Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί όσους συμφωνούν με τους στόχους της πρωτοβουλίας να υπογράψουν ηλεκτρονικά.
Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει και υποστηρίζει τη συμμαχία GoodFood4All, η οποία υπερασπίζεται ότι η τροφή αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Στη συμμαχία συμμετέχουν πάνω από 200 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η πρωτοβουλία συντονίζει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τον ίδιο τίτλο και καλεί πολίτες και οργανώσεις από όλες τις χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν, να στηρίξουν και να διαδώσουν την προσπάθεια αυτή.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί όσους συμφωνούν με τους στόχους της πρωτοβουλίας να υπογράψουν ηλεκτρονικά.
Η πρωτοβουλία επιδιώκει:
– Την αναγνώριση του δικαιώματος στην τροφή ως δεσμευτικής πολιτικής στην ΕΕ, με νομοθεσία που θα διασφαλίζει την επάρκεια, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των τροφίμων για όλους.
– Την υπενθύμιση ότι το δικαίωμα στην τροφή αναγνωρίζεται σε διεθνείς συνθήκες επικυρωμένες από όλες τις χώρες της ΕΕ.
– Την δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου που προτάσσει την υγεία και την ευημερία ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος έναντι του κέρδους.
Υπενθυμίζεται από την οργάνωση των καταναλωτών ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2024), 1 στους 5 ανθρώπους στην ΕΕ δεν τρέφεται επαρκώς, ενώ στην Ελλάδα το 11,3% του πληθυσμού δεν μπορεί να αγοράσει ένα πλήρες γεύμα κάθε δύο ημέρες.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι: «Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της, έχουμε μια αρκετά καλή νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, πράγμα το οποίο μας παρέχει κάποια προνόμια.
Ένα από αυτά είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI), η οποία προβλέπεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπει στους πολίτες να καλούν επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέα νομοθεσία. Προϋπόθεση είναι να συγκεντρωθούν, συνολικά, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επικυρωμένες υπογραφές από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χώρα, με βάση τον πληθυσμό της, πρέπει να συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμό. Στην Ελλάδα απαιτούνται 15.120 υπογραφές».
Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν και να υπογράψουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΠΟΙΖΩ.