Νέος κανονισμός από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την υγιεινή των τροφίμων και τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης
Υπό προετοιμασία βρίσκεται η νέα νομική πράξη, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την υγιεινή των τροφίμων και τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης (Expert group on food hygiene and control of food of animal origin-E03522).
Η πρωτοβουλία αναμένεται να παρέχει σαφέστερη και ευρύτερη ερμηνεία των κανόνων για την επείγουσα σφαγή εκτός σφαγείου και είναι προγραμματισμένη να προχωρήσει για έγκριση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2ο τρίμηνο του 2026.
Όταν ένα υγιές ζώο τραυματίζεται (π.χ. από ατύχημα) και δεν μπορεί να μεταφερθεί στο σφαγείο, ο κανονισμός τους δίνει τη δυνατότητα να το σφάξουν εκτός σφαγείου, ώστε να μη χαθεί η αξία του κρέατος. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την «Επείγουσα σφαγή εκτός σφαγείου» αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις και εμπλέκει πολλαπλούς φορείς και επαγγελματίες στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως κτηνοτρόφους/ εκτροφείς ζώων, κτηνιάτρους, σφαγεία, αρμόδιες αρχές και ελεγκτικούς φορείς. Ο βασικός κανονισμός είναι ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 – Παράρτημα III, Τμήμα I, Κεφάλαιο VI – και περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η σφαγή εκτός σφαγείου για υγιή ζώα που έχουν υποστεί ατύχημα.
Η ενημέρωση δημοσιεύτηκε εδώ: