Τροφιμογενείς ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών ή άψητων φασολιών στην Ευρώπη – Προειδοποίηση FSAI.
Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) ανακοίνωσε ότι στην ΕΕ υπήρξε χαμηλός, αλλά επίμονος, αριθμός τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών ή άψητων πράσινων φασολιών. Αυτές οι τροφιμογενείς ασθένειες σχετίζονται με την παρουσία λεκτινών που απαντώνται στη φύση, οι οποίες βρίσκονται σε ορισμένες ποικιλίες φρέσκων και αποξηραμένων φασολιών.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί καταρχήν ότι τα πράσινα φασόλια δεν είναι στην πραγματικότητα φασόλια. Επειδή ο καρπός του φυτού των φασολιών βρίσκεται σε λοβό, τα πράσινα φασόλια είναι στην πραγματικότητα όσπρια, όχι φασόλια. Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε πολλά φυτά όπως οι ντομάτες, οι πατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ωστόσο, τα όσπρια (πράσινα φασόλακια, φακές, μπιζέλια, φασόλια, γαλλικά φασόλια, μπιζέλια ζάχαρης κ.λπ.) περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες λεκτινών.
Τα σωστά παρασκευασμένα όσπρια είναι μια χαμηλού κόστους πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Θεωρούνται πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης και διαλυτών φυτικών ινών και είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, είναι η κατανάλωση άψητων ή ανεπαρκώς παρασκευασμένων οσπρίων που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες σε ορισμένους καταναλωτές λόγω της παρουσίας λεκτινών. Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης λεκτίνης έχουν μελετηθεί κυρίως σε πειραματόζωα και μπορεί να είναι τοξικά έως και θανατηφόρα.
Προληπτικές συμβουλές για την κατανάλωση άψητων ή ωμών φασολιών
Η FSAI συνιστά στους καταναλωτές να λαμβάνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις για να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις βλαβερές ιδιότητες των λεκτινών, καθιστώντας έτσι τα όσπρια ασφαλή για κατανάλωση:
• Αποξηραμένα φασόλια: Για την παρασκευή αυτών των φασολιών πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος. Ελλείψει οδηγιών μαγειρέματος, τα αποξηραμένα φασόλια θα πρέπει πρώτα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες. Είναι σημαντικό να απορρίπτετε το νερό που χρησιμοποιείται για το μούλιασμα και να χρησιμοποιείτε φρέσκο νερό για το βήμα μαγειρέματος για να διασφαλίσετε την απομάκρυνση των λεκτινών που υπάρχουν στο νερό που χρησιμοποιήθηκε για το μούλιασμα. Στη συνέχεια, τα φασόλια πρέπει να βραστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα καταναλώσετε.
• Φρέσκα φασόλια: Αυτά τα φασόλια πρέπει να ξεπλένονται καλά σε γλυκό νερό και να μαγειρεύονται/βράζονται για 10 λεπτά πριν τα καταναλωθούν.
• Κονσερβοποιημένα φασόλια ή φασόλια σε βάζα: Αυτοί οι τύποι φασολιών είναι ήδη πλήρως μαγειρεμένοι, γεγονός που διασφαλίζει την καταστροφή των λεκτινών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την προετοιμασία και την κατανάλωση αυτών των φασολιών.
Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος, FSAI, δηλώνει σήμερα ότι ενώ η Ιρλανδία έχει χαμηλή συχνότητα τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ακατάλληλα παρασκευασμένων οσπρίων, οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις συμβουλές και να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα.
«Τα τελευταία χρόνια, οι λεκτίνες έχουν γίνει πιθανή αιτία τροφιμογενών ασθενειών σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αυτό μπορεί να συνδέεται με την αύξηση της κατανάλωσης ωμών λαχανικών, καθώς μερικοί άνθρωποι αναζητούν μια πιο φυτική διατροφή. Ενώ τα όσπρια είναι μια θρεπτική τροφή, η κατανάλωση τους ωμά ή άψογα θα πρέπει να αποφεύγεται, λόγω της παρουσίας λεκτινών. Η σοβαρότητα της ασθένειας εξαρτάται από τον τύπο της λεκτίνης που καταναλώνεται, την ποσότητα που καταναλώνεται και την ευαισθησία του ατόμου σε αυτόν τον τύπο λεκτίνης».