Διαπιστώθηκαν πολυάριθμες παραβιάσεις υγιεινής σε καφέ στην Αυστραλία.
Αποζημίωση άνω των 65.000 δολαρίων (60.000 ευρώ), έλαβε μία πρώην υπάλληλος σε καφέ στην Αυστραλία, αφού προσβλήθηκε από σαλμονέλα ενώ εργαζόταν στην επιχείρηση το 2017, σύμφωνα με το ABC News. Το περιστατικό συνέβη στο Central Cafe στο Gungahlin, κοντά στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα, το οποίο έκλεισαν προσωρινά οι υγειονομικοί επιθεωρητές τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από πολλαπλές αναφορές για τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα.
Όπως αναφέρει το FoodPoisoningNews, o ιδιοκτήτης του καφέ στη συνέχεια ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων και του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.500 δολαρίων. Η ενάγουσα, με το ψευδώνυμο που δόθηκε από το δικαστήριο, Sara Gibson, ήταν μια 15χρονη υπάλληλος που εργαζόταν εκτός σχολικών ωρών όταν κόλλησε την ασθένεια. Η Gibson εισήχθη στο νοσοκομείο στις 5 Φεβρουαρίου 2017, με συμπτώματα όπως πυρετό, έμετο και κοιλιακό άλγος. Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν αργότερα ότι είχε μολυνθεί από Salmonella Typhimurium. Στο μεταξύ οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επιπλέον λοιμώξεις, από άλλους μάρτυρες που είχαν επίσης προσβληθεί από το ίδιο στέλεχος σαλμονέλας, με έναν μάρτυρα να καταθέτει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μερικής αφαίρεσης του στομάχου.
Μια επιθεώρηση διαπίστωσε πολυάριθμες παραβιάσεις υγιεινής και ασφάλειας στο καφέ, όπως έλλειψη σαπουνιού ή απολυμαντικού χεριών για το προσωπικό, ανεπαρκής έλεγχος θερμοκρασίας στις ψυκτικές μονάδες και ακατάλληλα αποθηκευμένο κοτόπουλο. Ένα δείγμα κατεψυγμένου μαγειρεμένου κοτόπουλου από το καφέ βρέθηκε θετικό για Salmonella Typhimurium.
Η δικαστής Belinda Baker έκρινε ότι, ενώ δεν μπορούσε να αποδειχθεί οριστικά ότι η Gibson προσβλήθηκε από σαλμονέλα από την κατανάλωση φαγητού στο καφέ, ήταν πιθανό ότι μολύνθηκε ενώ χειριζόταν ωμό κρέας και κοτόπουλο κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η καφετέρια είχε παραβιάσει τη νομοθεσία, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την κατάλληλη αποθήκευση τροφίμων και πρακτικές υγιεινής.
Σχολιάζοντας το θέμα, ένας εθνικός συνήγορος θυμάτων τροφικής δηλητηρίασης είπε: «Για κάθε επιχείρηση που αποτυγχάνει να δώσει προτεραιότητα στις σωστές πρακτικές υγιεινής και χειρισμού τροφίμων, υπάρχουν δυνητικά σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες. Τα καταστήματα τροφίμων είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν τόσο τους πελάτες όσο και τους εργαζόμενους από κινδύνους για την υγεία.»