Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Εκτεταμένη νοθεία στο εισαγόμενο ελαιόλαδο – Προσμίξεις με σόγια, βαφές ακόμη και λάδι για λάμπες!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΔιεθνή: Εκτεταμένη νοθεία στο εισαγόμενο ελαιόλαδο - Προσμίξεις με σόγια, βαφές ακόμη και λάδι για λάμπες!
spot_img

Το Υπουργείο Γεωργίας, της Βραζιλίας, (Mapa) τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακάλεσε 24 μάρκες ελαιολάδου και συνολικά 151.449 φιάλες αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Σύμφωνα με τη Mapa, τα προϊόντα, ως επί το πλείστον, ήταν νοθευμένα με άλλα είδη λαδιού, όπως σόγια, βαφές, ακόμη και λάδια ακατάλληλα για κατανάλωση, όπως το λαμπάντε, προϊόν που επίσης προέρχεται από ελιές, αλλά κατάλληλο μόνο για λάμπες! Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης (Dipov), από τη Mapa, Glauco Bertoldo, στην επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας όλα τα μπουκάλια έφεραν ετικέτα ως εισαγόμενα και στην συντριπτική τους πλειονότητα είχαν προστεθεί έλαια, όπως σόγια και άλλες ουσίες. Η ανάκληση έγινε στις πολιτείες Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σεάρα, Γκόιας, Παρανά και Σάντα Καταρίνα ενώ έκλεισε και ένα εργοστάσιο επεξεργασία ελαιόλαδου στο Σάο Παόλο. Το ελαιόλαδο είναι το δεύτερο προϊόν διατροφής με τις περισσότερες απάτες στον κόσμο, δεύτερο μόνο μετά τα ψάρια, σύμφωνα με τη Mapa.

Ένα άλλο προϊόν που χρησιμοποιείται για την εξαπάτηση του ελαιολάδου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το φυτικό λάδι με λάδι λαμπάντε, το οποίο έχει έντονη μυρωδιά και υψηλή οξύτητα. Το προϊόν αυτό, εξάγεται από ελιές που έχουν υποστεί φθορά ή ζύμωση και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, λόγω της οξύτητάς του, -άνω του 3,3%- και, στο παρελθόν, χρησιμοποιούνταν για το άναμμα λαμπτήρων.

Σόγια, χρωστικές και αρωματικές

Ο Bertoldo είπε ότι, μέχρι το 2017, όταν οι αρχές δεν διενεργούσε ακόμη επιθεωρήσεις (δύο το χρόνο), τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ήταν νοθευμένα σε ποσοστό που έφτανε και το 66%.

“Οι εταιρείες εισήγαγαν λάδια χαμηλής ποιότητας για να τα πουλήσουν ως προϊόντα υψηλής ποιότητας. Μετά από ελέγχους, αυτές οι εισαγωγές σταμάτησαν και οι απατεώνες άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλα φυτικά έλαια, όπως σόγια, καλαμπόκι, λαμπάντε, χρωστικές και αρωματικές ύλες, χαρακτηρίζοντάς τα ως ελαιόλαδο έξτρα παρθένο που πωλείται σε μικρότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ ή και απευθείας σε εστιατόρια,».

Ο ειδικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων (Ital/SP), μηχανικός Ana Maria Rauen de Oliveira Miguel είπε ότι, μεταξύ των πιο κοινών μειγμάτων που χρησιμοποιούνται σε απάτες, είναι το σογιέλαιο, το καλαμπόκι, το ηλιέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ (ένα προϊόν με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του ελαιόλαδο), εξευγενισμένα έλαια, λαμπαντέ αναμεμειγμένο με λάδι σόγιας ή φουντουκιού και ορυκτέλαια.

Η Βραζιλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο (χάνει από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση). Το 2020 εισήχθησαν 104.179 τόνοι ελαιόλαδου και πυρηνελαίου, 20% περισσότεροι από το 2019. Τους πέντε μήνες του 2021, τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εισαγωγές ήταν ήδη 11% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Στατιστικά στοιχεία της Embrapa (Brazilian Agricultural Research Corporation) δείχνουν ότι, ετησίως, η εθνική κατανάλωση του προϊόντος είναι 70 εκατομμύρια λίτρα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα