Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό μέλι: Η ιχνηλασιμότητα είναι το πολυτιμότερο όπλο για την προστασία και την ανάδειξή του

ΑρχικήΝέαΕλληνικό μέλι: Η ιχνηλασιμότητα είναι το πολυτιμότερο όπλο για την προστασία και την ανάδειξή του
spot_img

Τη βούληση της Κυβέρνησης για την προώθηση δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της μελισσοκομίας και την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού επαναβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, η Λέκτορας Μελισσοκομίας του ΑΠΘ κα. Χρυσούλα Τανανάκη, ο  Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών κ. Μάριος Τζιτζινάκης, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Θωμαϊδης και ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνιος Τσαγκαράκης.

Ο ΥφΑΑΤ κατά την τοποθέτησή του, δήλωσε υπέρμαχος  της βιώσιμης ανάπτυξης της μελισσοκομίας στη χώρα μας, αναδεικνύοντας το μέτρο της ιχνηλασιμότητας ως το πολυτιμότερο ‘όπλο’ για την ανάδειξη της μοναδικής ποιότητας του ελληνικού μελιού.

Εμφανίστηκε ανυποχώρητος αναφορικά με την πολιτική ελέγχων για την προστασία του προϊόντος από ελληνοποιήσεις και εισηγήθηκε την καθιέρωση ειδικού σήματος που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού. «Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την  προώθηση του ελληνικού μελιού στο εξωτερικό. Το ειδικό σήμα, μας βοηθά και στη δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας», είπε.

Ανέδειξε τη σημασία προώθησης των ευεργετικών ιδιοτήτων ανά ποικιλία μελιού και αναφέρθηκε στη σημασία της Εθνικής Επιτροπής που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, η οποία θα διασφαλίσει το μέλλον της μελισσοκομίας με απώτερο σκοπό την αύξηση της εμπορικής  αξίας του μελιού.

 «Σκοπός μας μέσα από την Εθνική Επιτροπή, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των μελισσοκόμων», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και επισήμανε πως πρέπει να αναζητηθεί ένα κοινό πλαίσιο εργασίας των επιστημόνων αναφορικά με το έργο των ελέγχων. «Με το νέο έτος, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύγκληση της Επιτροπής, που θα εργαστεί όχι σε ένα πλαίσιο κυρώσεων αλλά επιβράβευσης. Οι σωστοί μελισσοκόμοι πρέπει να επιβραβεύονται και οι παραβάτες να εκλείψουν», εξήγησε.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους συμμετέχοντες, τονίστηκε η σημαντικότητα της πλατφόρμας πληροφοριακής βάσης δεδομένων του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και η ενίσχυση  του νομοθετικού πλαισίου  πάταξης παράνομων ενεργειών. «Να επικεντρωθούμε στους ελέγχους για την αυθεντικότητα και τη βοτανολογική προέλευση», τόνισε ο κ. Χαρουτουνιάν προσθέτοντας ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών που δηλώθηκαν», επισήμανε ο κ. Τζιτζινάκης επικροτώντας παράλληλα το γεγονός ότι μέσω μιας βάσης δεδομένων είναι εφικτή η παρακολούθηση της πορείας του μελιού.

 Ο κ. Θωμαϊδης εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίηση για την αρωγή της ψηφιακής διακυβέρνησης στο έργο καταγραφής των απαραίτητων στοιχείων παραγωγής και διακίνησης του μελιού και ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της νομοθεσίας.

Ακολούθως, ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε στην αρχική απροθυμία μερίδας μελισσοκόμων σχετικά  με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, λέγοντας πως «Στην αρχή το είδαν με καχυποψία» και πρόσθεσεότι «πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους γιατί έχουμε κοινό όραμα, να αναδείξουμε το ελληνικό μέλι».

Για το πρόβλημα νόθευσης του ελληνικού μελιού μίλησε η κα. Τανανάκη κατά την τοποθέτησή της, τονίζοντας ενδεικτικά ότι το σαφώς κατώτερης ποιότητας μέλι ζαχαροπλαστικής, διοχετεύεται στην αγορά ως κανονικό ή αναμειγνύεται με άλλα.

Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ, επιστημονικό προσωπικό, παραγωγοί),  με σκοπό να διασφαλιστεί το μέλλον του κλάδου και του προϊόντος. «Προτροπή άλλωστε του Πρωθυπουργού είναι να αναδείξουμε την αξία του ελληνικού μελιού», τόνισε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα