Ένα εστιατόριο της αλυσίδας Subway στην πόλη Ντέρμπι της Βρετανίας θα πρέπει να κάνει σημαντικές βελτιώσεις αφού βρέθηκαν περιττώματα ποντικών και κατσαρίδες κατά τη διάρκεια Επιθεώρησης Υγιεινής Τροφίμων στις 28 Σεπτεμβρίου και έλαβε βαθμολογία 1 στα πέντε.
Το Subway είναι ένα αμερικανικό πολυεθνικό franchise εστιατορίων γρήγορου φαγητού.
Η Subway ιδρύθηκε από τον 17χρονο Fred DeLuca και χρηματοδοτήθηκε από τον Peter Buck το 1965 ως Pete’s Super Submarines στο Bridgeport στου Κονέκτικατ. Το εστιατόριο μετονομάστηκε σε Subway δύο χρόνια αργότερα και μια λειτουργία franchise ξεκίνησε το 1974 με ένα δεύτερο εστιατόριο στο Wallingford του Κονεένκτικατ. Έκτοτε επεκτάθηκε για να γίνει παγκόσμιο franchise.
Στην έκθεση αναφέρεται:
«όπως γνωρίζετε τα ποντίκια φέρουν βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης και μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και τις επιφάνειες τροφίμων με τις οποίες έρχονται σε επαφή… τη στιγμή της επίσκεψής μας υπήρχε μια ελάχιστη ποσότητα φαγητού που εκτίθεται στον κίνδυνο λόγω του τρόπου με τον οποίο προετοιμάζετε και αποθηκεύετε το φαγητό σας… Επιπλέον, είχατε έναν εργολάβο ελέγχου παρασίτων που είχε αναλάβει την αντιμετώπιση της μόλυνσης από τα ποντίκια και τις κατσαρίδες».
Το εστιατόριο οφείλει να πραγματοποιήσει έλεγχο στις εγκαταστάσεις του ώστε να εντοπίσει τυχόν κενά ή τρύπες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την είσοδο των παρασίτων.
«Ενώ έχετε μια ενεργή μόλυνση από ποντίκια, προκειμένου να συνεχίσετε να δραστηριοποιείστε, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» τονίζεται στην έκθεση.
Διαπιστώθηκε ότι το εστιατόριο πρέπει να βελτιώσει τον υγιεινό χειρισμό των τροφίμων και τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά από πλευράς καθαριότητας και εγκαταστάσεων, η κατάσταση κρίθηκε γενικά ικανοποιητική.
Εκπρόσωπος της αλυσίδας Subway δήλωσε: «Η υγεία και η ασφάλεια όλων των επισκεπτών είναι υψίστης σημασίας για τη Subway και όλα τα καταστήματα ελέγχονται τακτικά για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης.
Οι ιδιοκτήτες Franchise της Subway διατηρούν υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στα καταστήματά τους. Ο δικαιοδόχος του συγκεκριμένου καταστήματος έχει λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος και έχει προγραμματιστεί νέος έλεγχος».
Μια αξιολόγηση «ένα στα πέντε» σημαίνει ότι απαιτείται σημαντική βελτίωση, ενώ η βαθμολογία μηδέν στα πέντε σημαίνει ότι απαιτείται επείγουσα βελτίωση και μπορεί να επιτρέψει στις τοπικές αρχές να κλείσουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις εάν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.
Μια βαθμολογία από τρία και πάνω σημαίνει ότι μια επιχείρηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίοι ορίζονται από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων και επιβάλλονται από τα συμβούλια.