Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χριστίνα Μαραντέλου: H Ελληνίδα επιστήμονας τροφίμων που διαπρέπει στο εξωτερικό

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΧριστίνα Μαραντέλου: H Ελληνίδα επιστήμονας τροφίμων που διαπρέπει στο εξωτερικό
spot_img

Οι δυσκολίες των Επιστημόνων Τροφίμων στην Ελλάδα – Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της εργασίας του Τεχνολόγου Τροφίμων στο εξωτερικό

Η Χριστίνα Μαραντέλου, μια από τους ομιλητές του συνεδρίου «Τhe Food Safety Conference» απαντά στο Cibum σε καίριες ερωτήσεις για το χώρο της βιομηχανίας και ασφάλειας τροφίμων.

H ασφάλεια τροφίμων είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων, αλλά και υποχρέωση όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Για αυτό και το περιοδικό New Food Magazine, αφιερωμένο σε ζητήματα διατροφής,  ασφάλειας και τεχνολογίας τροφίμων διοργανώνει ένα συνέδριο για την ασφάλεια τροφίμων με τίτλο «Τhe Food Safety Conference», στο Λονδίνο, αλλά και διαδικτυακά στις 5-6 Οκτωβρίου.

Στη διάσκεψη, εμπειρογνώμονες και εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων θα μιλήσουν για φλέγοντα θέματα που απασχολούν επί του παρόντος στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων. Η Ελληνίδα Χριστίνα Μαραντέλου, μια από τους ομιλητές του συνεδρίου, με την οποία είχαμε την τιμή να μιλήσουμε, αναφέρει πως «Τo συγκεκριμένο συνέδριο θέτει στο προσκήνιο ορισμένες από τις μεγαλύτερες  τρέχουσες  προκλήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών».

«Με την αξιολόγηση και τη συζήτηση μερικών από τα πιο απαιτητικά θέματα του κλάδου – συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των τροφίμων, της βιωσιμότητας, της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων (το συνέδριο) στοχεύει να ρίξει φως σε πράγματα που μπορεί να μην θέλουμε να γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα θα έπρεπε», αναφέρει η κα Μαραντέλου.

C: Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο συνέδριο;

Εκτιμούσα ιδιαίτερα το έργο  της συντακτικής ομάδας του περιοδικού New Food και την πρωτοποριακή θεματολόγια του. Είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη συντάκτρια του περιοδικού Bethan Grylls, η οποία μου είχε δώσει την ευκαιρία να δημοσιεύσω το πρώτο μου άρθρο-συνέντευξη σχετικά με την αειφορική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στο περιοδικό. Θεωρώ ότι ο καταλυτικός  παράγοντας για τη συμμετοχή μου στο συνέδριο ήταν οι κοινές αξίες και η ολιστική προσέγγιση αναφορικά με τον αγροδιατροφικό κλάδο με τη συντάκτρια και τη συντακτική ομάδα του περιοδικού.  

C: Σε ποιο κομμάτι της ασφάλειας τροφίμων εργάζεστε επί του παρόντος;

Τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι ως συνεισφέρων συγγραφέας στο Αμερικάνικο περιοδικό Food Logistics, ενώ στο παρελθόν έχω εργαστεί ως υπεύθυνη παραγωγής σε αγγλική εταιρία παραγωγής premium προϊόντων σνακ, με έδρα το Λονδίνο, ως καθοδηγητής ομάδας παραγωγής σε αγγλική εταιρία παροχής κιτ γευμάτων και ως υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας σε Ελληνική εταιρία βιομηχανικού εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων, Επίσης είμαι μέλος του Institute of Food Science Technology – IFST.

Η Χριστίνα Μαραντέλου αυτή την περίοδο εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά έχει αποκτήσει εμπειρίες και από τον ελληνικό εργασιακό χώρο. Στο παρελθόν έχει δουλέψει ως υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας στην χώρα μας. Έχει υπάρξει, επίσης, βασική παρουσιάστρια και επιστημονικός σύμβουλος στην εκπομπή «Μητέρα Γη» στην ΕΡΤ3. «Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλές διαφορετικές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και να ενημερωθώ για τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων τους, τα οποία παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία στο τηλεοπτικό κοινό» λέει η κα Μαραντέλου, αναφερόμενη στην εμπειρία της από την εκπομπή.

Εικόνα: Χριστίνα Μαραντέλου
Εικόνα: Χριστίνα Μαραντέλου

C: Υπάρχουν διαφορές στην ασφάλεια τροφίμων μεταξύ Ελλάδας- Αγγλίας;

Ναι, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ασφάλεια τροφίμων μεταξύ των δύο χωρών, με βασική διαφορά την πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη που έχουν οι αγγλικές εταιρίες τροφίμων από τους ανάλογους φορείς-οργανισμούς σε σχέση με τις ελληνικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων στην Ελλάδα είναι υποδεέστερο. Απλά οι Έλληνες παραγωγοί και οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο κόπο και προσωπική εργασία για να το επιτύχουν.

C: Τι προοπτικές έχει ένας επιστήμονας τροφίμων, από την προσωπική σας εμπειρία, στη χώρα την οποία εργάζεστε;

Τις καλύτερες, με βασική και αναγκαία προϋπόθεση να έχει ειλικρινές ενδιαφέρον και αγάπη για το επάγγελμά του. O αγροδιατροφικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος μεταποιητικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο –διπλάσια κλίμακα από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική μαζί– υποστηρίζοντας μια τροφική αλυσίδα (food chain) που παράγει Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) 6,0% της εθνικής ΑΠΑ, με 3,9-4 εκατομμύρια εργαζόμενους.

 Επίσης, ο γεωργικός τομέας και η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων παράγουν αγροδιατροφικά προϊόντα με υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Επί του παρόντος, ο κλάδος παλεύει με την ανάγκη να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση, πράττοντάς το με βιώσιμο τρόπο και με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ενόψει της μειωμένης διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού. Εν κατακλείδι, ο επιστήμονας τροφίμων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο μέσα σε αυτό το δυναμικό και πολυσύνθετο πεδίο, δημιουργώντας συνθήκες εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσα στον παραγωγό και στον καταναλωτή, ανάμεσα στους ίδιους τους παραγωγούς καθώς και στις βιομηχανίες τροφίμων, παρέχοντας σοβαρή, αξιόπιστη γνώση και καθοδήγηση, λειτουργώντας ως ένα θετικό πρότυπο με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμης επιχειρηματικής αριστείας του κλάδου.

Η Χριστίνα Μαραντέλου θα μιλήσει για τις ανερχόμενες τάσεις στα φαγητά και τα ποτά. Όσοι επιθυμείτε να ενημερωθείτε περισσότερο για αυτό, δεν έχετε παρά να συμμετάσχετε διαδικτυακά στο συνέδριο.

Συντάκτρια: Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο