Εντός ενός έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει σεμαγλουτίδη σε μορφή χαπιού.
Ο διαβήτης είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα κάποιου να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για πολλούς ασθενείς, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνονται πιο δύσκολο να τα διαχειριστούν. Ως εκ τούτου, τα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη, όπως το Ozempic, έχουν δώσει στους ασθενείς περισσότερο έλεγχο στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, τα φάρμακα Ozempic και Wegovy, δηλαδή τα δύο γνωστότερα σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη λόγω της ζήτησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σεμαγλουτίδη προκαλεί επίσης απώλεια βάρους καταστέλλοντας την όρεξη.
Ως εκ τούτου, μια μελέτη με επικεφαλής τους John Buse, MD, PhD , και Verne S. Caviness, καθηγητή Φαρμακευτικής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ), μαζί με μια διεθνή ομάδα ερευνητών παρουσίασαν νέα ευρήματα σχετικά με νέα σκευάσματα υψηλότερης δόσης από του στόματος σεμαγλουτίδης.
Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet , διαπίστωσε ότι η από του στόματος σεμαγλουτίδη που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα σε 25 χιλιοστόγραμμα (mg) και 50 mg έκανε καλύτερη δουλειά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση της απώλειας βάρους από τη χαμηλότερη δόση των 14 mg.
«Οι χαμηλές δόσεις αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 είναι πραγματικά ισχυρές για τη μείωση της A1C ή της μέσης γλυκόζης στο αίμα», δήλωσε ο Buse, προσθέτοντας ότι οι υψηλότερες δόσεις είναι πραγματικά καλές για τη μείωση του βάρους.
Η νέα μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε αποτελέσματα από 1.606 συμμετέχοντες, κατά μέσο όρο άντρες και ηλικίας 58,2 ετών, ευθυγραμμίζεται με άλλες μελέτες, οι οποίες πιέζουν για τη χρήση από του στόματος αγωνιστών υποδοχέα GLP-1 ως θεραπεία για την παχυσαρκία.
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετρώνται μέσω ενός ποσοστού, που ονομάζεται A1C. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, οι περισσότεροι ενήλικες με διαβήτη πρέπει να έχουν A1C μικρότερο από 7% για να θεωρούνται υγιείς.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν A1C μεταξύ 8,0% και 10,5% και κατά τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν τις δόσεις των 25 mg και 50 mg από του στόματος σεμαγλουτίδης ήταν πιο πιθανό να φτάσουν τον στόχο A1C του <7,0%, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν 14 mg. Επίσης, οι ασθενείς με τη μεγαλύτερη δόση σεμαγλουτίδης έχασαν περισσότερο βάρος, περίπου 7 κιλά στα 14 mg και 5 στα 10mg δοσολογία.
Όσον αφορά στις παρενέργειες, η πιο συχνή ήταν η ναυτία, λόγω της επίδρασης που έχει το φάρμακο στην πληρότητα του στομάχου. Μερικοί από τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα εκείνοι που έλαβαν τις υψηλότερες δόσεις των 25 mg και 50 mg έκαναν έμετο, διάρροια και/ή είχαν δυσκοιλιότητα.
Τι συμβαίνει με τις υψηλότερες δόσεις
Σε μια άλλη δοκιμή για την από του στόματος λήψη σεμαγλουτίδης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk και επικεντρώθηκε σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, περισσότερες παρενέργειες παρατηρήθηκαν με υψηλότερες δόσεις του χαπιού (25 και 50 χιλιοστόγραμμα).
Αν και έχασαν περισσότερο βάρος και είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στο σάκχαρο του αίματος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση (14 χιλιοστόγραμμα), το 80% των ατόμων με τη δόση των 50 χιλιοστόγραμμα ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν πιο συχνά από εκείνους που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση. Το 13% των ατόμων που έλαβαν την υψηλότερη δόση σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο λόγω των παρενεργειών.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Dazed Digital, μια από του στόματος εκδοχή της σεμαγλουτίδης, που ονομάζεται Rybelsus, είναι προς το παρόν διαθέσιμη από τη Novo Nordisk, αλλά είναι χαμηλή δόση (14 χιλιοστόγραμμα) και είναι εγκεκριμένη μόνο για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Είναι λιγότερο αποτελεσματική από το Ozempic και το Wegovy.
Η Pfizer δοκιμάζει επίσης το δικό της χάπι σε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων, αναφέρεται στο Dazed Digital.
Επιπλέον, η εταιρεία Eli Lilly παρουσίασε μια δοκιμή στο συνέδριο American Diabetes Association Scientific Sessions, που εξέταζε την ορφοργλιπρόνη, μια διαφορετική από του στόματος ένωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με τη σεμαγλουτίδη. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο έχασαν κατά μέσο όρο 9,4 έως 14,7% του σωματικού τους βάρους, ανάλογα με τη δόση που τους χορηγήθηκε, μετά από 36 εβδομάδες.
Οι από του στόματος μορφές σεμαγλουτίδης μπορεί να διατεθούν στην αγορά το νωρίτερο του χρόνου, αλλά ανησυχίες έχουν ήδη προκληθεί σε ορισμένους ειδικούς, οι οποίες αφορούν για μια ακόμα φορά στην κατάχρηση του φαρμάκου για λόγους αδυνατίσματος και όχι υγείας, όπως γίνεται και επί του παρόντος. Οπότε το αν ένα χάπι σεμγαλουτίδης θα λύσει ένα θέμα υγείας ή θα καταλήξει σε άλλη μια μεγάλη έλλειψη αναμένεται να το δούμε.