Τι αναφέρει στο δελτίο τύπου της η εκπρόσωπος των παραγωγών ειδικών συστατικών τροφίμων.
Η EU Specialty Food Ingredients, εκπροσωπώντας τον τομέα των ειδικών συστατικών τροφίμων στην Ευρώπη, μέσω δελτίου τύπου, καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιολογήσει για πρώτη φορά την απόδοση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μετά την εφαρμογή του κανονισμού για τη διαφάνεια.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τη βελτίωση των διαδικασιών έγκρισης νέων συστατικών τροφίμων, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα ειδικά συστατικά τροφίμων, όπως βιταμίνες, ίνες, λειτουργικοί υδατάνθρακες, πρόσθετα, ειδικές πρωτεΐνες, λίπη και υποκατάστατα αλατιού, ενσωματώνονται σε τρόφιμα και ποτά για τις διατροφικές και τεχνολογικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, η διάθεσή τους στην αγορά απαιτεί αυστηρή διαδικασία έγκρισης και αξιολόγησης της ασφάλειας από την EFSA.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της EFSA, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για νέα συστατικά έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη. Οι πόροι και ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση έχουν αυξηθεί δραματικά, με τον μέσο χρόνο αναμονής να ανέρχεται πλέον στους 7 μήνες, αντί για 30 ημέρες. Επιπλέον, η διαδικασία αξιολόγησης συχνά επηρεάζεται από την περιορισμένη κατανόηση της τεχνολογίας τροφίμων από τους εμπειρογνώμονες της EFSA, δημιουργώντας καθυστερήσεις και αβεβαιότητα.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ειδικών συστατικών τροφίμων, η οποία επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων λύσεων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της αργής και δαπανηρής διαδικασίας έγκρισης. Οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές ως προς την υποβολή αιτήσεων, φοβούμενες ότι η επένδυσή τους θα χαθεί σε μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς εγγυημένη επιτυχία, ιδιαίτερα σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον.
Η απογοήτευση αυτή επιδεινώνεται από την επικράτηση των γενόσημων εγκρίσεων, που συχνά δεν προστατεύονται επαρκώς από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, μειώνοντας περαιτέρω τα κίνητρα για καινοτομία στην ΕΕ.
Η EU Specialty Food Ingredients προτείνει μια σειρά βελτιώσεων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών:
- Αναμόρφωση της επικοινωνίας με την EFSA: Προτείνεται η καθιέρωση τεχνικών ακροάσεων, άμεσες απαντήσεις στις ερωτήσεις των αιτούντων και σοβαρή εξέταση της ανατροφοδότησης της βιομηχανίας.
- Απλοποίηση της διαδικασίας: Βελτίωση των διαδικασιών εμπιστευτικότητας και μείωση της γραφειοκρατίας για ταχύτερη και πιο προβλέψιμη αξιολόγηση.
- Εκπαίδευση των εμπειρογνωμόνων: Ενίσχυση της κατανόησης των τεχνολογιών τροφίμων από τους αξιολογητές της EFSA.
- Ανακατανομή πόρων: Επικέντρωση των πόρων της EFSA στην επιστημονική αξιολόγηση και την επικοινωνία, και όχι σε διοικητικές λειτουργίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρώντας τον διαχωρισμό μεταξύ αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων, καλείται να διασφαλίσει ότι η EFSA λειτουργεί αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.