To επισιτιστικό ζήτημα που έχει δημιουργήσει η ραγδαία άνοδος των τιμών έχει λάβει παγκόσμιες εκτάσεις. Αρκετοί από τους καταναλωτές έχουν, μάλιστα, αλλάξει σημαντικά τον τρόπο ζωής τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα.
Σε αυτά τα πλαίσια, έχουν συσταθεί σε ορισμένες χώρες «τράπεζες τροφίμων», που απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργούν σαν δωρεάν σούπερ μάρκετ για όσους το έχουν ανάγκη, με δωρεάν προϊόντα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αποτελούν ουσιαστικά κάτι σαν το ελληνικό κοινωνικό παντοπωλείο. Τα αγαθά και τα χρήματα που συντηρούν τις «τράπεζες φαγητού» προέρχονται, κατά πλειοψηφία, από δωρεές και χρηματοδοτήσεις οργανισμών. Σε μια τέτοια τράπεζα, ο καθένας που έχει ανάγκη κάτι, μπορεί απλά να το πάρει, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται κάποιο έγγραφο π.χ. κάποια συστατική επιστολή από κοινωνικό λειτουργό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις χώρες που λειτουργούν «τράπεζες φαγητού». Συγκεκριμένα για το Ηνωμένο Βασίλειο, το 2019, δηλαδή ακόμα και πριν την επισιτιστική κρίση, παρατηρήθηκε αύξηση 19% στους καταναλωτές των «τραπεζών φαγητού».
Πλέον παρατηρείται η τάση να αποφεύγεται η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων στις «τράπεζες φαγητού», όπως οι πατάτες. Αυτό συμβαίνει, καθώς δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την κατανάλωση ρεύματος που απαιτείται για να τις μαγειρέψουν είπε ο διευθύνων σύμβουλος του σούπερ μάρκετ Iceland, Richard Walker.
Το αυξανόμενο κόστος ζωής ωθεί τις ευάλωτες ομάδες σε οικονομικό τέλμα. «Νομίζω ότι η κρίση του κόστους ζωής είναι το πιο σημαντικό εγχώριο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος τoυ Iceland. «Είναι απίστευτα ανησυχητικό. Ακούμε για ορισμένους χρήστες τραπεζών τροφίμων να μειώνουν προϊόντα όπως οι πατάτες και άλλα ριζικά λαχανικά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα βράσουν».
Το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σε υψηλό τριών δεκαετιών στο 6,2% τον Φεβρουάριο , σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Σίγουρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδοτεί αυτή την κατάσταση, η οποία πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το αυξανόμενο κόστος της βενζίνης και του ντίζελ, αλλά και ελλείψεις στα λιπάσματα και τον ανεφοδιασμό φέρνουν ως συνεπακόλουθο και την ακρίβεια ενός ευρέος φάσματος αγαθών από φαγητό μέχρι παιχνίδια.
«Συστημικά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, ότι τα τρόφιμα ήταν πολύ φθηνά για πάρα πολύ καιρό, αλλά (οι αυξήσεις τιμών) πρέπει να αντιστοιχιστούν στους μισθούς και την παραγωγικότητα και όλα τα ενδιάμεσα», είπε. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, οι πελάτες μας εξαρτώνται από εμάς για αυτήν την αξία, αλλά φυσικά η πίεση είναι αμείλικτη και μας έρχεται από όλες τις πλευρές αυτή τη στιγμή.»
Ο Walker συνέχισε αναφέροντας, ότι ο καγκελάριος, Rishi Sunak πρόκειται να ανακοινώσει έναν μίνι προϋπολογισμό στην ανοιξιάτικη δήλωσή του την Τετάρτη, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει την πίεση στις επιχειρήσεις και να βοηθήσει τους καταναλωτές.
https://www.bankuet.co.uk/blog/how-do-food-banks-work-6-common-questions-answered