Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Έρευνα και Ανάπτυξη εστιάζει στην αντιβακτηριακή τεχνολογία συσκευασίας

ΑρχικήΝέαΗ Έρευνα και Ανάπτυξη εστιάζει στην αντιβακτηριακή τεχνολογία συσκευασίας
spot_img

Από μια ταινία από μπαμπού, μέχρι επιστρώσεις που διπλασιάζουν τη διάρκεια ζωής των τυροκομικών προϊόντων, οι τελευταίες και πιο καινοτόμες αντιβακτηριακές λύσεις συσκευασίας κερδίζουν έδαφος.

Το Πανεπιστήμιο τεχνολογίας της Νότιας Κίνας έχει αναπτύξει ένα αντιβακτηριακό χαρτί χρησιμοποιώντας χιτοσάνη, νανοκυτταρίνη φύλλα. Το χαρτί έχει «εξαιρετική» μηχανική αντοχή, δεν έχει κυτταροτοξικότητα κυττάρων και μπορεί να ανακυκλωθεί πέντε φορές διατηρώντας παράλληλα την αναστολή των βακτηρίων κατά 99,9%, όπως δήλωσε ο ερευνητής στο Packaging Europe.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Nanjing και Jiansu στην Κίνα έχουν αναπτύξει ηλεκτροϊνοποιημένες νανοΐνες για συσκευασίες τροφίμων που βελτιώνουν τη ποιότητα μετά τη συγκομιδή των βατόμουρων. Οι ίνες ενσωματώθηκαν με αιθέριο έλαιο ρίγανης και βήτα-κυκλοδεξτρίνη και έδειξαν καλή βιοσυμβατότητα, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, αναφέρει η έκθεση στο Chemical Engineering Journal, Vol 445, 1 Oct 2022, 136746.

Ερευνητές από πανεπιστήμια στο Chongqing μαζί με το Διεθνές Κέντρο Μπαμπού και Rattan στο Πεκίνο έχουν αναπτύξει σύνθετο φιλμ με βάση τη νανοκυττίδα από ένα κύτταρο παρέγχυμα μπαμπού που έχει δυνατότητες για αντιμικροβιακές, βιοαποικοδομήσιμες συσκευασίες τροφίμων. Τα νανοσωματίδια αργύρου στην ταινία θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν ελαφρώς τις ιδιότητες εφελκυσμού, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, όπως λένε. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Διεθνές Περιοδικό Βιολογικών Μακρομορίων, Vol 210, 15 Ιουνίου 2022, Σελίδες 152-160.

Στην Πορτογαλία, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Aveiro δημιούργησαν βιοπλασματικές μεμβράνες αμύλου-χιτοζάνης που σφραγίζονται με θερμότητα και ενισχύονται μηχανικά με μειωμένο οξείδιο του γραφενίου για τη συσκευασία δραστικών τροφίμων. Οι μεμβρανές παρουσίασαν υδρόφοβες επιφάνειες, χαμηλή διαλυτότητα νερού και βελτιωμένη αντιοξειδωτική δράση. Η μεμβράνη που παρασκευάστηκε με 75% άμυλο και 25% χιτοζάνη, συν οξείδιο του γραφενίου, πέτυχε τη μέγιστη τιμή ηλεκτρικής αγωγιμότητας διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητες σφράγισης της θερμότητας του αμύλου. Η πλήρης ιστορία δημοσιεύθηκε στο Υδατανθράκων Polymers, Vol 291, 1 Σεπτεμβρίου 2022, 119517, το οποίο έγινε διαθέσιμο στο διαδίκτυο στις 30 Απριλίου 2022.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράν, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Urmia ισχυρίζονται ότι έχουν διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής του τυριού μοτσαρέλα υψηλής υγρασίας χρησιμοποιώντας αντιμικροβιακή επικάλυψη με βάση καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και ναταμυκίνη. Η επίστρωση CMC προκάλεσε σημαντική μείωση σε όλες τις μικροβιακές ομάδες, ενώ η προσθήκη ναταμυκίνης μείωσε τον αριθμό μούχλας και ζύμης. Τα τυριά βυθίστηκαν στα διαλύματα επικάλυψης και στη συνέχεια διατηρήθηκαν στους 7°C για οκτώ ημέρες, ενώ εξετάστηκαν οι μικροβιακές προδιαγραφές pH, η απώλεια βάρους και οι αισθητηριακές ιδιότητες. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο Διεθνές Περιοδικό Βιολογικών Μακρομορίων, Vol 209, Μέρος Β, 1 Ιουνίου 2022, Σελίδες 2042-2049.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα