Μείνετε μακριά από πεπτικά προβλήματα και απολαύστε αναλλοίωτα τα οφέλη του τσαγιού.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τσάι είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα σε όλο τον κόσμο και κάθε χώρα έχει μια μοναδική κουλτούρα τσαγιού. Ωστόσο, ο συνδυασμός τσαγιού με οτιδήποτε μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σοβαρά πεπτικά και μεταβολικά προβλήματα.
Δείτε μερικές τροφές την κατανάλωση των οποίων δεν πρέπει να συνοδεύετε με το τσάι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | O πρώτος νεκρός από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Ο τρόμος των μεταλλάξεων και η απειλή νέας πανδημίας
Γάλα και τσάι
Ναι, όσο κι να ακούγεται παράξενο, καθώς το τσάι παρασκευάζεται συχνά με γάλα, ο συνδυασμός τσαγιού με γάλα έχει μειονεκτήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη καζεΐνης στο γάλα και οι τανίνες στο τσάι μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε πεπτική δυσφορία. Οι τανίνες είναι υπεύθυνες για τη στυφή γεύση του τσαγιού και μπορούν να συνδεθούν με τις πρωτεΐνες του γάλακτος, μειώνοντας την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών στο τσάι. Επιπλέον, το γάλα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά σίδηρο από φυτικές πηγές. Επιπλέον, η κρεμώδης μορφή του γάλακτος μπορεί μερικές φορές να αναστατώσει το στομάχι, ειδικά για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι ευαίσθητα στα γαλακτοκομικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνουν οι κωδικοί πάνω στα αυγά;
Ζαχαρούχα φαγητά
Οι γλυκές λιχουδιές όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και μπισκότα είναι μια άλλη κοινή επιλογή φαγητού με τσάι, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Η ζάχαρη σε αυτά τα γλυκά μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τα μεταβολικά οφέλη για τα οποία είναι γνωστό το τσάι, όπως η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και η διαχείριση του βάρους. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μαζί με το τσάι μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακή κατάρρευση αργότερα. Στην πραγματικότητα, η γλυκύτητα αυτών των λιχουδιών συχνά υπερισχύει των λεπτών γεύσεων του τσαγιού, μειώνοντας τη γευστική εμπειρία. Ο συνδυασμός μπορεί επίσης να είναι βαρύς για το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε φούσκωμα, δυσφορία ή δυσπεψία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η γυναίκα που έριξε το αρσενικό στο κέικ – Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία και τριπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας
Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα
Ένας άλλος συνηθισμένος συνδυασμός τροφίμων είναι το τσάι και τα τηγανητά σνακ. Αν και αυτός μπορεί να είναι ο πιο ευχάριστος συνδυασμός στον ουρανίσκο, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και πεπτική δυσφορία. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά και είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές όταν καταναλώνονται με τσάι. Το λίπος στα τηγανητά τρόφιμα μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να προκαλέσει δυσφορία, ειδικά όταν συνδυάζεται με τσάι που έχει ήπια διουρητική δράση. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός τηγανητών τροφίμων και τσαγιού μπορεί να αυξήσει την οξύτητα του στομάχου, οδηγώντας σε καούρα ή παλινδρόμηση οξέος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών τόσο στο τσάι όσο και στο ίδιο το φαγητό.
Εσπεριδοειδή
Μην καταναλώνετε ποτέ τσάι πριν ή μετά την κατανάλωση εσπεριδοειδών. Αυτό οφείλεται στην όξινη φύση των εσπεριδοειδών, τα οποία μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις τανίνες του τσαγιού, κάνοντας τη γεύση πιο στυφή και πικρή. Επιπλέον, το κιτρικό οξύ σε αυτά τα φρούτα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των κατεχινών, των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο τσάι, ιδιαίτερα στο πράσινο τσάι. Αυτά τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν σημαντικά στα οφέλη του τσαγιού για την υγεία, επομένως ο συνδυασμός εσπεριδοειδών με τσάι μπορεί να μειώσει την ισχύ αυτών των επιδράσεων. Για όσους υποφέρουν από παλινδρόμηση οξέος ή ευαίσθητα στομάχια, αυτός ο συνδυασμός μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα λόγω των υψηλών επιπέδων οξύτητας τόσο του τσαγιού όσο και των εσπεριδοειδών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέλινο: Μπορούμε να το τρώμε ωμό, άφοβα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μοσχαρίσιος κιμάς με κομμάτια σκληρού πλαστικού και μετάλλου – Προειδοποίηση κινδύνου από το Υπουργείο Γεωργίας
Τρόφιμα πλούσια σε μπαχαρικά
Τα πικάντικα τρόφιμα, όπως κάρυ, τσίλι και καυτερές σάλτσες, μπορεί να είναι ελκυστικά με το τσάι, αλλά συχνά οδηγούν σε πεπτική δυσφορία. Τα μπαχαρικά που περιέχουν καψαϊκίνη μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και όταν συνδυάζονται με την όξινη φύση του τσαγιού, μπορεί να προκαλέσουν καούρα, δυσπεψία ή φούσκωμα. Η θερμότητα από τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί επίσης να υπερισχύσει των λεπτών γεύσεων του τσαγιού, καθιστώντας πιο δύσκολο να εκτιμήσουμε τις λεπτές νότες του ροφήματος. Αν ψάχνετε για μια χαλαρωτική εμπειρία τσαγιού, είναι καλύτερο να αποφύγετε να το συνδυάζετε με υπερβολικά πικάντικα τρόφιμα, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του γεύματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν έχουν τον Θεό τους: Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων μηνύει πόλη επειδή εφαρμόζει οδηγία της ΕΕ που προστατεύει τους πολίτες
Τυρί και τυρώδεις λιχουδιές
Το τυρί είναι ένα άλλο φαγητό που δεν συνδυάζεται καλά με το τσάι. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν τον συνδυασμό τυριού και τσαγιού, δεν είναι ιδανικό για πεπτικούς ή διατροφικούς λόγους. Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, κάτι που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την πέψη, ειδικά όταν καταναλώνεται μαζί με το τσάι. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε βαρύ αίσθημα στο στομάχι, δυσφορία ή ακόμα και φούσκωμα. Επιπλέον, το ασβέστιο που βρίσκεται στο τυρί μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο τσάι, όπως αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα οποία μπορούν να υπονομεύσουν τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μυστικά για τέλεια βραστά ή ψητά κάστανα