Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
spot_img

Της Κατερίνας Κουδούνα*

Τι είναι η ποιότητα; Πόσο εύκολο είναι να την ορίσουμε;

Δεν έχει καταστεί δυνατό να υπάρξει ένας σαφής, ενιαίος και ξεκάθαρος ορισμός αυτής της πολύπλοκης και πολύπλευρης έννοιας. Ψάξαμε όμως, και βρήκαμε για εσάς κάποιους ορισμούς, ειπωμένους από μεγάλους ηγέτες του χώρου της ποιότητας. Ελπίζουμε να σας εμπνεύσουν και να διευρύνουν τους ορίζοντές σας για το πώς βλέπετε την ποιότητα:

  • Ποιότητα σημαίνει να κάνεις τη δουλειά σωστά, όταν δεν κοιτάει κανένας – Henry Ford

  • Η ποιότητα συνίσταται στην ικανότητα ικανοποίησης των επιθυμιών – Edwards

  • Ποιότητα είναι ο βαθμός στον οποίο ένα συγκεκριμένο προϊόν ικανοποιεί τις επιθυμίες ενός συγκεκριμένου καταναλωτή – Gilmore

  • Σε τελική ανάλυση της αγοράς, η ποιότητα ενός προϊόντος εξαρτάται από το πόσο καλά ταιριάζει με τα πρότυπα των προτιμήσεων των καταναλωτών –  Kuehn & Day

  • Η ποιότητα είναι η καταλληλότητα για χρήση – Juran

  • Ο πυρήνας μιας προσέγγισης συνολικής ποιότητας, είναι ο εντοπισμός και η ικανοποίηση των απαιτήσεων, τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών πελατών – Oakland

  • Ποιότητα είναι ο βαθμός αριστείας σε μια αποδεκτή τιμή και ο έλεγχος της μεταβλητότητας σε ένα αποδεκτό κόστος – Broh

  • Ποιότητα είναι ο βαθμός στον οποίο ένα συγκεκριμένο προϊόν συμμορφώνεται με ένα σχέδιο ή μια προδιαγραφή – Feigenbaum
  • Η ποιότητα πρέπει να επιτευχθεί σε πέντε βασικούς τομείς: ανθρώπους, εξοπλισμό, μεθόδους, υλικά και περιβάλλον για να διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών του πελάτη. – Newell & Dale
  • Η ποιότητα είναι να ικανοποιεί συνεχώς τις απαιτήσεις των πελατών. Η TQM είναι η επίτευξη ποιότητας με χαμηλό κόστος, που συνεπάγεται την καθημερινή δέσμευση όλων.  – Kanji

Ακόμη, σύμφωνα με το ISO 8402: 1986 η Ποιότητα ορίζεται ως το σύνολο των ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που επηρεάζουν την ικανότητά του να ικανοποιεί δηλωμένες ή υπονοούμενες ανάγκες.

Κάθε δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας μας παρέχει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το ρόλο της διαχείρισης της ποιότητας στη ζωή μας. Είναι επίσης μια μέρα για να σκεφτείτε πώς τα άτομα και τα μέλη της ομάδας σας μπορούν να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, συστήματα και αποτελέσματα.

Οι οργανισμοί πλέον, όχι μόνο πρέπει να επιβιώσουν, αλλά πρέπει επίσης να ευδοκιμήσουν. Για να γίνει αυτό, η ποιότητα πρέπει να είναι υψίστης σημασίας. Η αποτελεσματική διαχείριση της ποιότητας συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από τους κινδύνους, καθώς και στην ενίσχυση της επωνυμίας και της φήμης του.

Ορισμένες εταιρείες αντιμετώπισαν τις αρνητικές συνέπειες που φέρει μια κακή διαχείριση της ποιότητας. Ανεφέρουμε ένα μόνο –από τα πολλά- χαρακτηριστικό παράδειγμα: Tesco, Iceland, Aldi και Lidl – το 2013 η φήμη τους αμαυρώθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι τα προϊόντα βοείου κρέατος περιείχαν κρέας αλόγου.

Η άριστη διαχείριση ποιότητας κάνει πάντα 3 ερωτήσεις.

  • Πόσο καλό είναι;
  • Είναι αρκετά καλό;
  • Πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο;

Η ειλικρινής απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσει τους οργανισμούς να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες στα οποία μπορούν να βασίζονται οι καταναλωτές.

#WorldQualityDay

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν αυτή την ημέρα με σεμινάρια, παρουσιάσεις, κουίζ και διαγωνισμούς.

Το 2008, το Chartered Quality Institute (CQI) καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας. Η CQI είναι ένας οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ιδρύθηκε το 1919. Η εντολή τους ήταν πάντα να προωθήσουν την πρακτική της διαχείρισης της ποιότητας στους δημόσιους, βιομηχανικούς και εθελοντικούς τομείς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας έχει διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο.

Φέτος, το θέμα είναι «Βιωσιμότητα: βελτιώνοντας τα προϊόντα, τον κόσμο και τον πλανήτη μας».

Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν το ραντεβού μας για σήμερα, 11 Νοεμβρίου στις 15:00 στην ανοιχτή για το κοινό διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Food Sustainability και οι νέες τάσεις», που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πηγές:

https://www.issco.unige.ch/en/research/projects/ewg96/node69.html
https://nationaldaycalendar.com/world-quality-day-second-thursday-in-november/
http://www.hk5sa.com/tqm/tqmex/intro.htm
https://www.qualitygurus.com/world-quality-day-11-november-2021/
https://www.quality.org/article/world-quality-week-2021

*Κατερίνα Κουδούνα Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων, ΜSc Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο