ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕνώ στην ΕΕ επιτρέπονται, Χόνγκ Κονγκ και Κίνα εξακολουθούν να απαγορεύουν τις...

Ενώ στην ΕΕ επιτρέπονται, Χόνγκ Κονγκ και Κίνα εξακολουθούν να απαγορεύουν τις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία

2 λεπτά ανάγνωσης

Το Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι στην περιοχή έχουν μολυνθεί από τα πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα.

Οι εξαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών μειώθηκαν περισσότερο από 16% από τότε που η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ εισήγαγαν περιορισμό στις εισαγωγές, επικρίνοντας την απελευθέρωση επεξεργασμένου και αραιωμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima πριν από ένα χρόνο.

- Advertisement -

Tον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα ανέστειλε όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών. Το Χονγκ Κονγκ διέκοψε επίσης τέτοιες εισαγωγές από 10 ιαπωνικούς νομούς, συμπεριλαμβανομένων των Φουκουσίμα και Μιγιάγκι. Αν και 49 από τις 55 χώρες και περιοχές που εφάρμοσαν περιορισμούς στα Ιαπωνικά θαλασσινά μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, τους έχουν άρει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επανέλαβε ότι θα διατηρήσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για το αντίθετο. Η άρση των μέτρων από την ΕΕ, έγινε μετά τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στα προϊόντα από τις ιαπωνικές αρχές και τα κράτη μέλη. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ωστόσο, ότι τον περασμένο χρόνο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 7 ατυχήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα από μόλυνση από από πυρηνικά απόβλητα.

Το υπουργείο Αλιείας της Ιαπωνίας λέει ότι οι εξαγωγές θαλασσινών της χώρας ανήλθαν συνολικά σε περίπου 288 δισεκατομμύρια γιεν, ή σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι μειωμένο κατά 16,9% από πέρυσι. Οι αποστολές χτενιών στην Κίνα επηρεάστηκαν περισσότερο. Βυθίστηκαν στο μηδέν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν.

- Advertisement -

Ωστόσο, τέτοιες απαγορεύσεις εισαγωγών ώθησαν τους Ιάπωνες εξαγωγείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρουν άλλες αγορές. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι εξαγωγές χτενιών σε χώρες εκτός της Κίνας αυξήθηκαν κατά 42 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.