Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τον κλάδο της συσκευασίας

ΑρχικήΝέαΠώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τον κλάδο της συσκευασίας
spot_img

Επιμέλεια Νικόλας Εμμανουήλ

Και η βιομηχανία συσκευασίας έχει πληγεί από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία αν και οι επιπτώσεις ακόμα δεν είναι τόσο φανερές παρά το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί με την εταιρεία συμβούλων ICIS να αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και χρόνια σύμφωνα με το packaging europe.com.

Ο Ajay Parmar, ανώτερος αναλυτής της ICIS, εξηγεί ότι η στενή δυναμική προσφοράς και ζήτησης είχε οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου ακόμη και πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίνει την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή η επισφαλής ισορροπία προσφοράς και ζήτησης είναι το αποτέλεσμα μιας δυναμικής ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία, η οποία αντιμετωπίστηκε από μια προσφορά που δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με τον Parmar, η μόνη κίνηση που μπορεί να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου άμεσα και βραχυπρόθεσμα θα ήταν να προσθέσει το Ιράν περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στην αγορά. Βέβαια, εξηγεί ότι αυτό δε θα μπορεί να το κάνει πριν από χρονικό διάστημα δύο μηνών, ενώ ρεαλιστικά ίσως να χρειάζονταν και τρεις με έξι μήνες.

Οι τιμές της νάφθας (ενδιάμεσο προϊόν διύλισης του πετρελαίου), έχουν επίσης αυξηθεί, αντανακλώντας εν μέρει τις υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των χαμηλών αποθεμάτων της κύριας πετροχημικής πρώτης ύλης.

Δεδομένου ότι η Ρωσία καλύπτει περίπου το 50% της ζήτησης νάφθας στην Ευρώπη, ο πόλεμος αποτελεί άμεση απειλή για την αγορά νάφθας καθώς και για την αγορά αργού πετρελαίου. Αύξηση έχει σημειωθεί και στις τιμές του υγραερίου λόγω των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου, αυξάνοντας την τιμή της πρώτης ύλης για τα πετροχημικά. Επιπλέον, αυξήσεις τιμών σημειώνονται και στο αιθυλένιο, το οποίο συνδέεται στενά με τη νάφθα.

Όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στον κλάδο της συσκευασίας. Ο Όμιλος Messe Düsseldorf έχει αναστείλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, ενώ το ίδιο έχει κάνει και η νορβηγική εταιρεία χαρτοκιβωτίων Elopak, η οποία διέκοψε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και έκλεισε προσωρινά το εργοστάσιό της στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των πληγέντων εργαζομένων.

Ο πολυεθνικός όμιλος συσκευασίας και χαρτιού Mondi δήλωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ οι δραστηριότητες του στη Ρωσία – που αποτελούν το 12% των εσόδων του Ομίλου – τρέχουν ακόμα κανονικά.

Εν τω μεταξύ, ο Όμιλος Tarsus ανακοίνωσε ότι η εμπορική έκθεση Labelexpo Europe για τη βιομηχανία εκτύπωσης ετικετών και συσκευασιών έχει επαναπρογραμματιστεί για τις 11 – 14 Σεπτεμβρίου 2023 λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που σύμφωνα με την ίδια, έχουν ενταθεί περαιτέρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τις συσκευασίες με βάση το χαρτί, η Cepi, ένωση που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία χαρτιού τόνισε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί αστάθεια και απρόβλεπτο μέλλον στις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, αλλά και με τη Ρωσία, και σε κάποιο βαθμό τη Λευκορωσία. Η επιχειρηματική δραστηριότητα με αυτές τις χώρες θα γίνει προφανώς πιο δύσκολη, όχι μόνο τους επόμενους μήνες, αλλά και στο ορατό μέλλον. Αυτό θα έχει οικονομικό αντίκτυπο, το οποίο είναι ακόμα πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί».

Τέλος, η Κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Συσκευασίας (EPIC) εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει τον πόλεμο και δείχνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για κοινή δράση ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Έλληνες κρεοπώλες εναντίον των vegan κρεοπωλείων – Αφορμή η χρηματοδότηση του “Vegan Butcher” από τον ΑΝΤ1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται "πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο"; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα