Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τσικνοπέμπτη: Πως να μειώσετε τις επιβλαβείς ουσίες που σχηματίζονται στο κρέας όταν εκτίθεται σε ισχυρή θερμότητα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤσικνοπέμπτη: Πως να μειώσετε τις επιβλαβείς ουσίες που σχηματίζονται στο κρέας όταν εκτίθεται σε ισχυρή θερμότητα
spot_img

Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τον σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης επιβάλει την κατανάλωση κρέατος που έχει ψηθεί πολύ καλά, τόσο καλά ώστε να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα». Εξάλλου «τσικνίζω» σημαίνει ακριβώς «ψήνω περισσότερο απ’ όσο πρέπει το φαγητό, το «καίω», ώσπου να αναδυθεί τσίκνα». Το υπερβολικό όμως τσίκνισμα είναι απόλυτα ανθυγιεινό. Αυτό γιατί, οδηγεί στον σχηματισμό επιβλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό ενώσεων.

Όταν τα τρόφιμα εκτίθενται σε ισχυρή θερμότητα όπως κατά τη διάρκεια του ψησίματος στη σχάρα, εκλύονται κυρίως δύο ομάδες επιβλαβών ουσιών: τα λεγόμενα μεταλλαξιογόνα ψησίματος (ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες – HCAs) και οι ενώσεις PAH (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες).  Αρκετές από τις ενώσεις αυτών των ομάδων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο καταστρέφοντας το γενετικό υλικό. Ως εκ τούτου ονομάζονται γονιδιοτοξικά καρκινογόνα. Δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποια είναι η ασφαλής για την υγεία πρόσληψη αυτών των ουσιών, αλλά η γενική συμβουλή είναι ότι πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατό λιγότερο.

Εάν πρόκειται για μία φορά το χρόνο (υποθετικά) όπως η Τσικνοπέμπτη, ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά γενικά καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε και τους τρόπους μείωσης αυτών των ενώσεων.

Χρήσιμες συμβουλές ψησίματος στη σχάρα

  • Αποφύγετε το λίπος από το ψητό φαγητό, να στάζει στη σχάρα. Αυτό προκαλεί καπνό που προσθέτει PAH στο φαγητό. Χρησιμοποιήστε ένα ταψί ή αλουμινόχαρτο που εμποδίζει το λίπος να στάζει στα κάρβουνα
  • Ψήστε σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερη ώρα
  • Ψήστε μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ώστε η επιφάνεια να είναι μικρότερη σε σχέση με τον όγκο
  • Μην ψήνετε απευθείας στις φλόγες: Μην αφήνετε τις φλόγες να έρθουν σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα. Το ψήσιμο στη σχάρα πρέπει να ξεκινά μόνο όταν τα κάρβουνα είναι λαμπερά και γκρίζα εξωτερικά
  • Γυρίστε το φαγητό αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος
  • Αποφύγετε τη χρήση του λίπους από το ψήσιμο ως συστατικό για σάλτσα
  • Επίσης η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για το μαγείρεμα κρέατος πριν από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσει σημαντικά το σχηματισμό HCA μειώνοντας το χρόνο που το κρέας πρέπει να έρθει σε επαφή με υψηλή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο