Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει τους τελευταίους μήνες με λοιμώξεις από Vibrio στη Νέα Ζηλανδία.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Vibrio parahaemolyticus σε όλη τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας υπενθύμισε στους καταναλωτές να μαγειρεύουν καλά μύδια.
Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 – που έχει καλοκαιρία στη χώρα του Νότιου Ημισφαιρίου – έχουν καταγραφεί 31 επιβεβαιωμένοι ασθενείς και 10 άτομα έχουν νοσηλευτεί.
Ο αντίκτυπος των μεταβαλλόμενων συνθηκών
Ο Vince Arbuckle, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, μέλος του Υπουργείου Πρωτογενών Βιομηχανιών (MPI), δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια αλλαγή στη θερμοκρασία και τις συνθήκες του νερού μπορεί να καταστήσει τα ζωντανά μύδια πιο ευαίσθητα στα βακτήρια.
“Καθώς η συγκομιδή μυδιών είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό χόμπι πολλών Νεοζηλανδών και πωλούνται ζωντανά και ωμά σε πολλά σούπερ μάρκετ της Νέας Ζηλανδίας, συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μαγειρεύουν καλά τα μύδια πριν από την κατανάλωση για να αποφύγουν να αρρωστήσουν”, δήλωσε στο Food Safety News.
“Συνεργαζόμαστε με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να διασφαλίσουμε ότι η σήμανση σημείου πώλησης για το μαγείρεμα μυδιών είναι διαθέσιμη για τους καταναλωτές. Η Ασφάλεια τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας συνεργάζεται με τις μονάδες δημόσιας υγείας και τη βιομηχανία θαλασσινών για να διασφαλίσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων δημόσιας υγείας. Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους μαγειρεύοντας καλά τα οστρακοειδή τους.”
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ωμά ή ανεπαρκώς ψημένα οστρακοειδή, καθώς η ασθένεια μπορεί να είναι πιο σοβαρή για αυτούς, σύμφωνα με αξιωματούχους δημόσιας υγείας.
Οδηγίες και προηγούμενα περιστατικά
Οι συμβουλές από την Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών και των μαγειρικών σκευών μετά το χειρισμό ωμών θαλασσινών και πριν από τη χρήση άλλων σκευών ή το χειρισμό άλλων τροφίμων.
Ο οργανισμός συνιστά επίσης την ψύξη οστρακοειδών το συντομότερο δυνατό μετά τη συγκομιδή από την παραλία ή την αγορά από το σούπερ μάρκετ. Τα μύδια πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα μπολ καλυμμένο με μια κρύα, υγρή πετσέτα στο κάτω ράφι του ψυγείου.
Ένας τρόπος για να γνωρίζετε ότι τα μύδια είναι πλήρως μαγειρεμένα είναι ότι τα κελύφη τους ανοίγουν όταν βράζονται ή στον ατμό και το μύδι μέσα είναι σταθερό.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Έρευνας (ESR) έδειξαν 22 ασθένειες Vibrio από τις αρχές του 2021 έως τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Αυτό συγκρίνεται με 14 για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 και τέσσερις για την ίδια περίοδο το 2019.
Τον Ιούνιο του 2020, υπήρξαν οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα Vibrio parahaemolyticus που σχετίζονται με την κατανάλωση μυδιών που συλλέχθηκαν από δύο εμπορικές περιοχές στην περιοχή Coromandel.
Το 2019, μια εστία Vibrio parahaemolyticus που συνδέεται με μύδια αφορούσε 24 άτομα, εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύτηκαν.
Τα συμπτώματα του Vibrio parahaemolyticus μπορεί να περιλαμβάνουν υδαρείς ή αιματηρές διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, έμετο, πυρετό και πονοκεφάλους. Συνήθως εμφανίζονται εντός 24 ωρών από την κατανάλωση ενός μολυσμένου προϊόντος και διαρκούν από μία έως επτά ημέρες.