Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παρθένο Ελαιόλαδο: Νέα καινοτόμα μέθοδος για την ανίχνευση της γεωγραφικής προέλευσης

ΑρχικήΝέαΠαρθένο Ελαιόλαδο: Νέα καινοτόμα μέθοδος για την ανίχνευση της γεωγραφικής προέλευσης
spot_img

Ο καινοτόμος χαρακτήρας της νέας αναλυτικής μεθόδου που προτείνουν οι Ισπανοί ερευνητές, έγκειται στο γεγονός ότι προτείνει γεωγραφικούς δείκτες που έχουν μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα για το σκοπό αυτό.

Μια ομάδα ερευνητών από την Πανεπιστημιούπολη Τροφίμων και Διατροφής Torribera και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, έχουν βρει ένα νέο εργαλείο ελέγχου ταυτότητας για να ελέγξουν τη γεωγραφική προέλευση των παρθένων ελαιολάδων ως έλεγχο της ποιότητάς τους.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο διάσημα αγροδιατροφικά προϊόντα στην Ισπανία αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο, και αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Ως εκ τούτου, είναι ευάλωτο στη νοθεία και την εμπορική απάτη από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων η καταγωγή του.

Κατά τη διαδικασία εξακρίβωσης της γνησιότητας των τροφίμων, είναι αποφασιστικής σημασίας να υπάρχουν αναλυτικές στρατηγικές που να επαληθεύουν την προέλευση των προϊόντων και να συμβάλλουν στον καθορισμό της επίσημης μεθόδου. Το νέο εργαλείο των Ισπανών επιστημόνων ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη όσον αφορά την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και παρουσιάζει μια στρατηγική εξακρίβωσης της γνησιότητας στην οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες.

«Η νέα μεθοδολογία μας επιτρέπει να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των παρθένων ελαιολάδων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνων που δεν είναι, εκτός από την ταξινόμηση τους ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και την επαλήθευση των ελαίων που ανήκουν στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ονομασίες Προέλευσης της ίδιας περιοχής ή ακόμη και των γειτονικών», σημειώνουν οι ερευνητές Stefania Vichi και Alba Tres σύμφωνα με το Food Safety Africa.

Το νέο πρωτόκολλο μπορεί να πιστοποιήσει τα παρθένα ελαιόλαδα μέσω ενός “δακτυλικού αποτυπώματος”, το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση των ανθρώπων για την οποία χρησιμοποιούνται επίσης δακτυλικά αποτυπώματα.

Βασίζεται στην ανάλυση υδρογονανθράκων sesquiterpene –οργανικές ενώσεις που σχηματίζονται από τρεις μονάδες ισοπρενίου– οι οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικοί δείκτες προέλευσης για το ελαιόλαδο.

Παραδοσιακά, οι μέθοδοι αναφοράς για την εξακρίβωση της γνησιότητας των προϊόντων βασίζονται στον προσδιορισμό μιας ή μερικών ενώσεων, έτσι ώστε τα νομικά όρια να καθορίζονται για να αποφασιστεί εάν το προϊόν πληροί ορισμένες προδιαγραφές.

«Οι μη κατευθυνόμενες μέθοδοι –όπως η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, επιτρέπουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων αναλυτικών δεδομένων, αντί να εστιάζουν σε ορισμένες ενώσεις, όπως κάνουν οι παραδοσιακές μέθοδοι», σημείωσε η ερευνήτρια Alba Tres.

Ο καινοτόμος χαρακτήρας της αναλυτικής στρατηγικής έγκειται στο γεγονός ότι προτείνει γεωγραφικούς δείκτες που έχουν μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα για το σκοπό αυτό.

Επιπλέον, το νέο πρωτόκολλο βασίζεται σε μια αναλυτική τεχνική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου εργαστηρίου ελέγχου και απαιτεί μόνο την εφαρμογή μιας μη παραδοσιακής προσέγγισης.

Η ερευνητική ομ΄δα ανέφερε πως με την προσέγγιση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μεγάλο όγκο αναλυτικών δεδομένων που παρέχονται από την τεχνική, αλλά τα οποία δεν είχαν εξεταστεί μέχρι τώρα.

Η πρόταση στρατηγικής γεωγραφικής εξακρίβωσης της γνησιότητας που παρουσιάζεται στη μελέτη θα μπορούσε να καταστεί ένα νέο εργαλείο ελέγχου που θα εφαρμόζεται στις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους.

Η μεθοδολογία έχει δημοσιευθεί στα περιοδικά Χημεία Τροφίμων και Έλεγχος Τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα