Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FSA: Έκθεση για την αντιμικροβιακή αντοχή του Campylobacter στο κοτόπουλο

Πώς η εκτεταμένη χρήση αντιβιωτικών προκάλεσε, τελικά, την αντίσταση των βακτηρίων σε αυτά.

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαFSA: Έκθεση για την αντιμικροβιακή αντοχή του Campylobacter στο κοτόπουλο
spot_img

H AMR είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα – Έκθεση από τον FSA αναλύει δεδομένα των τελευταίων 20 ετών για την AMR στο Campylobacter από κοτόπουλο.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε μια έκθεση που εμβαθύνει στα δεδομένα των τελευταίων 20 ετών σχετικά με τη αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) στο βακτήριο Campylobacter από κοτόπουλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται, όταν τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στις φονικές επιδράσεις των αντιμικροβιακών, όπως τα αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα της αντίστασης, οι λοιμώξεις στους ανθρώπους μπορεί να γίνουν πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Κατά έναν τρόπο, το βακτήριο αναπτύσσει τα δικά του αντισώματα στα αντιμικροβιακά.

Η AMR μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε βακτήριο , συμπεριλαμβανομένου του Campylobacter. Το Campylobacter προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους ρυθμιστές τροφίμων καθώς είναι η κύρια αιτία βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης στη Δύση. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο περιπτώσεις ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει δημοσίευμα του New Food Magazine.

O FSA έκανε επί της ουσίας μια χαρτογράφηση της AMR, μελετώντας τις τάσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών. Επιπλέον, αξιολογεί την εξέλιξη αυτής της τάσης μελλοντικά, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να μειωθεί η ανθεκτικότητά του.  

Οι επιστήμονες του FSA παρατήρησαν πως ,ενώ η  AMR στο Campylobacter σε ορισμένα αντιμικροβιακά είναι εντυπωσιακή, είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της αντοχής από το 2014. Οι ειδικοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν σχολαστικά την AMR, ειδικά σε τρόφιμα υψηλού κινδύνου, όπως κοτόπουλο και άλλα κρέατα, καθώς και τυχόν μακροπρόθεσμες τάσεις αντοχής. Επιπλέον, για την προστασία των καταναλωτών, θα συνεχίσουν να προωθούν τρόπους προστασίας και καλής υγιεινής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η AMR απαντάται σε κινολόνες (σιπροφλοξασίνη και ναλιδιξικό οξύ) και στην τετρακυκλίνη. Ήταν κοινή στους πιο διαδεδομένους τύπους Campylobacter από κοτόπουλο ( Campylobacter jejuni και Campylobacter coli ). Αντίθετα, η αντοχή στην ερυθρομυκίνη και τη στρεπτομυκίνη ήταν πολύ πιο σπάνια στα στελέχη Campylobacter που εξετάστηκαν. Η αντίσταση στη γενταμικίνη βρέθηκε να είναι πολύ σπάνια.

Για να μειώσουν οι καταναλωτές την έκθεσή τους στην AMR, ο FSA ενθαρρύνει τον σωστό καθαρισμό των επιφανειών, το σχολαστικό μαγείρεμα των τροφίμων, την ψύξη των τροφίμων στη σωστή θερμοκρασία και τον υγιεινό χειρισμό των τροφίμων, ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να φροντίζουν να πλένουν και να ξεφλουδίζουν καλά και τα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση τυχόν ορατής βρωμιάς ή βακτηριακής μόλυνσης.

Η έκθεση του ΠΟΥ

Λίγο νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μία νέα εκτεταμένη μελέτη-ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, ανέλυσε το πώς τα ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά βακτήρια επηρεάζουν την υγεία μας μολύνοντας τα τρόφιμα σε όλα τα στάδια, από το χωράφι στο λιανικό εμπόριο.

Παράλληλα, για την άνοδο της AMR, την οποία εντόπισε να ξεκινά από το 1930-1960, κατά τη «χρυσή εποχή των αντιβιωτικών», προέβλεψε ότι μέχρι το 2030 η χρήση αυτή των αντιβιοτικών θα αυξηθεί σχεδόν κατά 67% παγκοσμίως, άρα πιθανώς μαζί της και η αντίσταση των βακτηρίων σε αυτά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα