Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Μια τελετή απονομής με διαφορετική… “γεύση”!

ΑρχικήΝέαΧρυσοί Σκούφοι 2022: Μια τελετή απονομής με διαφορετική... "γεύση"!
spot_img

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία”, σε μια τελετή που συνδύασε την λάμψη με την ενσυναίσθηση αλλά και την αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste. Ήταν μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της βραδιάς με ένα αξέχαστο δείπνο φτιαγμένο από “σκουπίδια”.

Με το “Etrusco” να αναδεικνύεται για δέκατη συνεχή χρονιά, ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, πιστοποιώντας πως η κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι είναι μια σταθερή αξία, κορυφώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η ετήσια γιορτή της γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 ακόμη εστιατόρια ξεχώρισαν αποσπώντας την τιμητική διάκριση Top Notch.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το μήνυμα των φετινών βραβεύσεων, θα λέγαμε ότι, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας βράζει, ανταποκρινόμενη στη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Διάσημα brand εστιατορίων με κορυφαίους σεφ ανοίγουν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ελληνικά εστιατόρια εμφανίζονται έτοιμα για διεθνή καριέρα, νέα εξαιρετικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα πλουτίζουν με τα ξεχωριστά τους εστιατόρια τη γαστρονομία μας, ενώ ο δυναμισμός αυτός αρχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και στα νησιά της άγονης γραμμής.

Η αξιολόγηση από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος όπως αποτυπώθηκε στα φετινά βραβεία, έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς, αλλά κυρίως το ευχάριστο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία.

Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελισσόμενος διαρκώς καθιέρωσε από φέτος δύο νέα βραβεία. Το One To Watch θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει καινούργιους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εστιατόριο δίνει οιωνούς για μια εξαιρετική πορεία.

Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Masters of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης. Η Ρένα, λάτρης της γαστρονομίας και υπέρκομψη μέσα σε μία δημιουργία υψηλής ραπτικής του οίκου Maison Faliakos και ο Κρατερός εξίσου εντυπωσιακός με black tie του Οίκου Γιαννέτος παρουσίασαν την τελετή απονομής με κομψότητα, κέφι και ταμπεραμέντο. Ένα τρίο μουσικών, οι Αλέξης Ιωάννου στη φωνή και την κιθάρα, ο Θάνος Κοσμίδης στα πλήκτρα και τα φωνητικά και ο Γιώργος Μπαρμπέρης στα ντραμς, παρουσίασαν δικά τους και διασκευασμένα κομμάτια με αναφορές στα musical του Broadway αλλά και ακούσματα αιγαιοπελαγίτικα σε funk ρυθμούς, ειδικά προσαρμοσμένα για να συνοδεύσουν την φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων.

Το κόνσεπτ του δείπνου της απονομής συντονίστηκε με τη νέα παγκόσμια τάση του Zero Food Waste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης, που έχει ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή, και που έχει αρχίσει να απασχολεί τους μεγάλους σεφ του πλανήτη. Το ποια μέρη της τροφής θεωρούμε προς βρώση και το τι πετάμε πριν καν το μεταποιήσουμε θεωρώντας το “σκουπίδι” επιδρά καθοριστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η πλειονότητα του κόσμου αγνοεί ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια και είναι ντροπή όταν ο ένας στους εννέα ανθρώπους στη Γη πηγαίνει για ύπνο νηστικός. Ενώ ταυτόχρονα, η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, οδηγεί σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους και κοστίζει πολύ σε χρήμα.

Ήταν μια ενέργεια που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο στο χώρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα και η οποία ανέδειξε τους “Heroes που μας προτρέπουν για Zeros”, προτείνοντας μια κοινωνικά ευαίσθητη γαστρονομία που εφαρμόζεται από ολοένα και περισσότερους κορυφαίους σεφ του πλανήτη.

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση από οθόνης τριών εμβληματικών και πολυβραβευμένων σεφ, κορυφαίων στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, του Μάσιμο Μποτούρα σεφ του 3άστερου “Οστερία Φραντσεσκάνα” στη Μοντένα, δυο φορές καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το 2016 και το 2018, τον καλύτερο σεφ του κόσμου για το 2019, Μάουρο Κολαγκρέκο από το περίφημο 3άστερο “Μιραζούρ” στην Κυανή Ακτή, και τον κορυφαίο Βάσκο επαναστάτη Αντόνι Λουί Αντουρίθ από το “Μουγκαρίτς” του Σαν Σεμπαστιάν που βρίσκεται επί χρόνια μέσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Οι τρεις μεγάλοι σεφ χαιρέτισαν από οθόνης το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, τους φετινούς βραβευμένους και την πρωτοβουλία του αθηνοράματος για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, ανέλυσαν τη φιλοσοφία του “μην πετάξεις τίποτα” και το πώς την εφαρμόζουν στις διάσημες κουζίνες τους.

Η πρώτη φορά στον πλανήτη που κορυφαίοι σεφ περιποιήθηκαν υψηλούς προσκεκλημένους με τη λογική του Zero Food Waste ήταν το 2015 όταν οι αρχηγοί κρατών που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να προετοιμάσουν την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείπνησαν με ανακυκλωμένα “σκουπίδια” που είχαν την υπογραφή δυο διάσημων σεφ, του Νταν Μπάρμπερ και του Σαμ Κας.

Η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ, περιποιήθηκαν με αντίστοιχο τρόπο 200 περίπου καλεσμένους σε επίσημο δείπνο, ήταν αυτή της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022. Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο “Soil”) και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρετανίας και του Κινγκ Τζορτζ) δημιούργησαν ένα μενού από “σκουπίδια”. Μεταμόρφωσαν με έμπνευση και δεξιοτεχνία στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα “άχρηστα υλικά” σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία. Στο τέλος του δείπνου αποθεώθηκαν από τους προσκεκλημένους, δικαιώνοντας στο έπακρο την φιλοσοφία του Zero Food Waste και αποδεικνύοντας ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό, ιδίως όταν συμβαδίζει με γνώση, τόλμη και φαντασία.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων “Χρυσοί Σκούφοι 2022” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής (καθώς η γαστρονομία είναι για την Περιφέρεια ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προβολής του brand name της Αττικής) καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Τα βραβεία παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο General Manager της UPFIELD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια Νίκος Λαβίδας, η Γενική Διευθύντρια του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360o Όλγα Κριτσιμά, o Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Marketing Manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Senior Brand Manager Improrted Waters της Nestle Hellas Μαρία Γρίφσα, ο Senior Brand Manager – Mythos & Kaiser Brands της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Βαγγέλης Μποκίδης, η Senior Brand Manager Confectionary της Nestle Hellas Μαρίλη Αργύρη, η επικεφαλής του Θεσμού των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Οι νικητές της βραδιάς

Χρυσοί Σκούφοι 2022

  1. Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
  2. Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  3. Botrini’s, Ξεν. “Angsana Corfu”, Κέρκυρα, 16/20 και ένας σκούφος, New Entry
  4. Fresco, Ξεν. “Sani Dunes-Sani Resort”, Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
  5. Treehouse, Ξεν. “Ekies All Senses Resort”, Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
  6. Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  7. CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  8. Hervé, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  9. Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  10. Matsuhisa Athens, Ξεν. “Astir Palace”, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  11. Matsuhisa Mykonos, Ξεν. “Belvedere”, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
  12. Patio, Ξεν. “The Margi”, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  13. Pelagos, Ξεν. “Four Seasons Astir Palace Hotel Athens”, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry
  14. Selene, Ξεν. “Katikies Garden”, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
  15. Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry
  16. Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  17. Squirrel, Ξεν. “Danai Beach Resort”, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  18. The Ziller’s, Ξεν. “The Zillers”, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  19. Tudor Hall, Ξεν. “King George”, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  20. Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  21. Anama, Μεσσηνία, Πελοπόννησος, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry
  22. Dionysos, Ξεν. “Elounda Beach”, Ελούντα, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  23. Elements Restaurant, Ξεν. “Canaves Epitome”, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  24. GB Roof Garden, Ξεν. “Grande Bretagne”, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  25. Lauda, Ξεν.”Andronis Boutique Hotel”, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  26. Noble Gourmet, Ξεν. “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφοs
  27. Opson, Ξεν. “Andronis Arcadia Hotel”, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry
  28. Petra Restaurant, Ξεν. “Canaves Oia Suites”, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  29. Salonica Restaurant, Ξεν. “Makedonia Palace”, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
  30. Tomata, Ξεν. “Sani Marina- Sani Resort”, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι: η ιστορία του θεσμού των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας

Το «αθηνόραμα» υπήρξε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που καθιέρωσε στήλη κριτικής εστιατορίων από τα πρώτα του τεύχη το 1976. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η γαστρονομία έχει σημαδέψει καθοριστικά το DNA του. Ήδη από τη δεκαετία του ’80, οι αναγνώστες ζητούσαν να δώσουμε «αστέρια» στα ρεστοράν της Αθήνας, κάτι που ήταν ανέφικτο την εποχή εκείνη, αφού τα καλά εστιατόρια ήταν ελάχιστα και οι γευστικές απαιτήσεις των Αθηναίων απλούστερες. Και ο καιρός πέρασε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η συνεχής ενασχόλησή μας με τις γευσιγνωσίες και τις κριτικές των εστιατορίων της Αθήνας και παράλληλα οι εμπειρίες από τις επισκέψεις μας σε πολλά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, μας έκαναν να διαπιστώσουμε, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, το τεράστιο ποιοτικό χάσμα που υπήρχε μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής εστιατορικής σκηνής.

Τότε ήταν που άρχισε να μας απασχολεί το πώς, με τι είδους παρέμβαση, το «αθηνόραμα» θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας και των εστιατορίων στη χώρα μας. Κι έτσι μια μέρα, σε μια δημοσιογραφική σύσκεψη την άνοιξη του 1993, το θέμα που εξετάστηκε ήταν εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό ο οποίος να βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Μετά από λίγο η απόφαση είχε παρθεί. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, οι κριτικοί-γευσιγνώστες του «αθηνοράματος», Διονύσης Κούκης, Άννη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Αντωνόπουλος και Κρίτων Παπαδόπουλος, μπήκαν με ενθουσιασμό στο νέο project ξεκινώντας αυτό το συναρπαστικό και ενδιαφέρον ταξίδι που συνεχίζεται εδώ και 23 χρόνια στον κόσμο της γεύσης.

Το 1994 βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας ενώ το 1996 ο θεσμός απέκτησε τον οριστικό του τίτλο Χρυσοί Σκούφοι. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από το κοινό όσο και από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες της εστίασης και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, ως μια γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.

Το 1995 ο θεσμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, όπως δήλωσε στην τελετή απονομής ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι αιγίδες μέσα στα χρόνια πλήθυναν, με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκφράζουν την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.

Τα εστιατόρια στην κορυφή της βαθμολογίας

Βαθμολογία με διεθνή πρότυπα

Τα δύο πρώτα χρόνια η βαθμολογία των Χρυσών Σκούφων ήταν ελληνοκεντρική και λιγότερη αυστηρή απ’ ό,τι τα πρότυπα βαθμολόγησης οδηγών όπως ο Guide Michelin, ο Gault et Millau και άλλοι.
Επειδή το διεθνές τοπίο κινούνταν σαφώς προς τη λογική της παγκοσμιοποίησης, η γευσιγνωστική επιτροπή του «αθηνοράματος» αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης, βάσει των οποίων βαθμολογούσαν οι γνωστότεροι ευρωπαϊκοί resto-guides.
Γι’ αυτό το λόγο, οι γευσιγνώστες του «α» άρχισαν από το 1995 –και μέχρι και σήμερα– να επιδίδονται σε συστηματικές επισκέψεις στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, αξιολογώντας την κουζίνα τους και συγκρίνοντάς τη με τα επίπεδα της Αθήνας. Από Joel Robuchon και Alain Ducasse στη Γαλλία μέχρι Pierre Koffmann («La Tante Claire») και Nico Ladenis στην Αγγλία και από τα φημισμένα «Tantris» και «Heinz Winkler» της Βαυαρίας σε ιταλικά αστέρια όπως τα «Gualtiero Marchesi», «Enoteca Pinchiorri», «Antica Osteria del Ponte» και μοναδικά γαστρονομικά ρεστοράν του Σαν Σεμπαστιάν σαν το «Arzak» και το «Akelarre».
Μέσα από αυτές τις συνεχείς γευσιγνωσίες επιβεβαιώθηκε ότι, παρά την απόσταση που μας χώριζε από τη γαστρονομική κορυφή της Ευρώπης, το επίπεδο της αθηναϊκής γαστρονομίας επέτρεπε την εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά άρχισαν να ισχύουν στους Χρυσούς Σκούφους το 1996 και εφαρμόζονται συστηματικά μέχρι σήμερα.

Η ελληνική κουζίνα στο θεσμό των Χρυσών Σκούφων

Η προσπάθεια επιβράβευσης της ελληνικής κουζίνας ξεκίνησε από τον πρώτο χρόνο του θεσμού, το 1994. Δυστυχώς όμως η ελληνική κουζίνα δεν ήταν ακόμη σε επίπεδο βράβευσης. Παρά τις προσπάθειές μας, τα δύο πρώτα χρόνια κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Η πρώτη Χρυσή Τριπλέτα της ελληνικής κουζίνας εμφανίζεται το 1996 και δεν είναι άλλη από την Βιτρίνα, το Βαρούλκο και τη Ρένα της Φτελιάς. Για πρώτη φορά ευφάνταστα μαγειρικά μυαλά παίρνουν το ελληνικό γευστικό απόσταγμα, το φιλτράρουν και το σερβίρουν με νεωτεριστικό και δημιουργικό τρόπο. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη βράβευση της ελληνικής κουζίνας είναι η επέκταση της αξιολόγησης και των διακρίσεων σε πανελλήνιο επίπεδο το 2003 και η καθιέρωση των ξεχωριστών βραβείων ελληνικής κουζίνας δίπλα στα βραβεία των Χρυσών Σκούφων το 2009.

Οι τελετές απονομής του θεσμού

Από την αρχή της δημιουργίας τους, οι Χρυσοί Σκούφοι δεν αντιμετώπισαν τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων σαν ένα απλό καθημερινό γεγονός, αλλά σαν την κορύφωση μιας απολαυστικής και επίπονης διαδικασίας που καταλήγει σε μια γιορτή της γαστρονομίας, ένα μεγάλο πολιτισμικό event που έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους μεγάλοι καταξιωμένοι σεφ, δημιουργώντας και μαγειρεύοντας οι ίδιοι το ειδικό γαστρονομικό μενού της τελετής απονομής.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο Βάσκος κορυφαίος technomotional Andoni Luis Aduriz (2 αστέρια Michelin και πάντοτε στην πρώτη δεκάδα των «50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου») ο φευγάτος σούπερ σταρ των Άλπεων Marc Veyrat (3 αστέρια Michelin και 20/20 από το Gault et Millau) ο υπέρκομψος Βάσκος Martin Berasategui (3 αστέρια Michelin και πολλές φορές μέσα στα «50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου») ο κορυφαίος σεφ του Μιλάνο Carlo Cracco (2 αστέρια Michelin και μέσα στα «50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου») ο 3άστερος θρύλος της παγκόσμιας γαστρονομίας Albert Roux, η σιδηρά κυρία της γαλλικής κουζίνας Ghislaine Arabian (2 αστέρια Michelin), ο είκοσι φορές 3άστερος σταρ σεφ της Βαυαρίας Heinz Winkler, ο hot σεφ της μόδας από το Μιλάνο Elio Sironi (εστιατόριο Bvlgari και τώρα executive chef στο εστιατόριο των Dsquared, Ceresio 7), ο Björn Frantzén σταρ της nouvelle vague της σύγχρονης Nordic Cuisine, με 2 αστέρια Michelin, το τρομερό παιδί της νέας Βρετανικής σκηνής Isaac McHale, που εστιατόριό του το «The Clove Club» στο Shoreditch του Λονδίνου, βραβευμένο ήδη με αστέρι Michelin σκαρφάλωσε αλματωδώς στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο το 2016. Φυσικά τα επίσημα δείπνα της απονομής το μενού έχουν επίσης δημιουργήσει όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες σεφ, ενώ το 2017 στην επέτειο των 25 τους χρόνων, οι Χρυσοί Σκούφοι αποφάσισαν να τιμήσουν πέντε νέους Έλληνες σεφ που έχουν κερδίσει με το σπαθί τους διεθνή αναγνώριση δουλεύοντας σε τριάστερα εστιατόρια της Ευρώπης: Θάνος Φέσκος, Γιώργος Κατάρας («Geranium», Κοπεγχάγη), Γιώργος Παπαζαχαρίας («Maaemo», Όσλο), Μιχάλης Παπαφίλης («Epicure», Παρίσι), Φίλιππος Χρονόπουλος («Restaurant du Palais Royal», Παρίσι).

Το 2014, μάλιστα, το diner de gala των Χρυσών Σκούφων ήταν το επίσημο δείπνο των Υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται ευρέως στην Ελλάδα από γαστρονομικούς και μη κύκλους το ότι οι Χρυσοί Σκούφοι πυροδότησαν τη ραγδαία άνοδο της γαστρονομίας στη χώρα και ότι το επίπεδο εστίασης οφείλει πολλά στην ύπαρξη των βραβείων και στον ευγενή ανταγωνισμό που αυτά προκαλούν ανάμεσα στα εστιατόρια.

Πηγές: Esquire / Χρυσοί Σκούφοι

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο