Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία Τροφίμων: Ο αντίκτυπος της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΒιομηχανία Τροφίμων: Ο αντίκτυπος της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Εκτός από τις δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία και την διάθεση τροφίμων, η έλλειψη εργατικού δυναμικού ενέχει και σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας τροφίμων και κατ’ επέκταση ζημιάς στην εταιρεία.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και κυρίως ικανών και με συγκεκριμένες δεξιότητες εργαζομένων στην βιομηχανία τροφίμων είναι δεδομένη. Μάλιστα πρόσφατα υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής -Πειραιώς (Σ.Β.Α.Π.) προς ενίσχυση της κοινής προσπάθειας των παραγωγικών φορέων για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού, που εμποδίζει και δυσκολεύει την παραγωγική διαδικασία.

Οι κατηγορίες έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι:

 α)εποχικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού

β) Ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω κινήτρων που χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό εθελούσιας αποχώρησης, αλλαγής εργασίας και συνταξιοδότησης μαζί με χαμηλό ποσοστό προσέλκυσης, πρόσληψης, κατάρτισης και διατήρησης νέων εργαζομένων και

γ)Ελλείψεις εργατικού δυναμικού με γνώμονα την υποχρησιμοποίηση δεξιοτήτων που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία αντιστοίχισης των προσφερόμενων δεξιοτήτων, με αυτούς που απαιτούνται.

Οι επιπτώσεις έλλειψης εργαζομένων στην ασφάλεια τροφίμων σύμφωνα με τον FSA

Οι επιπτώσεις για την βιομηχανία από αυτή την έλλειψη είναι πολύπλευρες, συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικού παράγοντα της ασφάλειας των τροφίμων.  Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) προχώρησε σε μελέτη για τους τρόπους με τους οποίους οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε κρίσιμους ρόλους επηρεάζουν την ασφάλεια τροφίμων. 

Ο FSA παραθέτει περιληπτικά τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία τροφίμων και πρόκειται για:

ΡόλοςΣχετικοί κίνδυνοι
κρεοπωλείαΚίνδυνοι επαλήθευσης πληροφοριών της τροφικής αλυσίδας κατά τις επιθεωρήσεις πριν από τη σφαγή, Κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων (βιολογικοί, φυσικοί, χημικοί, αλλεργιογόνοι και διασταυρούμενη μόλυνση), κίνδυνοι νοθείας τροφίμων, υποκατάστασης και ψευδών δηλώσεων, Πιθανοί κίνδυνοι ασφάλειας, προέλευσης και ιχνηλασιμότητας, Πιθανή αύξηση της παραπλανητικής περιγραφής του προϊόντος και Κίνδυνοι απάτης εγγράφων, Πιθανός κίνδυνος παράνομης επεξεργασίας και εκτροπής τροφίμων που προορίζονται για απόρριψη στην αλυσίδα. 
HGVΠιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια λόγω μικροβιολογικής ανάπτυξης που προκύπτουν από καθυστερημένη μεταφορά κρέατος που δεν έχει ψυχθεί ή έχει ψυχθεί μόνο μερικώς και κίνδυνοι απόσυρσης και ανάκλησης τροφίμων από κινδύνους ασφάλειας και ποιότητας. 
Συσκευαστές και ΕπιλογείςΚίνδυνοι πληθωρισμού διαθεσιμότητας, ποικιλίας και τιμών (ψωμί αυγών, φρούτα και λαχανικά), Πιθανοί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι επισιτιστικής ασφάλειας, Πιθανοί κίνδυνοι απάτης τροφίμων, ανάκλησης και απόσυρσης, υψηλότεροι κίνδυνοι προέλευσης και ιχνηλασιμότητας που σχετίζονται με την εναρμόνιση των εθνικών κανονιστικών προτύπων με το νέο περιφερειακό εμπόριο και -πλευρικές απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων για εισαγωγές από νέες τοποθεσίες. 
MHIsΚίνδυνοι βιοασφάλειας, πιθανή αύξηση των κινδύνων παρακολούθησης της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας των ζώων και της καλής διαβίωσης. 
OVsΠιθανή αύξηση του κινδύνου απάτης σχετικά με την τεκμηρίωση τροφίμων, παραβιάσεων της καλής μεταχείρισης των ζώων και διαβεβαίωσης της δημόσιας υγείας στους καταναλωτές και παρεμπόδιση της μεταφοράς γνώσης των υποκειμενικών κριτηρίων βαθμολόγησης για επιθεωρήσεις βάσει κινδύνου από το συνταξιοδοτούμενο εργατικό δυναμικό. 
Υπεύθυνοι λιανικής, υπηρεσιών τροφίμων και αποθηκώνΚίνδυνοι διαθεσιμότητας τροφίμων, μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι επισιτιστικής ασφάλειας

Για να μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα