Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Η Ocado καταργεί την ετικέτα ελάχιστης διατηρησιμότητας σε φρούτα και λαχανικά

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: Η Ocado καταργεί την ετικέτα ελάχιστης διατηρησιμότητας σε φρούτα και λαχανικά
spot_img

Η εταιρεία Ocado, μεγάλο διαδικτυακό οπωροπωλείο του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται να καταργήσει την επισήμανση ελάχιστης διατηρησιμότητας σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά σε μια προσπάθεια εξάλειψης της σπατάλης τροφίμων.

Η κίνηση αναμένεται να σώσει χιλιάδες τόνους βρώσιμων τροφίμων από το να πεταχτούν άσκοπα, επιτρέποντας στους πελάτες να χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση ως προς το πότε κάτι εξακολουθεί να είναι κατάλληλο προς βρώση.

Και η απόφαση αποτελεί άλλη μια σημαντική ώθηση στην εκστρατεία στην καμπάνια War On Food Waste της Mail on Sunday, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με στόχο τη μείωση κατά 30% της ποσότητας τροφίμων που απορρίπτονται σε κάδους από τα νοικοκυριά κάθε εβδομάδα.

Η Ocado ξεκίνησε την πρωτοβουλία σήμερα, για είδη της σειράς φρέσκων προϊόντων της, όπως μήλα, αχλάδια και εσπεριδοειδή.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην Mail: «Έχουμε αφαιρέσει την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας – που είναι ένας δείκτης φρεσκάδας – από μια σειρά προϊόντων Ocado Own Range. Αυτό γίνεται για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και να ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να λάβουν τη δική τους απόφαση σχετικά με το πότε ένα τρόφιμο έχει ξεπεράσει την κατάσταση στην οποία μπορεί να φαγωθεί.»

Η εταιρεία έχει επίσης προσχωρήσει στο Courtauld Commitment 2025 του Προγράμματος Δράσης για τα Απόβλητα και τους Πόρους (WRAP), μια εθελοντική συμφωνία για τη μείωση των αποβλήτων στον τομέα των ειδών παντοπωλείου.

Πέρυσι μια έρευνα από το MoS διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά πετούσαν κάθε χρόνο 900 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 1 δις €) από απόλυτα καλό φαγητό, επειδή τα σούπερ μάρκετ είχαν παραπλανητική επισήμανση διατηρησιμότητας στις ετικέτες των φρούτων, των λαχανικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια έκθεση που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δημοσιεύθηκε το 2017, είχε καλέσει τα σούπερ μάρκετ να αφαιρέσουν αυτές τις ετικέτες «για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν την κρίση τους σχετικά με το πότε να τρώνε φρέσκα προϊόντα, αποφεύγοντας τα απόβλητα». Έγιναν εξαιρέσεις για προϊόντα που έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όπως φράουλες, καθώς μια ημερομηνία μπορεί να εξασφαλίσει ότι τρώγονται πριν από την έκρηξη.

Η έρευνα του MoS που καλύπτει τις δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες δεν ακολουθούσαν τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για την επισήμανση.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης τροφίμων έχουν επίσης ενημερωθεί από το 2019 ότι το γάλα, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν τώρα να εμφανίζουν ετικέτα «best before» και όχι ετικέτα «use by», εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τον Ιανουάριο, η Morrisons έγινε το πρώτο σούπερ μάρκετ που αντικατέστησε τις ετικέτες «use by» στο γάλα υπέρ του «best before».

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Ocado είχε τη χαμηλότερη σπατάλη τροφίμων στη βιομηχανία το προηγούμενο έτος, στο 0,04%. Άλλα σούπερ μάρκετ ανέφεραν επίπεδα αποβλήτων μεταξύ 2 και 4%.

Για τον εορτασμό της δεύτερης ετήσιας Εβδομάδας Δράσης για τη Σπατάλη Τροφίμων, η WRAP κάλεσε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τους λιανοπωλητές να προχωρήσουν περαιτέρω στην αφαίρεση περιττών ετικετών ημερομηνίας.

Μια πρόσφατη μελέτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης, αποκάλυψε ότι η πώληση φρέσκων προϊόντων χύμα και η αφαίρεση ετικετών ημερομηνίας θα εμπόδιζε τη σπατάλη 14 εκατομμυρίων καλαθιών τροφίμων και θα αφαιρούσε την ανάγκη για πλαστικό που θα μπορούσε να γεμίσει 1.100 απορριμματοφόρα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα