόνο την τελευταία επιδημία θανατηφόρας σαλμονέλας σε 14 ευρωπαϊκές χώρες από κρέας κοτόπουλου πριν από δύο μήνες.
Εκτός όμως από σαλμονέλα το κοτόπουλο μπορεί να μολυνθεί και από το παθογόνο στέλεχος Escherichia coli (E. coli) το οποίο ήταν και η αιτία θανάτου μίας νέας γυναίκας στην Κέρκυρα. Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων. Τα περισσότερα στελέχη του E. coli είναι αβλαβή. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως το E. coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC), μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφιμογενή νόσο. Μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, όπως ωμά τρόφιμα και προϊόντα κιμά, νωπό γάλα και μολυσμένα ωμά λαχανικά και φύτρα.
- Σχετικό θέμα: Τι θα πάθουμε εάν καταναλώσουμε μισοψημένο κοτόπουλο;
Μια υγιής 37χρονη, μητέρα 2 ανήλικων παιδιών, πέθανε ενώ έκανε διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά της αφού έφαγε μόνο μια μπουκιά άψητο κοτόπουλο. Η Natalie Rawnsley βρισκόταν σε διακοπές με τον σύζυγό της Stewart και τους δύο μικρούς της γιους όταν χτυπήθηκε από τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με την έρευνα που ακολούθησε και δημοσιεύτηκε στη Daily mail.
Ο ιατροδικαστής του Westminster κατέγραψε ότι η κατάσταση της υγείας της Natalie, από το Harpenden του Herts, επιδεινώθηκε γρήγορα σε μόλις 36 ώρες μετά την κατανάλωση του κοτόπουλου σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου. Η υγιής γυναίκα, με εξαιρετική φυσική κατάσταση όντας τριαθλήτρια, πέθανε αφού σχηματίστηκαν θρόμβοι αίματος σε όλο της το σώμα και έφραξαν τα αγγεία.
Ο σύζυγος Stewart Rawnsley είπε ότι η σύζυγός του πέθανε αιμορραγώντας σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στην Κέρκυρα, καθώς η ασφαλιστική εταιρεία επέμενε ότι δεν έπρεπε να μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα.Ο ιατροδικαστής που ανέλαβε την υπόθεση ανέφερε ότι η οικογένεια Rawnsley έφυγε για το ελληνικό νησί της Κέρκυρας στις 13 Αυγούστου 2017 και μόλις ξεκινούσαν τη δεύτερη εβδομάδα τους όταν χτύπησε η τραγωδία.
Ο κ. Rawnsley είπε: «Το ξενοδοχείο είχε δύο ή τρία εστιατόρια. Εμείς σερβιριστήκαμε από ένα μπουφέ και τρώγαμε και οι τέσσερις μαζί. Είχα και τα δύο αγόρια μαζί μου, πήραμε ζυμαρικά, ψωμί και λουκάνικα. Η Νάταλι είχε ένα τελείως διαφορετικό δείπνο από κοτόπουλο, σαλάτα, γαρίδες και λαχανικά. Ήμασταν ήδη στο τραπέζι όταν η Νάταλι επέστρεψε με το φαγητό της. Η Νάταλι άρχισε να τρώει και καθώς έκοβε το κοτόπουλο, το κοτόπουλο έτρεχε κόκκινο αίμα, οπότε σχολίασα ότι φαινόταν ματωμένο. Σηκώθηκε και το πήγε πίσω, αντικατέστησε το κοτόπουλο με ένα διαφορετικό κομμάτι και επέστρεψε και το έφαγε. Είχε φάει μερικές μπουκιές από το πρώτο κομμάτι κοτόπουλου».
Ο σύζυγος της Natalie είπε ότι η σύζυγός του είχε παραπονεθεί εκείνο το βράδυ ότι ένιωθε αδιαθεσία, αλλά δεν είχε πει κάτι συγκεκριμένο.
Ο κ. Rawnsley ξύπνησε στις 3 το πρωί όταν η Νάταλι άρχισε να κάνει εμετό στο μπάνιο του ξενοδοχείου. Και συνέχισε στην ανάκριση, λέγοντας «Ο γιατρός ήρθε γύρω στις 7 το πρωί. Αφού διέγνωσε γαστρεντερίτιδα σε εκείνο το σημείο και μας είπε να χωρίσουμε – για να μην κολλήσουμε τα παιδιά κι εγώ. Πήρα τα παιδιά για πρωινό, τα πήγα για μπάνιο. Στις 11 το πρωί επέστρεψα για να την δω. Ήταν ακόμα άρρωστη και μου ζήτησε να ξανακαλέσω γιατρό και να πάρω περισσότερη βοήθεια. Η δεύτερη γιατρός που ήρθε είπε, πως χρειαζόταν πρόσθετη ιατρική βοήθεια, οπότε μας παρέπεμψε στο ιατρικό κέντρο μερικά χιλιόμετρα μακριά από το ξενοδοχείο. Το ασθενοφόρο έφτασε γύρω στη 1 το μεσημέρι. Αργά το απόγευμα ενημερώθηκα πως είχε μεταφερθεί από το ιατρικό κέντρο στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Στις 11 το βράδυ ο πρώτος γιατρός – που την είδε στις 7 το πρωί – χτύπησε την πόρτα του δωματίου και μου εξήγησε ότι έπρεπε να ντυθώ και έπρεπε να μεταβώ γρήγορα στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο ήταν στην άλλη πλευρά του νησιού, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά».
«Βρήκα την γυναίκα μου στο δωμάτιο του νοσοκομείου περιτριγυρισμένη από περίπου οκτώ άτομα. Ήταν σε πλήρη εγρήγορση και είχε τις αισθήσεις της. Ήταν χαρούμενη που με είδε, αλλά εμφανώς στενοχωρημένη και ανήσυχη. Ένιωθε πόνο στα πόδια της και είχε επίσης μια σειρά από κόκκινα σημάδια παντού στο σώμα της».
Στην ιατροδικαστική έρευνα καταγράφηκε πως μια νοσοκόμα, η οποία είχε δηλώσει πως ήταν η επικεφαλής, είπε ότι θα έπρεπε να μεταφέρουν τη Νάταλι σε ένα νοσοκομείο στην ηπειρωτική χώρα, το οποίο είχε καλύτερη υποδομή.
Σύντομα έφτασαν ο αδερφός και η ανιψιά της Νάταλι, οι συγγενείς της συγκεντρώθηκαν γύρω της καθώς η ασθενής βρισκόταν αναίσθητη σε μία αυτοσχέδια μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με την έρευνα. Ο σύζυγος πρόσθεσε «Γύρω στη 1μμ έβαλα τις φωνές και ο αδερφός της το ίδιο. Οι γιατροί έφτασαν στο πλάι της και μας απομάκρυναν από το δωμάτιο. Ήμασταν έξω από την πόρτα για πέντε ή δέκα λεπτά και μετά η ίδια νοσοκόμα βγήκε και ζήτησε συγγνώμη καθώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο και η Νάταλι πέθανε».
Ο ειδικός σε λοιμώξεις, καθηγητής Sebastien Lucas κατέθεσε στον ιατροδικαστή ότι πρόκειται για μόλυνση από E. coli – που προέρχεται από το άψητο κοτόπουλο. Η κλιμάκωση δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Στην εξέλιξη ενός τέτοιου περιστατικού υπάρχει ένα σημείο καμπής όταν αρχίζει η Διάχυτη Ενδαγγειακή Πήξη (DIC). Εξ ορισμού, μόλις αρχίσει να γίνεται αυτό, είσαι καταδικασμένος. Η Νάταλι ήταν το τρίτο άτομο που είχε δει να πεθαίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες μέχρι στιγμής εκείνο το έτος.
Η Δρ Αθανασία Βαργιαμίδου έκανε τη νεκροψία στη Νάταλι όταν η σορός της επαναπατρίστηκε από την Ελλάδα και κατέθεσε: «Το αίμα δεν μπόρεσε να πήξει σωστά, έπηζε πολύ και ταυτόχρονα». Ερωτηθείσα εάν θα χαρακτήριζε την περίπτωση ως «κλασική περίπτωση σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης» ο Δρ Βαργιαμίδου απάντησε θετικά.
Η βοηθός ιατροδικαστής Dr Shirley Radcliffe είπε: «Δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για αυτό. Το άψητο κοτόπουλο είναι γνωστό ότι είναι πηγή E. coli».
Ο ιατροδικαστής κατέγραψε μια γνωμάτευση θανάτου από την τυχαία κατανάλωση κοτόπουλου μολυσμένου με E. coli. Και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο. Η πιο κοινή μόλυνση που προκαλεί αυτή την πάθηση είναι το E. coli. Όλα ταιριάζουν με το ότι έχει προσβληθεί από άψητο κοτόπουλο που είναι πηγή αυτής της μόλυνσης. Το χρονοδιάγραμμα ταιριάζει πολύ καλά με το ότι είχε αναπτύξει αρχικά γαστρεντερίτιδα, αλλά στη συνέχεια αυτή την πρόσθετη πάθηση DIC που μπορεί να αναπτύξουν ορισμένα άτομα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η αντίδραση είναι πολύ συγκεκριμένη για την ασθενή, κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτό και κάποιοι όχι. Δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα για να το αντιστρέψει».
Ένα κοτόπουλο έστω και ελαφρώς λιγότερο ψημένο από το προβλεπόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση καθώς και στη χειρότερη περίπτωση, σε θάνατο. Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης συνήθως είναι πυρετός, διάρροια, εμετός και κοιλιακές κράμπες, ωστόσο αναλόγως τη μόλυνση, εξαρτάται και σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση, θα εμφανιστούν. Το E. coli καταστρέφεται με το σχολαστικό μαγείρεμα των τροφίμων έως ότου όλα τα μέρη φτάσουν σε θερμοκρασία 70 °C ή μεγαλύτερη. Το E. coli O157:H7 είναι ο πιο σημαντικός ορότυπος STEC σε σχέση με τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, αρκετά διαφορετικά στελέχη έχουν συχνά εμπλακεί σε σοβαρές τροφικές νόσους.