Ενενήντα οκτώ κάτοικοι του Barangay Inirangan στις Φιλιππίνες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για θεραπεία την Παρασκευή λόγω τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με τοπικά μέσα.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου, όταν 98 άτομα εμφάνισαν κοιλιακό άλγος, έμετο και άλλα συμπτώματα τροφιμογενούς ασθένειας, έπειτα από την κατανάλωση τοπικών εδεσμάτων (ψάρια galunggong ή στρογγυλό scad και πράσινα μύδια) όπως αναφέρει το Philstar Globar.
Από τους 98 ασθενείς, οι 29 είναι παιδιά, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος υγείας.
Δείγματα των τροφίμων που καταναλώθηκαν μεταφέρθηκαν στο Γραφείο Αλιείας και Υδάτινων Πόρων (BFAR) για εξέταση.
Το Γραφείο Ιχθηρών και Θαλάσσιων Ερευνών της χώρας- BFAR ανέφερε ότι τα οστρακοειδή που συλλέγονται από τα παράκτια ύδατα του Μπολινάο παραμένουν θετικά στην τοξίνη της κόκκινης παλίρροιας.
Ποιος είναι ο κίνδυνος από την κόκκινη παλίρροια;
Τα φύκια της κόκκινης παλίρροιας δημιουργούν ισχυρές φυσικές τοξίνες. Δεν είναι γνωστό γιατί δημιουργούνται αυτές οι τοξίνες, αλλά μερικές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους μεγαλύτερους οργανισμούς μέσω των διαδικασιών βιοσυσσώρευσης. Η κατανάλωση οστρακοειδών κατά τη διάρκεια της κόκκινης παλίρροια ενέχει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και ζώων.
Από το 1983 μέχρι το 2011, περίπου 540 εστίες φαινομένου της κόκκινης παλίρροιας είχαν καταγραφεί στις Φιλιππίνες. Εκτός από τις Φιλιππίνες, η κόκκινη παλίρροια έχει επίσης εμφανιστεί στα εύκρατα και τροπικά νερά της Ιαπωνίας, της ανατολικής Αυστραλίας, της Μαλαισίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Περού, της Χιλής, της Νότιας Αφρικής, της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας και της Παπούα Νέας Γουινέας.
Ο Δρ Rafael D. Guerrero III, πρώην διευθυντής του Συμβουλίου των Φιλιππίνων για την Ανάπτυξη Υδάτινων και Θαλάσσιων Πόρων (PCAMRD), δήλωσε ότι η κόκκινη παλίρροια είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από την άνθιση ή την κυριαρχία ενός πλωτού μικροσκοπικού οργανισμού γνωστού ως dinoflagellates – δινομαστιγοφόρο. Αυτοί οι “μονοκύτταροι οργανισμοί μπορούν να κολυμπήσουν με το μέγιστο ρυθμό ενός μέτρου την ώρα, με δύο μαστίγια”.
Από τα 2.000 δινομαστιγοφόρα που είναι γνωστά, μόνο 20 είδη παράγουν τοξίνες ή δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να επιφέρουν στον άνθρωπο ακόμα και τον θάνατο. Στην ιατρική γλώσσα, η δηλητηρίαση από κόκκινη παλίρροια αναφέρεται ως δηλητηρίαση από παραλυτικά οστρακοειδή (PSP).