“Μελένια” γιορτή στη Θεσσαλονίκη δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τη μελισσοκομία.
Χορεύουν οι μέλισσες; Πώς χωράνε και πώς ζουν τόσες πολλές μέσα στις κυψέλες και πόσο διαφορετική είναι η βασίλισσα;Αυτές είναι μερικές από τις πολλές …ξεχωριστές και ιδιαίτερες ερωτήσεις που κάνουν τα μικρά παιδιά στις γιορτές μελιού που στήνονται στη Θεσσαλονίκη από το 2008 και οι οποίες θυμίζουν στους μελισσοκόμους τον αρχικό και βασικό λόγο, για τον οποίο αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον θαυμαστό αυτό κόσμο, που όσο και αν τους …πληγώνει, δύσκολα τον εγκαταλείπουν.
Έτσι, κόντρα στις δυσκολίες και στις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι Έλληνες μελισσοκόμοι φέτος, κυρίως λόγω της έντασης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, 24 παραγωγοί από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, αποφάσισαν να στήσουν την 14η Γιορτή Μελιού στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Ξαρχάκου (ΧΑΝΘ). Οι αιτήσεις που είχαν αρχικά κατατεθεί για συμμετοχή στην γιορτή ξεπερνούσαν τις 30, αλλά παραγωγοί απέσυραν το ενδιαφέρον τους, απουσία παραγωγής.
«Στόχος μας είναι να σπάσουμε τη μιζέρια με μια γλυκιά γιορτή μελιού», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χίτογλου και σημειώνει ότι αυτή ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 29/10, με δωρεάν είσοδο και 12ωρη λειτουργία, από τις εννέα το πρωί.
Τη γιορτή διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης που αριθμεί 800 μέλη, σε συνεργασία με το εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 5ο διαμέρισμα του δήμου.
Το πρόγραμμά της γιορτής, εκπαιδευτικό, διαδραστικό και ψυχαγωγικό, θα είναι πλούσιο όπως κάθε χρόνο, οι λουκουμάδες με μέλι, θα ψήνονται και φέτος με αμείωτη ένταση, ενώ θα προσφέρεται και γιαούρτι με μέλι.
Στην γιορτή, θα ..παρελάσουν μεταξύ άλλων και ορισμένες από τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες μελιού, ενώ όλο το προϊόν που θα διατίθεται είναι πιστοποιημένο από το ΑΠΘ, σύμφωνα με τον κ. Χίτογλου. «Θα δείξουμε στον κόσμο το πραγματικό μέλι. Προϊόντα που έχουν ελεγχθεί και έχουν ποιότητα. Θα μπορούν να δοκιμάσουν μέλια από ποικιλίες όπως πεύκο, βελανίδια, κάστανο, μέλι δάσους, μέλι βαμβακιού (που είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικό), μέλι λεβάντας και μέλι ρίγανης».
Μεταξύ των εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί για τα παιδιά, συμπεριλαμβάνονται διαδραστικά εργαστήρια με τη εκπαιδευτική και διαδραστική ομάδα think beeg, ώστε να μπορέσουν να μάθουν οι μικροί για τη μέλισσα και το «χορό« της, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί ώστε τα παιδιά να μάθουν να μη την φοβούνται. Επιπλέον, στη γιορτή θα γίνει και επίδειξη τρύγου των τελάρων, και το αποτέλεσμα αυτού θα προσφέρεται ως κέρασμα.
Βγαίνοντας από την καταστροφή…Υπάρχει μέλλον;
Απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο ερώτημα «Βγαίνοντας από την κασταστροφή- Υπάρχει μέλλον; που τίθεται στη φετινή αφίσα της γιορτής, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χίτογλου σημειώνει ότι μπορεί στην παρούσα περίοδο το μέλλον να μοιάζει δυσοίωνο για τον κλάδο, αλλά «αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία κι έστω και στο...παρά πέντε, να ληφθούν από όλους μας τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του περιβάλλοντος».
Αναφερόμενος στην φετινή παραγωγή, ο ίδιος τονίζει ότι ...κάθε πέρυσι και καλύτερα, αφού όπως εξηγεί, πέραν των φυσικών καταστροφών που εκδηλώθηκαν-πυρκαγιές και πλημμύρες- και «στοίχισαν» τη ζωή σε χιλιάδες μελίσσια οδηγώντας πολλούς Έλληνες μελισσοκόμους είτε σε αλλαγή επαγγέλματος, είτε στην εξεύρεση συμπληρωματικού εισοδήματος, «όλα δείχνουν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί απειλή για τον κλάδο μας και πρέπει χτες να προβούμε στη λήψη των μέτρων εκείνων που θα τον καταστήσουν βιώσιμο».
Εκφράζοντας την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι και επιχειρηματολογώντας επί των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι, ο κ. Χίτογλου χαρακτηρίζει ως έναν «τρύπιο κουμπαρά» τον κλάδο και σημειώνει ότι ενώ προ πενταετίας κάποιος έβλεπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάσπαρτες και όχι περισσότερες από 10 αγγελίες ανθρώπων που πουλούσαν το ζωϊκό τους κεφάλαιο, σήμερα αυτές ξεπερνούν τις 100.
Περισσότερα από 200.000 μελίσσια καταστράφηκαν φέτος
Σε 215.000 υπολογίζονται οι μέλισσες που καταστράφηκαν φέτος λόγω των φυσικών καταστροφών που εκδηλώθηκαν συνεπεία και της κλιματικής κρίσης, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας- Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη. «Οι πληροφορίες για τις καταστροφές μιλούν για την απώλεια 25.000 μελισσιών στον Έβρο λόγω των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι και υπολογίζονται σε πάνω από 190.000 στη Θεσσαλία όπου “χτύπησε” η κακοκαιρία Ντάνιελ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τη μελισσοκομία δεδομένου των περιορισμένων νεκταροεκκρίσεων και μελιτοφοριών. Αναφερόμενη σε άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κλάδο η κλιματική αλλαγή, επισημαίνει :την μειωμένη παραγωγή νέκταρος, την έξαρση εχθρών και ασθενειών, την αλλαγή στην συμπεριφορά των μελισσών και την εξάπλωση ξηροθερμικών μη μελισσοκομικών φυτών. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας στο ερώτημα για το τι πρέπει να κάνουν οι μελισσοκόμοι, η ίδια τονίζει ότι «η πιο σημαντική πρακτική αντιμετώπισης είναι οι μετακινήσεις μελισσιών σε διαδοχικές ανθοφορίες και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο (ανθοφορίες, χαμηλότερες θερμοκρασίες)».
Η ΕΕ δεύτερη παγκόσμια δύναμη από πλευράς παραγωγής, με πρώτη την Κίνα
Η ΕΕ παρέμενε και το 2021 ο δεύτερος παγκόσμιος παραγωγός μελιού, με τη συνολική παραγωγή στους 215.000 τόνους, από 230.000 τόνους το 2020, με τον συνολικό αριθμό κυψελών να αυξάνει σε 20 εκατ. πρόπερσι, όπως προκύπτει από την τελευταία κοινοτική έκθεση για την αγορά μελιού, που δημοσιεύθηκε φέτος τον Απρίλιο. Με βάση την ίδια έκθεση, πρώτη δύναμη στον κλάδο του μελιού παραμένει η Κίνα, η οποία το 2021 παρουσίασε παραγωγή 486.000 τόνων, από 466.000 τόνων το 2020.
«Η παραγωγή μελιού υστερεί στην ΕΕ», τονίζεται στην έκθεση και υπογραμμίζεται ότι μπορεί ο τομέας να είναι μικρός, αλλά είναι απαραίτητος στη γεωργία για την επικονίαση.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι η αυτάρκεια της ΕΕ σε μέλι διαμορφώνεται στο 60% και επ αυτού τονίζεται ότι οι εισαγωγές είναι απαραίτητες για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης στην Ευρώπη, με τις Κίνα και Ουκρανία να παραμένουν οι βασικοί προμηθευτές της κοινότητας.
Με βάση την προαναφερόμενη έκθεση, για το 2021 η ΕΕ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά την εισαγωγή μελιού με ποσοστό 28,3%, ενώ το ποσοστό εξαγωγών της κυμαίνεται στο 3,3%. Συγκεκριμένα, το 2020 η ΕΕ εισήγαγε 174.912 τόνους μελιού δαπανώντας συνολικά 359.961.000 ευρώ και το 2021 173.511 τόνους ύψους 406.804.000 ευρώ.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χίτογλου
ΑΠΕ