Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξένα σώματα στα τρόφιμα – Πώς αποδεικνύεται το είδος και η προέλευση τους;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΞένα σώματα στα τρόφιμα - Πώς αποδεικνύεται το είδος και η προέλευση τους;
spot_img

Η περίπτωση θραυσμάτων γυαλιού σε φιάλη με ποτό.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα η γνωστή ζυθοποιία Lefebvre με έδρα το Βέλγιο που λειτουργεί από το 1876, εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης μπύρα της λόγω «πιθανής παρουσίας ξένου σώματος». Οι αρχές του Βελγίου ενημέρωσαν για σοβαρό κίνδυνο  ασφυξίας ή εσωτερικών τραυματισμών και την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) καθώς η μπύρα διανέμεται σε 14 χώρες: Γαλλία, Γερμανία Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο. Ολλανδία, Πολωνία Ρωσία,  Ρεϋνιόν, Ισπανία, Ελβετία, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Καζακστάν.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο είδος “ξένου σώματος” πρόκειται και εάν είναι μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, έντομα κτλ

Η Glass Technology Services είναι ένα ανεξάρτητο εργαστήριο που ανιχνεύει ακριβώς το είδος του ξένου σώματος που υπάρχει σε κάποιο τρόφιμο και στην συνέχεια εντοπίζει την πηγή που μπορεί να δημιούργησε το πρόβλημα. Και μας εξηγεί τη διαδικασία:

«Σε μία περίπτωση ο ιδιοκτήτης της μάρκας ενδιαφερόταν να προσδιορίσει ποιος ήταν υπεύθυνος για τα θραύσματα που κατέληξαν σε φιάλη με ποτό: ο κατασκευαστής, ο πληρωτής ή ίσως ο καταναλωτής που είχε εισάγει τα θραύσματα προκειμένου να προβεί σε καταγγελία προκειμένου να λάβει κάποια αποζημίωση;

Πώς βοηθήσαμε;
Τα θραύσματα εξετάστηκαν και μετρήθηκαν ένα προς ένα, δίνοντας στους εμπειρογνώμονές μας ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν μέσα στα μπουκάλια. Τα σημάδια και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας αναλύθηκαν προσεκτικά, μαζί με τα πάχη και τις καμπυλότητες των θραυσμάτων. Όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η πηγή των θραυσμάτων ήταν ένα μπουκάλι του ίδιου τύπου. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι τα θραύσματα ήταν πιθανό να κόλλησαν καθώς εισέρχονταν ή έβγαιναν από το λαιμό του μπουκαλιού. Από τον προσανατολισμό των θραυσμάτων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτά πρέπει να εισήλθαν στη φιάλη.

Περαιτέρω λεπτομερής επιθεώρηση των θραυσμάτων με τη χρήση μιας σειράς τεχνικών εργαλείων κατέδειξε ότι ενώ οι άκρες των θραυσμάτων ήταν ελαφρώς αποσαθρωμένες, οι επιφάνειες θραύσης δεν είχαν υποστεί φθορά. Αυτό υποδεικνύει ότι τα θραύσματα μπορεί να είχαν κάποιες μικρές μηχανικές αλληλεπιδράσεις που προκάλεσαν φυσική βλάβη μετά την αστοχία.

Στις εξωτερικές επιφάνειες καθενός από τα θραύσματα ανακαλύφθηκαν κάποιες μικρές περιοχές υπολειμματικού υλικού χάλυβα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε συμβεί κάποια επαφή με ένα χαλύβδινο αντικείμενο ενώ το γυαλί ήταν κρύο, δηλαδή όχι κατά τη διάρκεια της κατασκευής της φιάλης. Αυτό το στοιχείο της έρευνας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ιδιοκτήτη της μάρκας, καθώς η ανάλυση του υπολειμματικού υλικού υποδεικνύει συχνά την πηγή ενός αντικειμένου επαφής.

Καθώς τα θραύσματα είχαν εναποτεθεί στο εσωτερικό της φιάλης μετά την κατασκευή αλλά πριν από το κάλυμμα, ο ιδιοκτήτης της μάρκας έλαβε διάφορα δείγματα μεταλλικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στις γραμμές πλήρωσης και ζήτησε να συγκρίνουμε τις συνθέσεις για να εντοπίσουμε αν υπήρχε ταύτιση. Συγκεντρώθηκαν δεδομένα σύνθεσης για όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα και το μεταλλικό υλικό και διαπιστώθηκε ότι το υπολειμματικό υλικό έμοιαζε περισσότερο με μέρος της μηχανής έκπλυσης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, καθώς και την εμφάνιση και τη θέση του υλικού, θεωρήθηκε πιθανότατα ότι το μηχάνημα έκπλυσης έπαιξε ρόλο στην αστοχία της φιάλης που παρήγαγε τα θραύσματα. Καθώς η φιάλη έσπασε, τα θραύσματα προσγειώθηκαν μέσα σε κοντινές φιάλες – λόγω του μεγέθους και του προσανατολισμού των θραυσμάτων δεν απομακρύνθηκαν στη συνέχεια κατά τη διαδικασία έκπλυσης.

Οφέλη για τον πελάτη

Οι πληροφορίες που παρείχαμε στη λεπτομερή έκθεσή μας επέτρεψαν στον ιδιοκτήτη της μάρκας να επιβεβαιώσει ότι τόσο ο καταναλωτής όσο και ο κατασκευαστής γυαλιού δεν είχαν εμπλακεί και ότι η αιτία των θραυσμάτων ήταν ζήτημα επεξεργασίας. Ο ιδιοκτήτης της μάρκας αποφάσισε ότι, αν και η περαιτέρω μόλυνση από θραύσματα ήταν απίθανη, η εν λόγω παρτίδα γυαλιού θα έπρεπε να ανακληθεί για λόγους ασφαλείας.

Συστήσαμε διορθωτικές ενέργειες που περιελάμβαναν και μια συγκεκριμένη διαδικασία καθαρισμού για την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης από θραύσματα, καθώς και έναν πλήρη επαγγελματικό και ανεξάρτητο έλεγχο της διαδικασίας πλήρωσης για τον εντοπισμό τυχόν περαιτέρω τομέων βελτίωσης. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες της μάρκας θεώρησαν ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά συντριπτικά για να αποφύγουν μια νομική διαμάχη, ωστόσο οι εκπαιδευμένοι νομικοί μας εμπειρογνώμονες ήταν σε ετοιμότητα σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης».

To ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι αποτελεί μία συνεχή και διαχρονική ανησυχία για όλους τους τύπους βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων. Αν και οι βιολογικοί κίνδυνοι λόγω βακτηρίων, μικροβίων και επικίνδυνων μικροοργανισμών όπως σαλμονέλα και λιστέρια, γίνονται περισσότερο γνωστές λόγω των δραματικών επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών, εντούτοις οι φυσικοί κίνδυνοι λόγω παρουσίας ξένου υλικού είναι ένα μεγάλο θέμα. Αυτό γιατί αποτελεί το Νο1 στη λίστα των παραπόνων των καταναλωτών, ενέχει επίσης κίνδυνο για την υγεία και ταυτόχρονα λόγω της δημοσιοποίησης της ανάκλησης βλάπτεται η εταιρεία τόσο από την πλευρά της φήμης της, όσο και οικονομικά άμεσα και έμμεσα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο