Η Τελωνειακή Υπηρεσία της Νιγηρίας σε συνεργασία με τις Αρχές της χώρας, κατέσχεσε 7.250 σάκους ρυζιού στα σύνορα, που βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο με μόλυβδο.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και Ελέγχου της Νιγηρίας, το ρύζι ήταν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο αναπληρωτής ελεγκτής μονάδων, Hussein Ejibunu δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μετά την επιβεβαίωση των εργαστηριακών δοκιμών από τη NAFDAC, το ρύζι βρέθηκε να περιέχει μόλυβδο, ένα βαρύ μέταλλο, τοξικό για τον άνθρωπο.
Ο επικεφαλής κατά του λαθρεμπορίου, αποκάλυψε ότι το επηρεαζόμενο ρύζι αποτελεί μέρος κατασχεθέντος φορτίου που εισήχθη από την Ινδία και ενημέρωσε ότι μόνο χίλιες σακούλες ρυζιού που ονομάζονται SIMBA, χαρακτηρίστηκαν “δηλητηριώδεις” από την εξεταστική αρχή, όπως αναφέρει το Food Safety Africa.
Ο ίδιος φάνηκε να υποστηρίζει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές, να προτιμούν το ξένο ρύζι, όχι μόνο επειδή η ποιότητά του είναι ύποπτη, αλλά επειδή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ανάπτυξη του τοπικού ρυζιού που πιστεύεται ότι είναι πιο θρεπτικό και πιο ασφαλές.
Συμβουλεύει δε τους καταναλωτές, να σταματήσουν να σαμποτάρουν την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που απαγόρευσε το ξένο ρύζι.
Συνολικά, 12 ύποπτοι συνελήφθησαν σχετικά με κάποιες από τις κατασχέσεις που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τους ελέγχους, για διάπραξη διαφόρων τελωνειακών αδικημάτων.
Ο επικεφαλής των τελωνείων προέτρεψε τους Νιγηριανούς να εξοικειωθούν και να συμμορφωθούν με τον κατάλογο απαγόρευσης εισαγωγών, και έκανε έκκληση για καλή συνεργασία με την Υπηρεσία για να διαφυλάξουν την οικονομία της χώρας.
Παρά την απαγόρευση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το ξένο ρύζι συνέχισε να διασχίζει τα σύνορα στην αγορά της Νιγηρίας με χιλιάδες σακούλες να κατάσχονται συχνά σε αποθήκες σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Νιγηρία εισάγει ή διακινεί περίπου δύο εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρυζιού ετησίως.
Αναλυτές της βιομηχανίας πιστεύουν ότι το συνεχιζόμενο λαθρεμπόριο ξένου ρυζιού παρακινείται από την αδυναμία κάλυψης της τοπικής ζήτησης και τους ελλιπείς τελωνειακούς ελέγχους.