Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δ. Σταμενίτης στο cibum: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και τέτοιο θα παραμείνει!»

ΑρχικήΝέαΔ. Σταμενίτης στο cibum: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και τέτοιο θα παραμείνει!»
spot_img

Ο Διονύσης Σταμενίτης Βουλευτής Πέλλας ΝΔ, και εισηγητής του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέου οργανισμού διαχείρισης των Δημόσιων Δικτύων Άρδευσης, απαντάει μέσω του cibum, στις επιθέσεις περί ιδιωτικοποίησης του νερού και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι αλλαγές στη ΡΑΕ είναι επιβεβλημένες.

Του Διονύση Σταμενίτη

Συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων. Κεντρική πρόταση αποτελεί η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης μέσα από τη μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και την υπαγωγή σε αυτήν των υπηρεσιών ύδατος και των αποβλήτων.

Βασικός στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να καλύψει με τρόπο ουσιαστικό το κενό που υπάρχει σήμερα στους τομείς αυτούς και να καθορίσει με σαφήνεια τον φορέα που θα τους εποπτεύει και θα τους ελέγχει.

Σήμερα, πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, οι υπηρεσίες ύδατος ελέγχονται από 6 διαφορετικά Υπουργεία και αυτή είναι μια συνθήκη που εκ των πραγμάτων δημιουργεί στρεβλώσεις. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η αυξημένη τιμολόγηση του κόστους του νερού ή ο πλημμελής έλεγχος. Και αυτό θα γίνει χωρίς στοχοποίηση των παρόχων και των εργαζομένων σε αυτές, αλλά αντίθετα με αναδιοργάνωση και συνεργασία.

Προτείνεται λοιπόν ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό όχημα που θα οδηγήσει στο μέλλον και θα βάλει στη σωστή κατεύθυνση τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης.

Υπάρχει πράγματι έντονη κριτική για αυτήν την πρωτοβουλία, όμως είναι σημαντικό επισημάνουμε, θέτοντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και τέτοιο θα παραμείνει. Ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών παροχής ύδατος δεν κινδυνεύει, άλλωστε είναι κάτι που δεν εντοπίζεται πουθενά στο νομοσχέδιο.

Υπάρχει όμως βούληση για καλύτερη διαχείριση. Υπάρχει βούληση για την προστασία των καταναλωτών και τη βελτίωση της θέσης τους, μέσα από τη λογοδοσία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και πρόβλεψης ελέγχου των αναπτυξιακών-επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών. Υπάρχει βούληση για χάραξη εθνικής στρατηγικής στη διαχείριση των υδάτων. Αυτά είναι οι κατευθύνσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Για αυτούς τους σκοπούς επομένως αναδιαρθώνεται διοικητικά η ΡΑΕ, η επέκταση των αρμοδιοτήτων της οποίας κρίθηκε ότι είναι η καλύτερη επιλογή. Μέσα από την αξιοποίηση των διοικητικών και υποστηρικτικών της δομών, αλλά και την εμπειρία στην άσκηση ρυθμιστικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων φιλοδοξούμε πιο ορθολογική διαχείριση των υδάτων και των αστικών αποβλήτων. Δεν ιδιωτικοποιείται, αλλά εκσυγχρονίζεται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα